Google kertoi aiemmin tällä viikolla muutoksista, joita se tekee sopimuksiinsa Android-laitevalmistajien kanssa EU-komission niitä edellytettyä samassa yhteydessä sen lätkäistyä heinäkuussa Googlelle 4,3 miljardin euron sakot hallitsevan markkina-asemansa väärinkäytöstä Googlen kehittämään Android-käyttöjärjestelmään liittyen.
Nyt The Verge raportoi yksityiskohtia Googlen uusista sopimuksista laitevalmistajien kanssa.
Aiemmin Google on edellyttänyt, että laitevalmistajat sisällyttävät laitteisiinsa Chrome-selaimen ja Google-haun, jos ne haluavat mukaan mitään Googlen sovelluksista, mukaan lukien Play-kaupan. EU-komission mukaan tämä toimintatapa on rajoittanut kilpailua eikä se ole enää sallittu jatkossa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jatkossa Google onkin päätynyt veloittamaan laitevalmistajilta lisenssimaksua sen sovellusten esiasentamisesta valmistajien myymiin Android-laitteisiin. The Vergen asiakirjoista saamien tietojen mukaan laitekohtainen maksu voi kohota jopa 40 dollariin. Maksut vaihtelevat maittain sekä laitteen näytön pikselitiheyden mukaan. Lisäksi Google tarjoaa mahdollisuutta välttyä jatkossakin osittain tai kokonaan näiltä maksulta sisällyttämällä myös Chrome-selaimen ja Google-haun.
Korkeimmillaan lisenssimaksut ovat maissa, kuten Iso-Britannia, Ruotsi, Saksa, Norja ja Alankomaat. Näissä maissa yli 500 pikseliä tuumaa kohden sisältävällä näytöllä varustettuun puhelimeen Googlen sovellusten lisensointi laitevalmistajille maksaisi edellä mainitut 40 dollaria. 400-500 pikseliä tuumaa kohti näytössä sisältävissä laitteissa lisenssimaksu olisi 20 dollaria ja alle 400 pikselin 10 dollaria. Joissakin maissa ja edullisemmissa puhelimissa pienimmillään lisenssimaksu voisi olla vain 2,50 dollaria laitteelta, kertoo The Verge. Maat on jaettu kolmeen eri lisenssimaksutasoon.
Lisenssimaksun määrittäminen näytön pikselitiheyden mukaan merkitsee käytännössä suurempaa lisenssimaksua korkeahintaisemmissa laitteissa, jotka on usein varustettu tarkemmilla näytöillä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Älypuhelinten ohella tablettilaitteille on oma lisenssimaksuhinnastonsa, joka on sama maasta riippumatta ja enintään 20 dollaria laitteelta.
The Vergen mukaan Google tarjoaa laitevalmistajille kuitenkin myös sopimuksia, jossa laitteeseen myös Google Chrome -selaimen ja Google-haun sisällyttämällä ne välttyisivät osittain tai kokonaan edellä mainituilta lisenssimaksuilta. Lisäksi ainoastaan esiasentamalla nämä, voivat valmistajat jatkossa saada korvausta laitteiden käytön perusteella Googlelle kertyvistä mainostuloista.
Jatkossa laitevalmistajat voivat siis valita useista eri vaihtoehdoista. Yhtenä vaihtoehtona on, etteivät ne sisällytä laitteeseen lainkaan Googlen palveluja, jolloin niistä ei tarvitse lisenssimaksuakaan maksaa. Toinen vaihtoehto on maksaa edellä mainittuja lisenssimaksuja Googlelle, mutta sisällyttää samalla laitteeseen jokin muu selain ja hakukone oletukseksi – esimerkiksi maksua vastaan vaikkapa Microsoftilta. Kolmas vaihtoehto on esiasentaa myös Chrome ja Google-haku, jolloin Google hyvittää osittain tai kokonaan muiden sovellusten lisenssimaksun.
Googlen uudet sopimukset laitevalmistajien kanssa ovat astumassa voimaan jo 29. lokakuuta, mutta lisenssimaksujen laskenta on alkamassa The Vergen mukaan vasta 1. helmikuuta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ilmeisesti on mahdollista, että laitevalmistajat voivat neuvotella sopimuskorvauksista Googlen kanssa, mutta The Vergen lähteen mukaan kovin suuria eroja sopimuksissa ei tulisi olemaan.
Toistaiseksi uusien sopimusten lopullista vaikutusta esimerkiksi laitteiden hintoihin on vielä mahdotonta arvioida. Lisäksi EU-komissiokaan ei välttämättä ole vielä sanonut viimeistä sanaansa tapauksessa, ja on mielenkiintoista nähdä, täyttävätkö Googlen uudet sopimukset komission vaatimukset.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »