Viime viikon jättimäisillä Mobile World Congress -messuilla Barcelonassa nähtiin myös 5G-älypuhelimia – ainakin niiden prototyyppejä – osastolla jos toisella.
5G-älypuhelimista on kuitenkin toistaiseksi vaikea innostua, useammastakin eri syystä.
Ulkoisesti 5G ei älypuhelimessa näy kuin korkeintaan hieman suurempana kokona – ja tietenkin monesta älypuhelimesta löytyvänä tukea alleviivaavana 5G-logona. Uudessa huippuunsa hypetetyssä teknologiassa ei älypuhelinten osalta ole kyse mistään mullistavasta uudesta toiminnallisuudesta tai käyttöä helpottavasta toiminnosta, vaan 4G:stä tutun evoluution jatkosta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toistaiseksi ensimmäiset 5G-älypuhelimet eivät ole myöskään kovin vakuuttavia. Yksi ensimmäisiä markkinoille tulevia on esimerkiksi Xiaomi Mi MIX 3:n 5G-versio, jonka Xiaomi kertoi yltävän 5G-verkossa 2 gigabitin teoreettiseen latausnopeuteen. Kuulostaa kivalta, mutta myös esimerkiksi Samsungin Galaxy S10 -puhelinten kerrottiin yltävän 2 gigabitin latausnopeuteen teorian tasolla – mutta ihan jo 4G-verkoissa riittävän montaa taajuutta yhtäaikaisesti hyödyntämällä. Kummankin osalta puhutaan teoreettisista nopeuksista, joihin ei aivan käytännössä tulla pääsemään.
On myös kyseenalaista, mitä hyötyä suuremmasta nopeudesta enää tässä mittaluokassa on. Esimerkkeinä 5G:n hyödyistä on mainittu teräväpiirtoelokuvan lataamisen sillä kestävän vain sekunteja, mutta kuinka moni tällä suoratoiston aikakaudella ylipäänsä enää erikseen lataa mitään – varsinkaan älypuhelimella. Suurempi latausnopeus ei välttämättä näy jokapäiväisessä käytössä juurikaan.
Mielenkiintoa ensimmäisiin 5G-älypuhelimiin laskee myös niiden luonne ensimmäisen sukupolven laitteina. Ne ovat hieman raakileita. Tulossa on jo pian parempaa, huomattavasti kypsempää teknologiaa. Toistaiseksi 5G-puhelimissa 5G-modeemipiiri on erillinen lisäosa, mikä lisää kokoa ja virrankulutusta. Esimerkiksi Qualcomm on kertonut ensi vuonna integroivansa 5G-modeeminsa osaksi uutta järjestelmäpiiriään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Itse puhelinten lisäksi tulee muistaa myös 5G-verkkojen olevan vasta alkutekijöissään. Aluksi peitto tulee rajoittumaan vain suurimpiin kaupunkikeskustoihin.
Älypuhelimia enemmän järkeä 5G:ssä on aluksi kotien kuituyhteyksien viimeisen kilometrin korvaajana. Operaattori voi vetää kuidun lähelle, ja hoitaa nopean jopa gigabittiluokan yhteyden loppujakelun huomattavasti kustannustehokkaammin 5G-tukiasemalla ja 5G-reitittimillä kodeissa.
Myös älypuhelimissa 5G tulee useiden vuosien aikana vääjäämättä yleistymään. Ensi vuonna 5G-älypuhelimet eivät ole enää mallistossa ylimääräisiä erikoisversioita, vaan 5G-tuki tulee olemaan osa useimpia huippuluokan älypuhelinmalleja. Varmasti harva lähtee kauppaan ostamaan juuri 5G-älypuhelinta, mutta ostaa sellaisen kuitenkin huomaamattaan muista syistä tulevien vuosien aikana.
Lisäksi 5G mahdollistaa uusien taajuuksien käyttöönoton myötä tarvittavan kapasiteetin kasvattamisen mobiiliverkoissa. Ilman 5G:tä 4G-verkot tukkeutuisivat jatkossa yhä pahemmin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
5G on lopulta tärkeää ja tarpeellista teknologiaa älypuhelimissakin, mutta harva sitä sen enempää ajattelee – tai ainakaan siitä innostuu.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »