Huawein ylimpään johtoon lukeutuva Ken Hu, yksi sen hallituksen puheenjohtajista, on ottanut kantaa Huaweita vastaan esitettyihin epäilyihin ja ympäri maailmaa laajentuneeseen, Yhdysvaltojen ajamaan vastarintaan yhtiötä kohtaan.
Yhdysvaltojen ja Taiwanin lisäksi Australia ja Uusi-Seelanti ovat jo sulkeneet Huawein ulos maiden 5G-verkkojen rakentamisesta. Lisäksi Japanissa on myös varoitettu Huawein kaltaisista korkean riskin toimittajista, eikä niitä enää hyväksytä valtion hankintoihin. Euroopassa tällaiseen linjaukseen on päätynyt myös Tšekki.
Myös Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Ranskassa ainakin osa operaattoreista on jo päättänyt pidättäytyä Huawein laitteista 5G-verkkoinvestoinneissa. Saadakseen hyväksynnän Yhdysvalloissa T-Mobilen ja Sprintin yhdistymiselle saksalaisen Deutsche Telekomin ja japanilaisen SoftBankin on myös raportoitu lupautuneen lopettaa verkkohankinnat Huaweilta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen on loppuvuoden aikana raportoitu kannustaneen liittolaismaitaan liittymään Huawein vastaiseen rintamaan. Syyksi on mainittu Huawein näkeminen Kiinan valtion ja kommunistisen puolueen ohjaamaksi yritykseksi, ja mahdolliset siitä aiheutuvat tietoturvariskit. Varsinaisia todisteita vuosien ajan enemmän tai vähemmän pinnalla olevien väitteiden tueksi Yhdysvalloista ei ole ikinä julkistettu, ja juuri siihen myös Huawei-pomo Ken Hu haluaa nyt kiinnittää huomiota.
”Jos teillä on näyttöä tai todisteita, pitäisi siitä kertoa”, kommentoi Hu toimittajatapaamisessa Kiinassa uutistoimisto Associated Pressin mukaan. ”Ei ehkä Huaweille eikä ehkä julkisuuteen, mutta teleoperaattoreille koska ne ovat niitä, jotka Huaweilta ostavat.”
Huawei on selvä markkinajohtaja maailman verkkolaitemarkkinoilla suomalaisen Nokian ja ruotsalaisen Ericssonin edellä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ulkomailta on viitattu kiinalaislakiin, joka edellyttää yhtiöitä tekemään yhteistyötä tiedustelupalvelun kanssa sekä pelätty tämän voivan johtaa verkkolaitetoimittajien, kuten Huawein, tuotteisiinsa luomiin takaoviin tai muihin ratkaisuihin, joilla Kiinan hallinto voisi halutessaan saavuttaa tavoitteensa.
”Laitteistojemme mahdollisesta turvallisuusuhasta ei ole ikinä ollut mitään todisteita”, kommentoi Hu. ”Emme ole ikinä hyväksyneet pyyntöä miltään valtiolta verkkojen tai minkään asiakkaamme liiketoiminnan vaurioittamiseksi”, lisäsi Hu vielä myöhemmin.
Paine Yhdysvalloista Huaweita vastaan on koventunut viime aikoina, kun suuret 5G-verkkoinvestoinnit ovat alkaneet lähestyä. Mobiiliverkkoihin ja niiden heikkouksiin on alettu myös suhtautua mahdollisena kansallisena tietoturvauhkana.
Lisäksi tilanteeseen vaikuttavat myös Yhdysvaltojen ja Kiinan laajemmat suhteet. Maat käyvät neuvotteluja kaupankäyntinsä tulevaisuudesta. Jollei sopua synny, voi tilanne eskaloitua yhä laajemmaksi kauppasodaksi. Toistaiseksi Yhdysvallat on viivästyttänyt 200 miljardille dollarille Kiinan tuontia asettamiensa tuontitullien korottamista 10 prosentista 25 prosenttiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uuden suunnan Yhdysvaltojen toimet Huaweita vastaan ottivat joulukuun alkupuolella, kun Kanada pidätti Yhdysvaltojen pyynnöstä Huawein talousjohtajan ja hallituksen jäsenen Meng Wanzhoun.
Mengiä epäillään osallisuudesta Yhdysvaltojen asettamien Iranin vastaisten pakotteiden rikkomisesta osallistumalla kiellettyyn kauppaan Iranin kanssa. Yhdysvaltalaisväitteiden mukaan Huawei on käynyt kauppaa epävirallisen Skycom-yrityksen kautta Iranin kanssa, ja näissä kaupoissa on siirtynyt mukana amerikkalaista teknologiaa, joka rikkoo Yhdysvaltojen Iranille asettamia pakotteita. Mengin väitetään antaneen väärää tietoa Huawein ja Skycomin toiminnasta pankin kanssa asioidessaan. Toistaiseksi Meng on vapautettu takuita vastaan. Muuten oikeuskäsittely tulee etenemään jatkossa todennäköisesti verkkaista tahtia, jollei Yhdysvallat siihen puutu. Presidentti Donald Trump on väläyttänyt mahdollisuuttaan puuttua tilanteeseen osana Kiinan kanssa mahdollisesti tehtävää diiliä.
Toimittajille puhunut Huawein Hu ei ottanut suoraan kantaa Huawein toimintaan Iranissa tai Meng Wanzhuon tilanteeseen, mutta totesi olevansa erittäin luottavainen Huawein kauppapolitiikan noudattamista valvovan osaston työhön ja toisti Huawein aiemmat kommentit sen luottamuksesta oikeusjärjestelmään.
Tietoturvaepäilyjen jatkoksi mahdollinen pakotteiden rikkominen on merkittävä seikka, jolla pahimmillaan voisi olla merkittäviä, jopa lamaannuttavia vaikutuksia Huawein liiketoimintaan. Aiemmin tänä vuonna Yhdysvallat asetti kiellon myydä mitään amerikkalaista teknologiaa toiselle kiinalaiselle verkkolaite- ja älypuhelinyhtiölle ZTE:lle sen annettua vääriä tietoja pakotteiden rikkomisen jälkeisten seuraamusten toimeenpanosta. Lopulta Yhdysvallat presidentti Trumpin johdolla kuitenkin myöntyi pehmentämään rangaistusta vain yli miljardin dollarin lisäsakoksi sekä vaatimukseksi uusia ZTE:n johto ja mahdollistaa Yhdysvalloille sen tulevan toiminnan valvonta. Näin ZTE:n liiketoiminnan oli mahdollista jatkua.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokonaisuutena kaikki Huaweita kohtaan esitetyt epäilyt jo yksinään myös nähtyjen suorien kieltojen lisäksi satavat Nokian ja Ericssonin laariin. Mobiiliverkoissa muut toimijat, Samsung ja ZTE, ovat selvästi pienempiä. Nokian ja Ericssonin markkinaosuuksien on ennustettu nyt kääntyvän kasvuun, jos ja kun Huawein pitkä nousukiito vastarinnan myötä päättyy.
Operaattorit ovat pitäneet Huaweista, koska se on tarjonnut tuotteitaan erittäin kilpailukykyiseen hintaan ja hyvillä rahoitusehdoilla. Myös Huawei-pomo Ken Hu nosti esiin Frontier Economicsin tutkimuksen, jonka mukaan Australiassa 5G-tukiasemien investoinnit maksaisivat 15-40 prosenttia enemmän ilman Huawein mukanaoloa kilpailussa.
Huolimatta Yhdysvaltojen toimista Huawei on Hun mukaan solminut sopimukset 5G-verkkolaitteiden toimittamisesta 25 operaattorin kanssa ja toimittanut jo yli 10 000 5G-verkon tukiasemaa. ”Olemme ylpeitä voidessamme sanoa asiakkaiden luottavan yhä meihin”, kommentoi Hu.
Puheiden lisäksi Huawei on pyrkinyt vastaamaan epäilyihin myös teoilla. Se on avannut Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Kanadassa keskuksia, jossa asiakkaat ja viranomaiset voivat testata sen laitteistoja ja ohjelmistoja. Seuraava tällainen keskus on avautumassa alkuvuodesta Belgiassa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »