Google on I/O 2019 -tapahtumassaan esitellyt uusia puheentunnistukseen perustuvia toimintoja, jotka muun muassa auttavat huonokuuloisia tai kuuroja kommunikoimaan puhelimen välityksellä tai nauttimaan kotona kuvatuista videoista.
Jo aiemmin julkaistun Live Transcriben ohella Google esitteli Live Captionin ja Live Relayn sekä kertoi Project Euphoria -projektistaan, jonka päämääränä on tehdä kommunikoinnista ja juttelusta mahdollista kaikille puhekyvystä riippumatta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yksinkertaisesti yhdellä painikkeella aktivoitava Live Caption -toiminto luo reaaliajassa tekstityksiä kaikenlaisesta videosisällöstä. Toiminto on tarkoitettu muun muassa huonokuuloisille, jotka tarvitsevat apua ymmärtääkseen videolla olevan puheen. Tekstitykset luodaan tekoälyn avulla suoraan älypuhelimella, mikä käytännössä tarkoittaa, että viive on hyvin pieni eikä tekstitys vaadi verkkoyhteyttä.
Live Caption on käytettävissä niin verkosta löytyvillä materiaaleilla, suoratoistosarjoilla kuin itse kuvatuillakin videoilla. Googlen mukaan toiminto luo tekstityksiä mistä hyvänsä älypuhelimella toistettavasta videosta, riippumatta sen alkuperästä.
Googlen aiemmin esittelemä Live Transcribe -litterointisovellus on ollut suureksi avuksi Live Captionia tehtäessä. Tekstityksiä tosielämän keskusteluille luova Live Transcribe on nyt saatavilla yli 70 kielellä, ja myös Live Captionin lupaillaan tulevaisuudessa tukevan kymmeniä eri kieliä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toinen täysin uusi toiminto on Live Relay, joka auttaa huonokuuloisia hoitamaan asioitaan puhelimitse. Puhelun alussa Live Relay kertoo lyhyesti soittajalle olevansa tavoitellun henkilön avustava chat-robotti, minkä jälkeen toiminto tekstittää kuulemansa puheen näytölle. Huonosti kuuleva voi sitten kirjoittaa vastauksensa, joka puolestaan luetaan ääneen langan toisessa päässä odottavalle.
Myös Live Relay toimii älypuhelimella eikä vaadi aktiivista mobiilidatayhteyttä. Samalla varmistetaan, että puhelut pysyvät ainostaan soittajan ja vastaajan välisinä.
Google kertoi samalla käynnistämästään Project Euphoria -hankkeesta, jonka avulla pyritään kehittämään puhevaikeuksista kärsivien puheen tunnistamista. Käytännössä esimerkiksi sokelluksesta tai änkytyksestä kärsiviä voi olla vaikea ymmärtää, missä Google tahtoo tulevaisuudessa olla avuksi. Projektin sadosta kerrotaan lisää tulevaisuudessa.
Live Caption ja Live Relay on tarkoitus tuoda saataville vielä tämän vuoden puolella, ja tarkemmista aikatauluista tiedotetaan myöhemmin. Live Transcribe -litterointisovelluksen kokeiluversio on puolestaan jo ladattavissa Google Play -kaupasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alla olevalta Googlen julkaisemalta videoilta voit katsoa, kuinka Live Relay -puheluapu toimii käytännössä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »