Oulun yliopiston 5G-testiverkko on nyt siirtynyt laboratorioista avoimen 5G-yhteyden aikaan. 5G-tukiasema integroitiin standardoidun arkkitehtuurin mukaisesti verkkoon ja ensimmäinen 5G-datayhteys on nyt muodostettu testilaitteiden avulla. 5G-verkkolaitteet ovat Nokian toimittamia ja integroitu Nokian ja yliopiston tiimien tiiviinä yhteistyönä.
Avoin 5G-yhteys tarjotaan nyt osana kansallista 5G-testiverkkoekosysteemiä, johon Oulunkin verkko kuuluu. Ekosysteemin organisaatiot ja muut halukkaat pääsevät nyt testaamaan omia päätelaitteitaan ja sovelluksiensa toimivuutta aidon 5G-verkon kautta.
”Olihan se hienoa huomata, että 5G:n integroiminen samaan verkkoon 4G:n kanssa onnistui kuten pitääkin. Nyt 5G-yhteyttä voidaan tarjota helpommin erilaisten tutkimusprojektien tai yrityksien tarpeisiin ja onhan tämä Suomen 5G-testiverkoille merkittävä virstanpylväs”, kertoo Oulun yliopiston testiverkon ohjelmajohtaja Olli Liinamaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ensimmäiset kaupalliset 5G-päätelaitteet tulevat saataville tämän vuoden aikana, alkaen kesäkuusta, jolloin myös operaattorien verkot lähtevät laajenemaan ja palveluiden kehittyminen saa vauhtia.
Kansallisen 5G-testiverkon osana Oulussa nyt avattu avoin 5G-yhteys toimii 3,5 gigahertsin taajuusalueella ja on rakenteeltaan vastaava kuin ensimmäisen vaiheen kaupalliset toteutukset. Aluksi pääpaino on datasiirtokapasiteetin nostamisessa, mutta samalla kerrotaan verkon uuden vaiheen pistävän vauhtia myös sovelluksien tutkimukseen. 5G avaa mahdollisuuksia monella eri sovellusalueella ja niiden tutkiminen, kehittäminen ja kokeileminen tarjoaa monenlaista haastetta vielä pitkäksi aikaa.
Näitä tehdään useassa Oulun yliopiston projektissa, jotka ovat osa 6GFlagship-tutkimuskokonaisuutta, jota Suomen Akatemia rahoittaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Perustutkimusta jatkokehityksestä tehdään muun muassa kansallisessa 5G Force -projektissa Aalto-yliopiston koordinoimana. Perustutkimuksen lisäksi katseet on käännetty erilaisiin soveltaviin käyttökohteisiin, ja 5G-sovelluksia tutkivia tutkimusprojekteja onkin lähdössä liikkeelle useampia. Tällainen on esimerkiksi 5G-VIIMA, joka tutkii 5G:n soveltuvuutta teollisiin kohteisiin ja sovelluksiin.
5G Force on niin sanottu horisontaalinen projekti, jossa pyritään Suomessa olevista testiverkoista muodostamaan kansallinen tutkimusalusta, jossa tutkitaan 5G:tä, mutta myös tarjotaan yhteinen alusta erilaisten vertikaalihankkeiden tarpeita varten.
”Kansallinen testiverkko pyrkii tarjoamaan 5G-radiokattavuuden ja uusinta verkkoteknologiaa yliopistojen, ammattikorkeakoulujen sekä VTT:n alueella. Lisäksi tarjoamme tutkijoiden osaamista kokeiluihin erilaisilla 5G:n sovellusalueilla. Tämä Oulussa nyt avattu yhteys on osoitus yhteistyön voimasta ja aimo askel kohti käytännön sovelluksia. Yliopistojen sekä VTT:n tavoite on auttaa sekä paikallista että kansallista ekosysteemiä ja pyrkiä vahvistamaan suomalaisten teknologiayritysten kilpailukykyä. Suomi on tässä ehdottomasti maailman huipulla”, toteaa Kyösti Rautiola, 5GTNF-ekosysteemin vetäjä, johtava tutkija VTT:ltä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »