Kanada on pidättänyt Yhdysvaltojen pyynnöstä Huawein talousjohtajan Meng Wanzhoun.
Meng on Huawein perustajan Ren Zhengfein tytär ja talousjohtajan tehtäviensä lisäksi myös yksi Huawein hallituksen neljästä varapuheenjohtajasta.
Muun muassa kanadalaisen The Globe and Mailin lähteiden mukaan Meng pidätettiin epäiltynä Yhdysvaltojen asettamien Iranin vastaisten pakotteiden rikkomisesta osallistumalla kiellettyyn kauppaan Iranin kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Viranomaiset hakevat Mengin luovuttamista Yhdysvaltoihin. Asia etenee seuraavaksi perjantaina, jolloin järjestetään kuuleminen vapautuksesta takuita vastaan.
”Yhtiölle on annettu hyvin vähän tietoa liittyen syytteisiin eikä ole tietoinen mistään Mengin väärinkäytöksistä”, on Huaweilta kommentoitu tapausta. ”Yhtiö uskoo Kanadan ja Yhdysvaltojen oikeusjärjestelmien lopulta päätyvän oikeudenmukaiseen ratkaisuun. Huawei noudattaa kaikkia soveltuvia lakeja ja määräyksiä kaikkialla missä se toimii, mukaan lukien soveltuvat vientirajoitus ja sanktiolait ja määräykset YK:lta, Yhdysvalloilta ja EU:lta.”
Mengin pidätys on nostanut jälleen jännitteitä Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä. Maat pääsivät viime viikonloppuna ainakin näennäiseen välirauhaan kauppasodassaan Yhdysvaltojen lupautuessa jäädyttää kiinalaistuotteiden suunnitellut tullimaksujen korotukset 90 päivän ajaksi pidemmän aikavälin ratkaisun neuvottelemiseksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvallat on toiminut aktiivisesti kiinalaisia verkkolaitetoimittajia Huaweita ja ZTE:tä vastaan ja kehottanut liittolaismaitaan välttämään niiden teknologian käyttöönottoa. Tämä on johtanut jo Australiassa ja Uudessa-Seelannissa Huawein jäämiseen ulos 5G-verkkotoimituksista. Lisäksi tällä viikolla brittiläinen BT kertoi myös, ettei aio käyttää Huaweita verkkonsa ydinosien osalta. Myös Isossa-Britanniassa epäilykset Huaweita kohtaan ovat kasvaneet ja operaattoreita on kehotettu varovaisuuteen hankinnoissaan.
Yleisen yhdysvaltalaisnäkemyksen mukaan Huaweilla on läheinen suhde Kiinan valtion kanssa ja se aiheuttaa näin uhan Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudelle. Huawei on jatkuvasti kiistänyt nämä väitteet, joille Yhdysvallat ei ole varsinaisesti, ainakaan julkisesti, esittänyt kattavia todisteita.
Vakoiluepäilyjen ohella Yhdysvallat suhtautuu tiukasti sen asettamien pakotteiden noudattamiseen. Aiemmin tänä vuonna Yhdysvallat määräsi kaiken amerikkalaisen teknologian myynnin lopettamisen ZTE:lle, joka oli antanut vääriä tietoja pakotteiden rikkomisesta sille määrättyjen sanktioiden toteuttamisesta. Sittemmin Kiinan kanssa käytyjen neuvottelujen lopputuloksena ZTE:n liiketoiminnan tappanutta rangaistusta kevennettiin reilun miljardin dollarin sakkorangaistukseksi ja vaatimuksiksi vaihtaa yhtiön johtoa ja raportoida tulevasta toiminnasta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »