Yhdysvallat jatkaa ja laajentaa yhä toimiaan kiinalaista Huaweita vastaan, raportoi The Wall Street Journal.
WSJ:n mukaan Yhdysvaltojen hallinto on pyytänyt sen liittolaismaita välttämään Huawein verkkoteknologiaa. Huawei on maailman suurin verkkolaite- ja palveluyhtiö. Mobiiliverkkomarkkinoilla se kilpailee ennen kaikkea suomalaisen Nokian ja ruotsalaisen Ericssonin kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvalloissa on ollut vallalla sitkeä käsitys, jonka mukaan tietoja voisi paljastua Huawein kautta Kiinan valtiolle, vaikka Huawei on jatkuvasti jyrkästi kiistänyt tämän. Yhdysvalloista ei ole kuulunut varsinaista näyttöä sen epäilyille – tai ainakaan sitä ei ole tuotu julki.
Yhdysvaltain verkkolaitemarkkinat ovat olleet Huaweilta suljetut ja alkuvuodesta lainsäätäjät torppasivat operaattoreita painostamalla myös Huawein älypuhelinten myyntisuunnitelmat Yhdysvalloissa. Verkkomarkkinoiden ohella Huawei on viime vuosien aikana vauhdilla kohonnut jo maailman toiseksi suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi, jonka edellä kappalemäärissä on enää Samsung.
WSJ kertoo yhdysvaltalaistahojen ottaneen yhteyttä hallintoihin sekä operaattorijohtajiin muissa maissa ja kertoneen näkemyksistään Huawein verkkolaitteiden käytöstä aiheutuvista kyberturvallisuusriskeistä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvalloista Kiinan ja Huawein vastainen henki onkin jo laajentunut muualle. Australiassa Huawei ja toinen kiinalainen verkkolaitevalmistaja ZTE on suljettu ulos 5G-verkkojen rakentamisesta. Samoin Isossa-Britanniassa hallitus on pehmeämmin kehottanut operaattoreita varovaisuuteen 5G-verkkotoimittajien valinnassa. Kiinalaisia verkkotoimittajia vastaan on lisäksi esiintynyt kasvavaa vastarintaa myös Saksassa. Tähän Huawei vastaa raporttien mukaan avaamalla tietoturvalaboratorion Saksassa.
WSJ:n mukaan Yhdysvallat on ollut erityisen huolestunut kiinalaisen verkkoteknologian käytöstä maissa, joissa on Yhdysvaltojen armeijan tukikohtia, kuten Saksa, Italia ja Japani.
Lisäksi Yhdysvaltojen kerrotaan harkinneen taloudellisen avun kasvattamista mobiiliverkkojen kehittämisessä maille, jotka välttävät kiinalaisteknologiaa.
Kasvava epäluulo Huaweita kohtaan suosii Nokiaa ja Ericssonia. ”Kiinalaisiin verkkolaitevalmistajiin kohdistuvat turvallisuusepäilyt hyödyttävät Nokiaa ja Ericssonia. Uusi lainsäädäntö voi sulkea kiinalaisia kokonaan ulos kilpailusta, mutta jo kasvanut epävarmuus voi saada operaattorit varovaisemmiksi toimittajavalinnoissaan. Verkkolaitemarkkinan voimakkaan konsolidaation takia operaattoreille ei jää toimittajavalinnoissa Ericssonin ja Nokian ohella juurikaan muita vaihtoehtoja”, on analyysiyhtiö Inderes kommentoinut.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »