Samsungin viimeisin älykello, Galaxy Watch Active, on vaihtoehto kalliimmalle Galaxy Watchille. Galaxy Watch Active on nimensä mukaisesti suunnattu aktiiviseen elämäntapaan, minkä lisäksi se tarjoaa nykyaikaisen Samsung-älykellon ominaisuudet edullisemmassa 250 euron paketissa.
Galaxy Watch Active on saatavilla mustan, hopean ja ruusukullan värisenä alle 250 euron hintaan. Kellon halkaisija on 40 millimetriä ja siinä on 1,1 tuuman näyttö, eikä muita kokovaihtoehtoja tällä kertaa ole. Rannehihnoja on puolestaan Samsungiltakin saatavilla runsaasti, minkä lisäksi kaikki 20 millimetrin rannekkeet sopivat myös Galaxy Watch Activeen.
Galaxy Watch Activen tekniset tiedot
- 1,1 tuuman OLED-näyttö, 360×360 pikseliä, kellotaulu 40 millimetriä
- Corning Gorilla Glass DX+ -lasi
- Kaksiytiminen Samsung Exynos 9110 -järjestelmäpiiri 1,15 gigahertsin kellotaajuudella
- 768 megatavua RAM-käyttömuistia
- 4 gigatavua tallennusmuistia
- Wi-Fi 802.11b/g/n / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS -paikannus
- Kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, barometri, sykemittari, valoisuuden tunnistin
- Langaton lataus (WPC)
- Upotuskestävyys 5ATM ja IP68 / iskunkestävyys MIL STD-810G
- 230 milliampeeritunnin akku
- Mitat 39,5 x 39,5 x 10,5 mm, paino 25 grammaa ilman ranneketta
- Ranneke 20 mm
- TizenOS 4.0 -käyttöjärjestelmä
Hyvää Galaxy Watch Activessa
- Laadukkuutta uhkuva rakenne. Galaxy Watch Active vaikuttaa hintaistaan arvokkaammalta. Siro kello on erittäin jämäkkä ja tyylikäs, eikä kalpene vertailussa oikeastaan mihinkään kilpailijaan. Vain 10,5 millimetrin paksuus tekee kellosta mukavan käyttää, eikä rannekkeessakaan ole mitään valittamista.
- Luotettava akku. Kellon sisältämä 230 milliampeeritunnin akku riittää perusarjessa (ilmoitusten hallinta, tunti harjoittelua, josta reilu puolet GPS-seurannalla) noin kahden vuorokauden käyttöaikaan. Akku latautuu vikkelästi ja tukee myös langatonta latausta esimerkiksi Galaxy S10 -puhelinten kanssa. Runsaammin GPS-paikannusta käytettäessäkin Watch Active pärjää kyllä aamusta iltaan, mutta kaksikin vuorokautta on helposti saavutettavissa.
- Sujuva käyttökokemus. Galaxy Watch Active toimii Samsungin omalla Tizen 4.0 -käyttöjärjestelmällä. Sen käyttö on sujuvaa ja sovellusten asentaminen helppoa, eikä testirupeaman aikana esiintynyt mainittavia ongelmia.
Huonoa Galaxy Watch Activessa
- Kilpailijoita vähemmän sovelluksia. Tizen 4.0:n Galaxy Store -sovelluskauppa ei tarjoa yhtä laajaa valikoimaa kuin vaikkapa Wear OS:n vastaava. Esimerkiksi Spotify ja runsas kokoelma treenisovelluksia on kuitenkin saatavilla, mutta muun muassa sosiaalisen median sovellukset puuttuvat. Ongelma ei kuitenkaan ole suuri, sillä ilmoitukset toimivat ilman sovellustakin, ja vaikkapa WhatsApp tai Messenger-viestiin voi yhtä kaikki vastata älykellolla joko ehdotetuilla tai itse muokatuilla viesteillä.
- Ei pyörivää näytönreunusta. Aiempien Samsung-älykellojen käyttäjillä ottaa aikansa tottua Watch Activeen, joka ei sisällä edeltäjämalleille tyypillistä pyörivää näytönreunusta valikoiden navigointiin. Pienellä näytöllä pyyhkäisyelein selaaminen on aluksi reunuksen pyörittelyä hankalampaa, mutta käyttöjärjestelmän sujuva toiminta auttaa asiaa.
Monipuolinen älykello aktiiviseen elämäntyyliin
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy Watch Active tuntuu ranteessa välittömästi hyvältä. Erittäin kevyenä ja pienikokoisena sen käyttö on mukavaa tilanteessa kuin tilanteessa, eikä se häiritse untakaan, mikäli omaa nukkumistaan haluaa sisäänrakennetulla unenseurannalla tarkastella. Watch Activen laadukas rakenne ja sirous ovatkin sen ehdottomia vahvuuksia.
Myös 1,1-tuumainen OLED-näyttö 360 x 360 pikselin tarkkuudella on mainio. Sen pieni koko saattaa aluksi aiheuttaa virhepainalluksia, mutta jo muutamassa vuorokaudessa kelloon kyllä tottuu. Näyttö pääsee oikeuksiinsa näin kesällä, sillä sen automaattinen kirkkaus riittää aurinkoisenakin päivänä kevyesti.
Näytön ympärillä on tällä kertaa tavanomainen reunus, joka ei mahdollista esimerkiksi Galaxy Watchista tuttua navigointia reunusta pyörittämällä. Sen sijaan Watch Activessa on kaksi painiketta, molemmat kellotaulun oikeassa laidassa, joiden avulla käyttö tapahtuu. Ylempi painike toimii takaisin-näppäimenä, kun taas alempi joko avaa valikon tai palauttaa kellon aloitusnäkymän tilanteesta riippuen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kellotaulun takana on optinen sykeanturi, joka mittaa sykettä kiitettävän tarkasti myös uitaessa. Sykemittarin tulokset ovat pääosin linjassa esimerkiksi sykevyön tarjoaman lukeman kanssa, joten niitä voitaneen pitää luotettavina. Sykeanturia käytetään harjoitusten lisäksi hyödyksi myös muun muassa unenseurannassa ja stressitason määrittämisessä. Kun kello arvelee käyttäjän stressaantuneen, esittää se hengitys- tai meditaatioharjoituksia rauhoittumisen avuksi. Stressitason mittaaminen toimii paikoitellen niin ja näin, mutta vaikka se ei välttämättä kovin tarkka olekaan, ovat hengitysharjoitukset silti omiaan rauhoittamaan kiireisen arjen keskellä.
Sekä Samsung Galaxy Watch että Galaxy Watch Active ovat lisäksi saamassa myös verenpainemittauksen. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tiedossa, milloin odotettu ominaisuus kelloihin saapuu.
Galaxy Watch Activen mukana toimitetaan silikoninen 20 millimetrin ranneke, ja yleisen standardin mukaisen kiinnikkeen ansiosta myös kolmannen osapuolen rannekkeet ovat yhteensopivia Watch Activen kanssa. Mukana toimitettava ranneke on ihoa vasteen mukava, ja parhaimmillaan älykelloa ei edes huomaa ranteessa.
Käyttöjärjestelmänä Tizen – kuinka se pärjää?
Kilpailijoistaan poiketen Samsung luottaa älykelloissa omaan käyttöjärjestelmäänsä. Tizen 4.0 on yksinkertainen, sopivan värikäs ja sujuva, muttei tarjoa samankaltaista sovellusvalikoimaa kuin vaikkapa Androidiin pohjautuva Googlen Wear OS. Omaan makuuni sovelluksia oli kuitenkin riittävästi, sillä kello itsessään sisältää lähes kaiken tarvittavan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Watch Activen tarjoama tuki ilmoituksille toimii erinomaisesti tekstiviestien ja puheluiden lisäksi myös kolmannen osapuolen sovelluksilla, kuten WhatsAppilla, ja viesteihin vastaaminenkin onnistuu, vaikka varsinainen sovellus Tizenin sisältämästä Galaxy Storesta puuttuisikin.
Kellotauluja Galaxy Storessa riittää tuhansittain, ja esimerkiksi Suomen jääkiekkomestaruutta seuraavalla viikolla kauppaan ilmestyi myös näppärä Suomi-taulu. Ilahduttavasti suurin osa kellotauluista on myös mukautettavissa, joten näkymään saa halutessaan lisättyä vaikkapa askelmittarin, akkuvarauksen, ilmanpainemittarin tai säätilasta kertovan minisovelluksen.
Aloitusnäkymästä saa oikealle pyyhkäisemällä näkyviin monipuolisen ilmoitusvalikon, kun taas vasemmalle pyyhkäisemällä aukeavat muun muassa päivän aktiivisuusnäyttö sekä sovellusten ja harjoitusten pikavalinnat. Alaspäin suuntautuva ele puolestaan avaa kattavan pika-asetusten valikon.
Treenikaverina Watch Active on keveytensä ja vesitiiviytensä (5ATM / IP68) ansiosta ihanteellinen, mutta ikävä kyllä esimerkiksi hiihtolajit puuttuvat Samsung Health -treenisovelluksen lajivalikoimasta kokonaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suoritettuja harjoitteita voi tarkastella monipuolisesti itse älykellon lisäksi puhelimen Samsung Health -sovelluksella, josta löytyy myös kattava treeniloki, vinkkejä tulevaisuutta varten ja hauska Yhdessä-osio, joka haastaa koko Samsung-yhteisön liikkumaan. Esimerkiksi juoksu- tai kävelylenkin seurannan Watch Active hoitaa myös automaattisesti, mikä on erittäin kätevä ominaisuus. Treeniseuranta ei myöskään vaadi tueksi älypuhelinta, vaikka mobiilidatayhteyden puuttuessa Watch Active onkin muilla tavoilla älypuhelinyhteydestä riippuvainen.
Etenkin Samsungin omilla älypuhelimilla Watch Activen käyttö on todella miellyttävää. Kello toimii myös muiden Android-puhelinten kanssa, mutta vain Samsungin laitteet sisältävät esiasennettuina Watch Activen vaatimat taustasovellukset. Näin ollen kellon käyttöönotto lukuisine latauksineen vaatii muiden valmistajien älypuhelimilla hieman pidempää pinnaa, mutta sen jälkeen kaikki toiminnot ovat kuitenkin saatavilla valmistajasta riippumatta.
Onko Galaxy Watch Active järkevä sijoitus?
Galaxy Watch Active on ehdottomasti onnistunut älykello Samsungilta. Se tarjoaa valtaosan Galaxy Watchin ominaisuuksista huomattavasti edullisemmalla hinnalla ja erittäin sirossa koossa. Vaikka kello onkin suunnattu aktiiviseen elämään, on se kaikesta huolimatta myös tarpeeksi tyylikäs hienompaankin illanviettoon.
Älykellomarkkina poikkeaa älypuhelinten vastaavasta siinä, että saatavilla on useampia toisistaan reilustikin poikkeavia käyttöjärjestelmiä. On selvää, että iPhone-käyttäjille Apple Watch on edelleen paras valinta, mutta Androidia suosiville Galaxy Watch Active on ehdottomasti vahva ehdokas.
Watch Activen Tizen 4.0 -ohjelmisto tarjoaa pitkälti samat ominaisuudet kuin Googlen Wear OS. Wear OS voittaa sovellusten lukumäärässä, mutta käyttömukavuus ja -sujuvuus ovat Tizenillä ainakin edullisemmissa älykelloissa suhteellisen selkeästikin paremmalla tolalla.
Kenties mielekkäämpää on kuitenkin verrata Watch Activea kalliimpaan Galaxy Watchiin. Mikäli 130 euron lisäpanostukseen on varaa, saa Galaxy Watchin (46 mm) mukana paremman akunkeston, suuremman näytön ja kätevämmän navigoinnin pyörivällä näytönreunuksella. Lisäksi Galaxy Watchin saa myös sisäänrakennetulla 4G-yhteydellä, joka tekee älykellosta itsenäisemmän.
Galaxy Watch Activen eduksi voidaan puolestaan lukea tuntuvasti edullisemman hinnan lisäksi sirompi rakenne, joka tekee siitä erinomaisen kumppanin paljon treenaavalle. Loppujen lopuksi kyse on budjetin riittäessä mielipiteistä, mutta älykelloa etsivälle Android-käyttäjälle Galaxy Watch Active on joka tapauksessa varteenotettava vaihtoehto.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »