Rahalainan hakemisen ympärillä pyörii erilaisia asioita, sanoja ja teemoja, joiden tarkoitusperistä ei ole niin helppo olla tietoinen. Asioiden tietäminen ja ymmärtäminen kuitenkin helpottavat lainan ympärillä olevien seikkojen sisäistämistä – ja samalla myös asioiden hoitaminen helpottuu.
Käymme tämän artikkelin puitteissa läpi lainan hakemisen lyhyttä oppimäärää ja sukellamme lainateeman ympärillä useimmin ilmenevään terminologiaan.
Rahalaina
Ensin on syytä perehtyä siihen, mitä itse rahalainan termillä tarkoitetaan. Rahalainalla tarkoitetaan kahden tai useamman osapuolen välistä sopimusta, jossa lainanantaja myöntää lainanottajalle oikeuden saada käyttöönsä tietyn rahasumman määrätyksi ajaksi sovittujen maksuehtojen puitteissa. Lainanantaja on yleensä pankki tai rahalaitos.
Lainaa voidaan kutsua myös luotoksi tai velaksi. Samoin kuin luotonantajaa velkojaksi tai lainanmyöntäjäksi ja luotonottajaa velalliseksi.
Vakuudeton laina
Vakuudettomia lainoja ovat esimerkiksi kulutusluotot ja pikalainat. Vakuudettomille lainoille on luonteenomaista niiden lyhyt aikaisuus, joka on yleisesti ottaen alle viisi vuotta. Tämän lisäksi tälle lainamallille on tyypillistä suhteellisen pienet lainasummat. Summien vaihteluväli liikkuu välimaastossa satasesta muutamaan tuhanteen euroon.
Lainan vakuus
Rahalainan vakuudella tarkoitetaan sellaista asiaa, joka on annettu velan tai muun luoton maksun takeeksi. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi velan vakuudeksi annettua takausta tai omaisuutta. Vakuus tulee merkitykselliseksi yleensä vasta siinä tilanteessa, mikäli luoton takaisinmaksu on laiminlyöty.
Vakuudet jaotellaan kahteen pääryhmään; henkilövakuuksiin ja reaalivakuuksiin. Tavallisin henkilövakuus on luonnollisen henkilön antama takaus toisen velasta. Takauksen voi antaa joko omavelkaisena tai toissijaisena. Reaalivakuuksista tunnetuin lienee pantti.
Korko
Korko tarkoittaa velkojan saamaa korvausta siltä ajalta, kun lainattu raha ei ole velkojan käytössä. Korko on eräänlainen maksu lainanantajalle rahan eteenpäin lainaamisesta.
Korkoja on lisäksi useita erilaisia. Rahalainaan läheisesti liittyvä korko on esimerkiksi marginaalikorko, joka on viitekoron päälle lainasopimuksissa tuleva korkokannan osa.
Julkisesti noteeratun viitekoron avulla, kuten Euroborin ja yksittäisten pankkien noteeraamien prime-korkojen, määritellään rahalainojen yleisiä korkotasoja. Rahalainoihin liittyviä muita korkoja ovat todellinen vuosikorko sekä viivästyskorko, joista jälkimmäinen aktualisoituu vain siinä tapauksessa, kun velallisen suorittama maksu viivästyy yli sovitun ajan.
Lainan lakkaaminen
Rahalaina voi lakata, kun osapuolten välinen sopimus eli velvoite lakkaa. Näin ollen velka lakkaa, kun sopimus tulee täytetyksi (velan maksaminen). Se voi lakata myös muilla perusteilla, kuten kuittaamisella, konfuusiolla, velkojan ollessa passiivinen tai jollain muulla vastaavalla lakkaamisperusteella.
Lainojen kilpailutus
Lainojen kilpailutus on jonkin tahon tekemä lainavertailu eri tarjouksista. Näin ennen lopullisen päätöksen tekemistä voi vielä tarkastella eri pankkien ja rahoitusyhtiöiden lainatarjouksia. Kilpailutus on tehokas keino säästää samanaikaisesti aikaa ja rahaa.
Lainan ottaminen tuntuu paljon turvallisemmalta kun sen ensiksi ymmärtää
Lainaan liittyvät asiat, sanat ja teemat tuntuvat huomattavasti helpommilta siinä vaiheessa, kun pyrkii ymmärtämään niiden tarkoituksen. Tämä sama sääntö on kätevä keino monen muunkin vieraan asian saralla. Sinun ei enää tämän artikkelin luettasi tarvitse murehtia sitä, mikä on lainan korko – tai mitä tarkoittaa vakuus.
Sisäistetyt asiat on helpompaa ottaa konkreettiseen käytäntöön, kuten vaikkapa lainan osalta. Eli käytännössä, kun ymmärtää sanojen merkityksen, lainan ottaminen tuntuu yksinkertaisesti turvallisemmalta.
Mitä mieltä itse olet siitä, onko lainan ottaminen turvallisempaa näin aiheeseen tutustumisen jälkeen?
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »