Kun matkustelet maailmalla, saatat toisinaan törmätä sellaiseen tekemistä rajoittavaan ilmiöön kuin verkkosensuuri. Internetin käyttöä on omalta osaltaan valvottu aina jonkin tahon osalta sen alkuajoista lähtien. Käyttäjien valvonnan lisäksi sensuroidaan myös verkon materiaalia. Nykyisin on yhä vaikeampaa erottaa se hienoinen ero, mikä on verkon valvontaa ja mikä sensuuria.
Verkon käyttäjiä valvotaan siis tänä päivänä enemmän kuin aikaisemmin. Näin ollen myös useat maat ovat asettaneet verkkoon pääsemisen ehdoksi käyttäjien rekisteröitymisen, tunnistamisen tai lisensoinnin.
Kyseinen valvonta ja sensuuri on myös lisännyt erilaisten verkkojen ja palvelimien käyttöä. Yksi näistä työkaluista on virtuaalinen erillisverkko eli VPN. Sen avulla internetin käyttäjä voi piilottaa oman sijaintinsa sekä henkilöllisyytensä, jolloin verkkoa voi käyttää anonyymisti.
Naapurimaastamme löytyy erittäin valvottua verkkosensuuria
Joissakin maissa verkon käyttöä valvotaan tarkemmin kuin muissa. Yksi näistä tiukan sensuurin maista on Venäjä.
Maa on ollut otsikoissa erittäin tiukasta linjasta internetin valvonnassa. Venäjän viranomaiset ovatkin estäneet pääsyn useille eri sivustoille, kuten ulkomaisille uutissivustoille – tai esimerkiksi yhdysvaltalaiseen reaaliaikaisesti toimivaan suoratoistopalvelu Twitchiin.
Viime vuosina sensuuri näyttäisi kiristyneen entisestään. Nimittäin suurista maailman laajuisista verkkoyhteisöpalveluista LinkedIn on jo kielletty. Vastaava tilanne on tiettävästi yhä suunnitteilla Facebookin ja Twitterin osalta.
Venäjällä on voimassa laki, joka kieltää netissä surffaamisen nimettömänä. Tämän lisäksi se on kieltänyt sellaisten yhteyksien ja verkon käyttämisen, jotka häivyttävät käyttäjän sijainnin ja henkilöllisyyden. Niitä käyttämällä voidaan kiertää esto, joka nettisivustolle pääsemiselle on asetettu Venäjän aiempien verkkosäännösten tiukennusten vuoksi.
Juuri näiden käyttäjien henkilöllisyyden piilottavien työkalujen käyttö kasvoi räjähdysmäisesti. Onkin erittäin yleistä, että suurin osa Venäjällä nettiä käyttävistä henkilöistä käyttää näitä työkaluja ja ohjelmia.
Vapaata toimintaa haittaavaa sensuuria vastaan löytyy työkaluja
Maissa, joissa internetin käyttöä on rajoitettu voi käyttää sellaisia palvelimia ja verkkoa, joiden avulla voi verkkoa käyttää haluamallaan tavalla. Tällaisia työkaluja, kuten virtuaalista erillisverkkoa, onkin suotavaa käyttää, mikäli haluaa asioida verkossa turvallisesti ja kenenkään valvomatta.
Näiden työkalujen avulla myös käyttäjän tiedot pysyvät salassa, joten dokumenttien, tiedostojen ja muun vastaavan datan siirtäminen on turvallista.
VPN-palvelun avulla internetin käyttäjä voi itse päättää omasta yksityisyyden tasostaan sekä niistä asioista, joita haluaa jakaa muille.
Venäjällä voi edelleen kuitenkin käyttää liike-elämässä salattuja yhteyksiä
Vaikka Venäjä onkin kieltänyt niin sanotut salatut yhteydet tarkasti valittujen verkkojen ja palvelimien avulla, joiden tarkoituksena on piilottaa käyttäjien sijainti ja henkilöllisyys, yritysmaailmalla on kuitenkin mahdollisuus käyttää niitä sallitusti tietyissä tilanteissa.
Maan internet-laki nimittäin sallii nimenomaisesti salattujen yhteyksien käytön erityisesti liiketoiminnassa.
Verkkosensuurin voi yhä edelleen ohittaa VPN:n avulla
Venäjän viimeaikaisen lainsäädännön tiukentumisen syynä on melko yksiselitteisesti pyrkimys ehkäistä hallituksen kieltämiin verkkosisältöihin käsiksi pääseminen VPN:n tai muiden vastaavien keinojen avulla. Virtuaalisen erillisverkon käytöllä ei sinänsä pitäisi olla lainkaan seuraamuksia.
Lain tarkoituksena on ensisijaisesti pelotella niitä henkilöitä, jotka yrittävät päästä vierailemaan Venäjän hallituksen virallisesti pannaan asetetuilla nettisivustoilla. Kyseiset sivustot voivat edistää tai mainostaa hallituksen mielestä ihmisille kielteisiä teemoja, joihin voivat kuulua muiden muassa uskonnollinen radikaalisuus tai erilaiset päihteet.
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »