Nokian hallituksen puheenjohtajan Risto Siilasmaan yhdessä Catherine Fredmanin kanssa kirjoittama kirja Paranoidi optimisti – Näin johdin Nokiaa murroksessa on herättänyt paljon huomiota ja keskustelua jo ennen tänään perjantaina 12. lokakuuta tapahtuvaa julkaisuaan.
Siilasmaa valittiin Nokian hallituksen jäseneksi vuonna 2008 ja puheenjohtajaksi hän nousi 2012. Kirjassaan Siilasmaa käy läpi Nokian ja sen hallituksen toimintaa viimeisen 10 vuoden ajalta. Noihin vuosiin mahtuu paljon: Nokian romahdus matkapuhelinmarkkinoiden kärjestä, toimitusjohtajavaihdos, strategiamuutos Windows-puhelinten valmistajaksi ja lopulta pettymysten jälkeen puhelinliiketoiminnan myynti Microsoftille. Mutta myös uuden Nokian rakentaminen verkkoliiketoiminnan pohjalle sekä vielä vahvan aseman varmistaminen verkkomarkkinoilla Alcatel-Lucentin hankinnalla.
Siilasmaan kirja on noussut ennakkoon otsikoihin erityisesti sen Jorma Ollilan toimintaa käsittelevien kommenttien myötä. Kun Ollila kirjassa mainitaan, on kyse yleensä jostakin negatiivisesta. Milloin Ollila huutaa ja räyhää, milloin ei halua vaihtoehtoja tutkittavan, milloin ei hyväksy mitään muutoksia Nokian perinteisiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ollilan toiminnassa ei vaikuta kirjan perusteella olleen juuri mitään järkeä. Muun muassa Nokian kannalta erinomaisen Microsoft-kaupan jälkeenkään Ollilalta ei kiitosta herunut.
Päätin huomaavaisuuden osoituksena soittaa myös Jorma Ollilalle, Nokian hallituksen entiselle puheenjohtajalle. Keskustelumme noudatti tuttua kaavaa: minä yritin olla kohtelias, hän räjähti ja huusi, että olin tuhonnut yhtiön ja hänen jättämänsä perinnön.”
On hyvä, että kerrankin yleensä vaietuista asioista puhutaan suoraan. Se on myös kiinnostavaa luettavaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Siilasmaa toi Nokian toimintaan lisää rentoutta, mutta ennen kaikkea myös avoimuutta vaihtoehdoille. Hallitus alkoi aktiivisesti tarkastella eri suuntia vaihtoehdoiksi, joihin yhtiötä vietäisiin.
Lue tästä myös: 6 mielenkiintoista lainausta Siilasmaan Nokia-kirjasta – ”Se tuli täytenä yllätyksenä”
Nokian romahduksen syistä kirja ei varsinaisesti tarjoa uutta tietoa. Asia voitaisiin tiivistää ehkä näin: Nokia tukehtui omaan mahtavuuteensa. Nokiassa uskottiin, että he olivat parhaita ja suurimpia ja näin asiat tulisivat aina olemaan. Kilpailijoita vähäteltiin. Todellisuudessa Nokia oli valmistautumaton suureen murrokseen, ja kun kilpailukenttä muuttui, paljasti se Nokian ohjelmistokehityksen kankeuden. Tuotteiden myöhästymiset olivat jatkuvia, ohjelmiston kehittäminen työlästä ja pitkän aikavälin suunnittelu luokattoman huonoa.
Pelottavinta kirjaa lukiessaan on tajuta, kuinka lähellä täystuhoa Nokia todella kävi. Nokian tarina olisi voinut loppua, jos puhelinliiketoimintaa ei olisi saatu myytyä Microsoftille. Nokia sai diilissä yli 5 miljardia euroa liiketoiminnasta, jonka Siilasmaakin myöntää Nokialle muodostuneen sellaiseksi kiviriipaksi, että jatkamisen sijaan se olisi kannattanut antaa jopa ilmaiseksi pois.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Neuvottelut Microsoftin kanssa kaupasta katkesivat 3-4 kertaa, ja lopulta kaupan hyväksytyksi saaminen Kiinan kilpailuviranomaisilla viivästytti kaupan toteuttamista eteenpäin neljä kertaa. Kauppa ei siis todellakaan syntynyt helposti – ja ilman sitä ei välttämättä olisi ainakaan itsenäistä Nokiaa, joka menestyy ja on omalla alallaan erittäin merkittävä toimija.
Siilasmaan kirjaa voi lukea niin jännittävänä kertomuksena Nokian noususta vaikeuksien kautta uuteen kukoistukseen kuin myös johtamisoppaana. Se tarjoaa paljon ideoita työkaluista ja toimintatavoista, joita yrityksen johdon voi kannattaa jatkuvasti päivittäisessä työssään kuin myös epäjatkuvuuskohdissa kuten yrityskaupoissa hyödyntää.
Sekä Nokian pelastustarinana että johtamisopuksena kyseessä on poikkeuksellisen onnistunut tuotos, ja kirjan lukemista onkin helppo suositella niin Nokiasta kiinnostuneille kuin myös kaikille johtotehtävissä yrityksissä toimiville.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »