Applen maanantaina päivityksenä julkaisema iOS 12.2 -käyttöjärjestelmäversio iPhoneille ja iPadeille toi pienen mutta näkyvän muutoksen myös Safari-selaimeen.
Safari kertoo nyt näkyvästi osoiterivillä kaikista verkkosivuista, jotka eivät ole salattuja eli eivät käytä HTTPS-tiedonsiirtoprotokollaa. Vastaavasti salausta käyttävistä kerrotaan yhä lukkokuvakkeella.
HTTPS:n käyttö verkkosivuilla on laajentunut nopeasti viime vuosina, ja samalla eri selainvalmistajat ovat alkaneet muistuttaa turvattomista verkkosivuista – ennen Safaria jo esimerkiksi Google Chrome.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
iOS 12.2:n lisäksi vastaava muutos Safarissa tapahtui päivityksenä myös tulleessa macOS 10.14.4:ssä ja sen Safari 12.1:ssä ja uudemmissa.
HTTPS tarkoittaa, että tiedot siirtyvät salattuna käyttäjän verkkoselaimen ja verkkopalvelun palvelimen välillä. Varsinaisesti salauksella ei ole suurta merkitystä tilanteissa tai sivuilla, joille ei esimerkiksi syötetä tärkeitä henkilökohtaisia tietoja tai esimerkiksi luottokorttitietoja. Tällaisten sivustojen selaaminen on turvallista, vaikka selaimet Safari mukaan lukien niistä varoittavatkin.
Useimmilla merkittävillä sivustoilla HTTPS-salaus on jo laajasti käytössä, mutta ei välttämättä kaikilla vanhemmilla tai pienempien yritysten sivustoilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »