Huawei kamppailee vastaan Yhdysvaltojen sen vastaisia päätöksiä.
Yhdysvallat on asettanut Huawein kieltolistalle, joka kieltää yhdysvaltalaisen teknologian myymisen Huaweille ilman erillistä lupaa kauppaministeriöltä. Tämä koskee niin laite- kuin ohjelmistomyyntiä. Kiellon seurauksena Google on lopettamassa yhteistyön Huawein kanssa, eikä tulevissa Huawei-laitteissa kiellon pysyessä voimana nähtäisi enää Googlen paveluja. Myös brittiläinen suoritinten suunnittelija ARM on lopettanut yhteistyön, ja ilman sitä Huawein piirikehitys sen älypuhelimiin vaikeutuisi lähes mahdottomaksi.
Lisäksi Huawei on Yhdysvalloissa suljettu ulos hankinnoista, johon liittyen Huawei haastaa nyt Yhdysvaltojen lainsäädännön (National Defense Authorization Act) oikeudessa perustuslain vastaisena mitä tulee Huawein vastaisiin kirjauksiin. Huawei on jättänyt oikeudelle aloitteen asian ratkaisemiseksi pikamenettelyssä ilman varsinaista oikkeudenkäyntiä (summary judgment).
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Poliitikot Yhdysvalloissa käyttävät koko kansakunnan voimaa jahdatakseen yksityistä yhtiötä”, kommentoi Huawein lakiasiainjohtaja Song Liuping. ”Tämä ei ole normaalia. Tällaista ei ole nähty lähes ikinä historiassa.”
Yhdysvaltalaisnäkemyksen mukaan Huawein laitteiden kautta voi paljastua tietoja Kiinan valtionhallinnolle. Syytösten tueksi Yhdysvallat ei kuitenkaan ole ikinä julkisesti esittänyt minkäänlaisia todisteita vakoilun tapahtumisesta, kuten Huawei myös tuo nyt esiin.
”Yhdysvaltojen hallinto ei ole tarjonnut minkäänlaisia todisteita, jotka näyttäisivät Huawein olevan turvallisuusuhka. Ei ole löytynyt ’savuavaa asetta’. Pelkkiä spekulaatioita”, toteaa Song.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawein mukaan sitä koskeva osa kansallisen puolustuksen laista on perustuslain vastainen, koska se erikseen nimeää Huawein ja eikä vain kiellä Yhdysvaltojen hallinnon virastoja ostamasta Huawein laitteita ja palveluja, vaan estää niitä myös tekemästä yhteistyötä sekä antamasta avustuksia tai lainoja kolmansille osapuolille, jotka ostavat Huawein laitteita tai palveluja – huolimatta siitä, ettei näillä hankinnoilla olisi vaikutusta tai yhteyttä Yhdysvaltojen hallintoon.
”Oikeusjärjestelmä on oikeudenmukaisuuden puolustamisen viimeinen linja. Huawei on luottavainen Yhdysvaltojen oikeusjärjestelmän itsenäisyyteen ja luotettavuuteen. Toivomme, että lainsäädännnön virheet voidaan korjata oikeuden toimesta”, toteaa lakiasiainjohtaja Song.
Huawein mukaan oikeus voi ratkaista asian ilman oikeudenkäyntiä, koska kyse on vain lain tulkinnasta, eikä tapahtumista osapuolten välillä.
Tämä kevyempi oikeusprosessi voisi tuoda tilanteeseen nopeamman ratkaisun. Tosin, kovin nopeasti asiat eivät etene näinkään, sillä oikeuden aikataulun mukaan kuuleminen Huawein jättämän aloitteen suhteen järjestetään vasta 19. syyskuuta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sitä ennen Huawein ja Yhdysvaltojen välisessä tilanteessa ehtii tapahtua vielä paljon. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on väläyttänyt mahdollisuutta ratkoa myös Huawein tilanne osana laajempaa kauppasopimusta Kiinan kanssa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »