Nokia julkisti toistaiseksi suurikokoisimmalla näytöllä varustetun Lumia 625 -puhelimensa aiemmin tällä viikolla. Tänään Mobiili.fi vieraili Espoossa Nokia-talolla fiilistelemässä, millaisia tunteita Lumia 625 herätti. Alta löytyvät kokemuksemme sekä jutun lopusta myös Lumia 625:n esittelyvideo.
Tarkemmat tiedot Lumia 625:n ominaisuuksista tarjoaa jo aiempi juttumme, minkä lisäksi olemme julkaisseet aiemmin jo myös yksityiskohtaisen vertailun Lumia 625:n eroista ominaisuuksissa muihin edullisemman ja saman hintaluokan Lumioihin verrattuna.
Nokia ei valitettavasti ole toistaiseksi vielä kertonut tarkemmin Lumia 625:n myyntiintulon aikataulusta Suomen osalta, kuten ei hinnastakaan. Puhelimen hinnaksi ennen veroja kerrottiin julkistuksen yhteydessä 220 euroa, jonka päälle Suomen arvonlisäveron laskemalla voitaisiin päätyä 270-275 euron lukemiin. Toistaiseksi Lumia 625:n Suomen hinnoittelun osalta ollaan kuitenkin vain arvailun asteella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Joka tapauksessa Lumia 625 tuo uutta edullisempaan hintaluokkaan Lumia-mallistossa.
Mahdollista on, että vielä saapuessaankin Lumia 625 tulee olemaan Suomen markkinoiden edullisin puhelin 4,7 tuuman näytöllä, mutta myös edullisin puhelin nopealla 4G LTE -verkkoyhteystuella.
Mutta miltä se tänään tuntui?
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Varsin hyvältä. Lumia 625:ssähän ei varsinaisesti ulkoista designia ja aiempaa suurempaa näyttöä lukuun ottamatta ole mitään Lumia-puhelimille uutta, vaan se on vain uusi miksaus jo aiemmin tutuista ominaisuuksista – yksi lisä mallistoon.
Kädessä Lumia 625:n tuntuma on hyvä – puhelin on miellyttävän ohut (9,15 millimetriä) ja tuttu polykarbonaattimuovi mattapintaisena ei tarjoa valittamisen sijaa. Lumia 625:ssä vaihdettavissa olevissa kuorissa on jälleen käytetty uutta valmistusprosessia, jonka ansiosta ne ovat hienoisesti läpinäkyvät (joskin todella vähäisissä määrin) muun muassa sivuilta. Kuorissa alla on valkoista tai mustaa muovia ja päällä toinen kerros polykarbonaattia. Tuloksena on viisi eri värivaihtoehtoa: näissä kuvissa nähdyt oranssi ja vihreä sekä lisäksi keltainen, valkoinen ja musta.
Verrattuna esimerkiksi Lumia 520:aan, joka sekin hintaansa nähden tarjoaa hyvän laatutuntuman, on Lumia 625 odotetusti askeleen ylempänä. Jämäkästi paikoilleen istuvat kuoret eivät nitise tai natise.
Ulkoiselta laatutuntumaltaan Lumia 625:tä ei kokonaisuutena jättänytkään moitteille sijaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huomionarvoista on, että vaikka Lumia 625:n takakuori on vaihdettavaa mallia, on akku silti kiinteästi istutettu laitteen sisuksiin eikä ole käyttäjän vaihdettavissa.
Yleisen designin ohella se toinen tärkeä Lumia 625:ssä on tietenkin näyttö. Kokoa on 4,7 tuumaa, jolla Lumia 625 kiipeää toistaiseksi (mutta näillä näkymin ei kovinkaan pitkäksi aikaa) Lumia-malliston suurinäyttöisimmäksi jäseneksi. Käytännössä ero aiempiin Lumia 920:een ja Lumia 925:een jää pieneksi, mutta Lumia 625 tuo tämän koon ruudun Nokialle uuteen, alhaisempaan hintaluokkaan.
Lumia 625:n hintaluokka huomioiden ymmärrettävää on, että näytön tarkkuudessa on kuitenkin säästetty. Pikseleitä näyttö tarjoaakin samat 800×480 kuin pienempinäyttöisemmätkin Lumiat, kuten Lumia 520, Lumia 620 ja Lumia 720. Tämä tarkoittaa Lumia 625:n näytön pikselitiheyttä kuvaavan PPI-luvun yltävän vain karvan päälle kahden sadan: 201 pikseliä tuumaa kohti.
Kun Lumia 625:n vierelle asettaa noin 330 pikseliä tarjoavan korkeamman hintaluokan puhelimen, kuten tänään vaikkapa Lumia 920 tai Apple iPhone 5, on ero näyttöjen välillä todella helposti silmin nähtävissä. Harjaantunut ja parempaan tottunut käyttäjä huomaa näytön alhaisen tarkkuuden ilman vertailuakin, sillä yksittäiset pikselitkin voi huomata silmällä. Lumia 625:n näyttö kärsii myös pieniksi jäävistä katselukulmista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Minkäänlaiseksi esteeksi käytössä ei Lumia 625:n alhainen näytön tarkkuus kuitenkaan nouse ja Windows Phone -käyttöjärjestelmä on myös suunnittelunsa ja ulkoasunsa puolesta tavallista armollisempi alhaisemmille näyttötarkkuuksille.
Näytön tarkkuus on yksi kompromisseista, jonka Nokia on joutunut tekemään painaakseen Lumia 625:n hinnan alemmas. Jollei alhainen näyttötarkkuus miellytä, voi aina ostaa kalliimmman ja tarkemmalla näytöllä varustetun puhelimen. Veikkaisin kyllä, että monille Lumia 625 -ostajille – meillä ja maailmalla, kehittyvillä markkinoilla – tämäkin näyttö täyttää tarpeet enemmän kuin hyvin.
Tavallaan suurempaa näyttötarkkuutta ei Nokia Lumia 625:een olisi voinut laittaakaan, sillä silloin se olisi noussut jo huippumallien Lumia 920:n, Lumia 925:n ja Lumia 1020:n tasolle. Jatkossa loppuvuodesta alkaen huippu-Lumioiden siirtyessä Full HD -tarkkuuksiin, voidaan aikanaan tarkempia näyttöjä odottaa myös edullisemman hintaluokan Lumioihin.
Suuremmasta näytöstä itsessäänhän voi olla hyötyä sisällön suuremman koon mahdollistajana. Tämä voi helpottaa muun muassa lukemista Lumia 625:llä.
Haittapuolena tietenkin on käytettävyys yhdellä ja kädellä, eikä juuri yli neljän tuuman näytön yläkulmaan yllä enää peukalolla puhelinta tavallisesti kädessä pideltäessä.
Ilahduttavasti Lumia 625:ssäkin mukana on Super Sensitive Touch, eli kosketusnäytön käyttö onnistuu myös hanskat kädessä tai vaikkapa kynällä tai avaimilla.
Muitakin kompromisseja Nokia on Lumia 625:ssä tehnyt. Esimerkiksi kamera on Lumia 520:stä tuttu viisimegapikselinen, tosin tällä kertaa LED-kuvausvalon kera. Kameran osalta Lumia 625:ltä ei siis sovi odottaa yhtään mitään ihmeellistä. Tosin Nokian tietyt kamerasovellukset, kuten vaikkapa Smart Camera (sarjakuvaus, mahdollistaa esimerkiksi kuvan naamojen vaihtamisen, liikesarjan kuvauksen jne.), parantavat käytettävyydeltään kamerakokemusta.
Pois Lumia 625:stä on jätetty myös muun muassa NFC-lähiyhteystuki sekä kompassi (magnetometri). Jälkimmäinen vaikuttaa erityisesti karttakäyttöön: karttaa ei saa käännettyä oman suuntansa mukaiseksi eikä Nokian HERE City Lens pelaa Lumia 625:llä.
Myöskään langattomasta latauksesta ei Lumia 625:llä pääse nauttimaan edes vaihto- tai lisäkuorilla.
Käytön sujuvuudeltaan Lumia 625:ssä ei ole minkäänlaisia ongelmia. Windows Phone 8 on muutenkin sulava järjestelmä, ja Lumia 625:een Nokia on upottanut uuden järjestelmäpiirin Lumia-mallistossa. Lumia 625 sijoittuu suoritinteholtaan aiempien Lumia 820/920:n ja Lumia 520/620/720:n välimaastoon 1,2 gigahertsin tuplaydinsuorittimellaan. Näyttötarkkuuden ollessa sama ja suorittimen tehokkaampi, ei ongelmia ole odotettavissa. Käytössäkin Lumia 625 tuntui tänään vikkelältä, kuten Windows Phonet yleensäkin.
Uuden Lumia 625:n rinnalla Nokia esitteli myös uusia myös tällä viikolla julkistettuja Nokia Coloud-sarjan edullisia kuulokkeita. Tarjolle tulee in-ear-nappikuulokemalli Pop, korvat peittävä Knock sekä reunuksilla korvat ympäröivä Boom. Parasta designin ohella kuulokkeissa tullee olemaan hinta: Pop vain noin parikymmpiä ja muutkin alle 30 euroa. Äänenlaatu ei täyttäne pahimpien hifistelijöiden vaatimuksia, mutta erityisesti edullisempaa hintaluokkaa itsessäänkin edustavan Lumia 625:n pariksi Coloud-kuulokkeet vaikuttavat hyvin istuvalta lisävarusteelta. Kuulokkeissa on kiinnitetty huomiota myös käytettävyyteen paremmin takkuuntumattomana pysyvän litteän johdolla sekä Zound-lassolla, jolla kasaan pyöritetyn kuulokejohdon saa helposti pysymään järjestyksessä.
Lumia 625 tullaan tuomaan markkinoille heti esiasennettuna Lumia Amber -päivityksellä varustettuna. Ilmeisesti tänään testaamamme Lumia 625 ei vielä sisältänyt lopullista Amber-versiota, joten kaikkia tulevia uudistuksia ei siitä vielä löytynyt.
Kokonaisuutena Lumia 625 jätti pikaisen tutustumisen itsestään mukavan vaikutelman. Rakenteen laatutuntuma on hintaluokkaan nähden erittäin hyvällä tasolla, Lumia 625 on kompakti ja miellyttää silmää ulkonäöllään. Näyttö ja kamera eivät ole lähelläkään älypuhelinten huippuluokkaa, mutta eipä ole Lumia 625:n hintakaan.
Jatkamme Lumia 625:n osalta pitkälti samoilla linjoilla kuin aiemmin arvostelemamme Lumia 520:nkin kanssa: arvelemme Lumia 625:nkin kohoavan varsinkin Suomessa hyvin suosituksi tuotteeksi. Myös Lumia 625:n ja Nokian kannalta tärkeämmillä suurilla Aasian kehittyvillä markkinoilla se auttanee Nokiaa kamppailemaan kookasnäyttöisiä, pitkälti idealtaan Lumia 625:n tyyppisiä halvan hintaluokan Android-älypuhelimia vastaan aiempaa paremmin.
Nokia on uusimmissa edullisemmissa Lumia-puhelimissaan löytänyt hyvän reseptin onnistuneen kokonaisuuden luomiseksi.
Alta löytyy vielä lyhyt video, jolla Lumia 625:tä esittelee Nokian edustaja.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »