Lenovo julkisti viime syksyn IFA-messuilla tuttuun tapaan pitkän liudan läppäreitä. Joukosta yhtenä mielenkiintoisimmista ja erikoisimmista erottui Yoga Book C930. Sen erikoisuutena on näppäimistön tilalla oleva E Ink -näyttö, joka muuttuu tilanteen mukaan näppäimistöksi, kirjoitusalustaksi tai vaikkapa lukulaitteeksi. Onko Lenovon erikoisuudesta kuitenkaan korvaamaan perinteistä läppäriä?
Lenovo Yoga Book C930:n tekniset ominaisuudet
- 10,8 tuuman IPS LCD -kosketusnäyttö 2560 x 1600 pikselin tarkkuudella
- 10,8 tuuman E Ink -näyttö 1920 x 1080 pikselin tarkkuudella
- Intel Core m3-7Y30 tai Intel Core i5-7Y54
- Intel HD Graphics 615
- 4 gigatavua RAM-muistia (LPDDR3)
- 128 tai 256 gigatavua tallennusmuistia, muistikorttipaikka
- Kaksi USB-C-liitintä (USB 3.1)
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 / 4G-tuki (ei kaikissa malleissa)
- 27 wattitunnin akku, luvattu akunkesto yli 8 tuntia
- Stereokaiuttimet Dolby Atmos -tuella
- Mitat (suljettuna): 179,4 x 260,4 x 9,9 millimetriä
- Paino: 775 grammaa
Yoga Book C930:n mielenkiinto kohdistuu näppäimistöön
Näppäimistön tilalla oleva E Ink -näyttö varastaa suurimman huomion Yoga Book C930:ssä. Perinteisiä näppäimiä ei ole, vaan E Ink -näytölle piirtyy käyttäjän valitsema tila. Näppäimistön lisäksi E Ink -näyttöä voi käyttää kirjoitusalustana vaikkapa muistiinpanoille tai sitten lukulaitteena e-kirjoille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yleisimmin lukulaitteissa käytetäänkin samaa Lenovon valitsemaa E Ink -tekniikkaa, joka on hyvin vähävirtainen, ei rasita silmiä paljoa eikä näkyvyysongelmia ole kirkkaassakaan valossa. Näyttö on kuitenkin sen verran hidas päivittymään ettei se esimerkiksi sovellu nettiselaukseen.
E Ink -näytön etuna Lenovon aiempaan vastaavaan Halo-näppäimistöön nähden on muokattavuus. Halo-näppäimistö toimi myös kirjoitusalustana, mutta näppäimistöasettelua ei voinut muuttaa. Nyt Yoga Book C930:ssa näppäimistöasettelun voi vaihtaa halutessaan miksi tahansa – ääkkösellinen näppäimistö on siis laitteessa yksinkertaisesti vain yksi asetusmahdollisuus.
Näppäimistön tuntuma on ihan hyvä, mutta kuten sopii odottaakin, ei se missään nimessä vastaa normaalin näppäimistön tuntumaa. Näppäimistöön täytyy totutella jonkun aikaa ennen kuin nopeampi kirjoittaminen onnistuu – ja silloinkin se on yhä varsin altista virheille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
E Ink -näytön pinta on hieman mattapintainen, joten kirjoittaminen sille kynällä tuntuu melko miellyttävältä. Paperin tuntumaan ei tietenkään päästä, mutta tuntuma on huomattavasti parempi kuin kiiltäväpintaisessa näytössä.
Lukutoukille E Ink -näyttö on varmasti mukava juttu. E-kirjoja on miellyttävä lukea E Ink -näytöltä eivätkä silmät rasitu samaan tapaan kuin LCD- tai AMOLED-näytöillä. PDF-muodossa olevat e-kirjat saa näppärästi pyöräytettyä Yoga Book C930:n kakkosnäytölle.
Perusjutut kunnossa – ei kuitenkaan mikään tehomylly
Perusjutut Lenovo Yoga Book C930:lla onnistuvat mallikkaasti. Testijakson aikana en havainnut suurempia jämähtelyjä tai hidasteluja, vaan kaikki toimi varmasti. Tehojensa puolesta Yoga Book C930 ei ole mikään tehomylly, mutta ei laitetta ole tehtykään pelaamiseen. Suorituskyky on ihan hyvällä tasolla varsinkin laitteen koko huomioiden.
Yoga Book C930:n näyttö on varsin laadukas ja se toistaa värit hyvin. 10,5 tuuman IPS LCD -näytön tarkkuus on QHD-tasoa ja kaikki näyttää terävältä – niin kuin voi odottaakin. Kirkkaus riittää hyvin eri tilanteisiin ja katselukulmatkin ovat hyvällä tasolla. Näytön reunukset ovat kuitenkin melko leveät – samaan runkoon olisi voinut kuvitella saavan astetta kookkaamman näytön.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näppäimistölliseksi läppäriksi Yoga Book C930 on hyvinkin kompakti. 9,9 millimetrin paksuudellaan sitä voi käyttää hyvin pelkkänä tablettina tai lukulaitteena. Painoakaan laitteella ei ole älyttömän paljoa, vaikka tabletiksi Yoga Book C930 ei ole kevyin tapaus.
Yoga Book C930:ssa on Dolby Atmos -tuella varustetut stereokaiuttimet, jotka ovat laadukkaat ja tuottavat melko täyteläisen äänen. Tuttuun tapaan matalat taajuudet eivät ole mitenkään kovin voimakkaita, mutta tabletteihin ja kompakteihin läppäreihin verrattuna Yoga Book C930:n kaiuttimet ovat hyvälaatuiset.
Liitäntöinä Yoga Book C930:ssa on kaksi USB-C-porttia – ei siis valitettavasti erillistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä.
Tunnistautuminen laitteella onnistuu sormenjälkilukijan kautta, joka ei kuitenkaan ole maailman varmin tapaus. Useina kertoina sormea sai hieman pyöritellä lukijalla ennen kuin se tunnisti sormen. On kuitenkin mukava asia, että Yoga Book C930 tarjoaa biometrisen tunnistautumismahdollisuuden.
Yhteenveto: Mielenkiintoinen mutta kallis laite – sopii harvalle
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lenovo Yoga Book C930 on varsin mielenkiintoinen laite ja kukapa tietää, jos tällaiset laitteet nousevat tulevaisuudessa suosituiksi. Vaikka Yoga Book C930 pyrkii olemaan monipuolinen laite erilaisille käyttäjille, tuntuu siltä, että se sopii kuitenkin vain harvoille – moni varmasti arvostaa hyvän fyysisen näppäimistön E Ink -näytön edelle.
E Ink -näytöllä kirjoittaminen on melko miellyttävää, muttei läheskään yhtä mukavaa kuin hyvällä fyysisellä näppäimistöllä. Jos lukee paljon e-kirjoja tai haluaa kirjoittaa muistiinpanot kynällä, on Yoga Book C930:n ratkaisu varmasti hyvä.
Suurin ongelma Yoga Book C930:ssa on kuitenkin sen hinta. Perusversio, joka ei sisällä kynää, maksaa 999 euroa ja kalliimpi sekä tehokkaampi versio maksaa jopa 1 399 euroa. Kun näin suuria summia joutuu panostamaan 2-in-1-laitteeseen, on varmasti syytä miettiä tarkkaan soveltuuko se parhaimmalla mahdollisella tavalla omaan käyttöön.
Lenovo Yoga Book C930 on loppujen lopuksi kokonaisuutena mielenkiintoinen mutta kallis laite, joka sopii hyvin vain harvalle.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »