Nokian Technologies-yksikkö, joka tätä nykyä koostuu täysin Nokian patenttisalkun, teknologioiden ja brändin lisensoinnista, jatkoi kuitenkin alkuvuonnakin vahvaa rahan takomista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Technologies keräsi lisensoinnilla 370 miljoonan euron liikevaihdon, josta oikaistua liikevoittoa Nokialle jäi 302 miljoonaa euroa eli 81,2 prosenttia liikevaihdosta.
Nokia kertoi myös solmineensa vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana patenttilisensointisopimuksia kiinalaisten älypuhelinvalmistajien, kuten TCL:n, Tinnon ja Wikon, kanssa. Näistä TCL valmistaa älypuhelimia myös Alcatel- ja BlackBerry-brändeillä.
Nokialla on sopimukset kattavasti suurimpien älypuhelinvalmistajien kanssa ja pääosa Technologiesin tuloista kertyy juuri älypuhelinmyynnin perusteella tilitettävistä lisenssimaksuista. Nokia pyrkii kuitenkin laajentamaan lisensointiaan myös uusille tuotealueille, joissa mobiiliverkkoyhteyksien merkitys on kasvussa. Yksi tällaisista alueista ovat autot.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian mukaan alkuvuonna Volkswagen-ryhmän Audi ja Porsche liittyivät BMW:n, mukaan lukien myös sen omistamat Mini ja Rolls Royce, jatkoksi verkkoon yhdistetyissä autoissaan patentteja lisensoineihin merkkeihin.
Osa autonvalmistajista näyttää olevan valmiita yhteistyöhön Nokian kanssa, kun taas osa on valittanut Nokian lisensointikäytännöistä Euroopan komissiolle.
Viikko sitten kerrottiin, että saksalainen autoteollisuuden komponenttitoimittaja Continental sekä ranskalainen Valeo ovat liittyneet Mercedes-Benzien valmistajana tunnetun Daimlerin sekä Bury Technologiesin jatkoksi Euroopan unionin kilpailuviranomaisille EU-komissiossa jätettyihin valituksiin Nokian toiminnasta.
Toisin kuin älypuhelimissa, autoalalla ei ole vielä vakiintuneita käytäntöjä viestintäteknologian essentiaalipatenttien eli viestintästandardien toiminnan kannalta välttämättömiä ratkaisuja koskevien patenttien lisensoinnin osalta. Kiista kulminoituu siihen, että Nokia haluaisi lisenssin perusteeksi katsottavan koko auton ja sen arvon, kun taas autoalalla lisenssin perusteeksi haluttaisiin pelkät viestintäteknologiaan liittyvät komponentit.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Koko viime vuodelta Nokia Technologies -yksikkö toi Nokialle viime vuonna 1,5 miljardin euron liikevaihdon ja 1,2 miljardia euroa liikevoittoa. Summassa oli mukana kertakorvauksia sovituista lisenssisopimuksista.
Nyt tulosjulkistuksen yhteydessä Nokia kertoi, että vuoden 2019 ensimmäisen neljänneksen päättymisen jälkeen tulossa olevan uuden sopimuksen myötä Nokia Technologiesin vuotuinen liikevaihto ilman kertakorvauksia on nousemassa 1,4 miljardiin euroon.
Nokian mukaan Nokia Technologies sopi huhtikuun aikana uuden lisenssinsaajan kanssa lisenssisopimuksen taloudellisista ehdoista ja Nokia odottaa, että lopullinen sopimus allekirjoitetaan seuraavien viikkojen kuluessa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »