Applen suunnitelmista liittyen 5G-verkkoja tukevaan iPhoneen ja sen aikatauluun mahdollisesti liittyviin haasteisiin on raportoitu viime päivinä.
Viime viikolla raportoitiin, ettei Apple välttämättä pystyisi tuomaan ensimmäistä uusia 5G-mobiiliverkkoyhteyksiä tukevaa iPhonea markkinoille edes vuoden 2020 aikana. Syynä olisi puhelimeen suunnitellun Intelin 5G-modeemipiirin kehitystyön takkuaminen ja viivästyminen aiotusta aikataulusta. Intel tosin kiisti nämä väitteet raportin julkaisun jälkeen.
Muut suuret älypuhelinvalmistajat ovat tuomassa useampiakin 5G-älypuhelinmalleja markkinoille jo tämän vuoden aikana. Ensimmäiset 5G-verkot on jo avattu, ja viime viikolla 5. huhtikuuta tuli myyntiin maailman ensimmäinen 5G-älypuhelin, Samsung Galaxy S10 5G, Etelä-Koreassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple on ollut aikeissa tukeutua Inteliin 5G-modeemipiireissä monista eri syistä. Raportoidusti Samsungilla ei ole kapasiteettia tai ainakaan halua 5G-modeemipiirien toimittamiseen Applelle. Luonnollisin vaihtoehto modeemipiirin toimittajaksi olisi alalla johtavassa asemassa oleva Qualcomm, mutta sen kanssa Applella on käynnissä laaja ja katkera oikeustaisto. Apple ei pidä Qualcommin tapaa kytkeä piiritoimitukset ja patenttilisensointi yhteen liiketoiminnassaan sopivana tai edes lainmukaisena, minkä lisäksi yhtiöiden välejä hiertävät muutkin seikat. Tästä syystä Apple ei halua tukeutua Qualcommiin ainoana 5G-modeemipiiritoimittajanaan.
Modeemipiirien kehittäjistä taiwanilaisen MediaTekin puolestaan on kerrottu jääneen Applen suunnitelmien ulkopuolelle, koska sen piirien suorituskyky ei täytä Applen vaatimuksia.
Jäljelle jää kiinalainen Huawei, joka ei tällä hetkellä myy modeemipiirejään ulkopuolisille älypuhelinvalmistajille. Engadget-sivuston tuoreen raportin Huawei olisi kuitenkin ”avoin” toimittamaan Balong 5000 -5G-modeemipiirejään yhdelle asiakkaalle, Applelle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vaikka tämä olisi poikkeus Huawein toiminnassa, niin Huawein kannalta logiikka olisi pettämätön. Apple-asiakkuus olisi Huaweille huikea voitto, mutta samanaikaisesti tulee todeta, että sen toteutumismahdollisuudet vaikuttavat lähes mitättömiltä.
Huawein ulos sulkee Yhdysvaltojen hallinnon epäilyt yhtiötä kohtaan. Yhdysvalloissa on vallalla käsitys, jonka mukaan Huawein suhde Kiinan valtioon on läheinen ja tästä voi aiheutua erinäisiä vakoiluhuolia.
Yhdysvallat on aktiivisesti pyrkinyt torppaamaan Huawein liiketoimintaa ympäri maailman kehottamalla liittolaismaitaan rakentamaan 5G-verkkonsa muulla kuin Huawein teknologialla.
Tässä ympäristössä Applen päätyminen Huawein modeemipiirien käyttäjäksi ei vaikuta mahdolliselta, vaikka Huawei siihen olisikin enemmän kuin valmis.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jatkossa Apple saattaa suunnitella myös modeemipiirinsä täysin itse. Applen kerrotaan jo vauhdittaneen oman modeemipiirinsä suunnittelua, ja sillä olevan jo 1 000 – 2 000 insinööriä työn kimpussa. Apple on rekrytoinut osaajia vauhdilla muun muassa Inteliltä ja Qualcommilta. Applen oman modeemipiirin ei kuitenkaan uskota ehtivän valmiiksi kuin aikaisintaan vasta 2021.
Ilman Apple-asiakkuutta Intelin modeemipiirikehitys jäisi tyhjän päälle. On myös mahdollista, että Apple lopulta hankkisi Intelin modeemipiiritoiminnan omaan haltuunsa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »