WhatsAppin perustajista toinen, Brian Acton, kertoo Forbesin haastattelussa poikkeuksellisen avoimesti ajasta Facebookilla tämän ostettua WhatsAppin – ja osittain katuu sitä mitä tuli tehtyä.
Facebook ilmoitti WhatsApp-kaupasta helmikuussa 2014. Kauppahinta oli tiedotushetkellä yhteensä 19 miljardia dollaria, mutta Facebookin osakekurssin nousun ansiosta kaupan myöhemmin toteutuessa kokonaiskauppahinnan arvo oli noussut jo 22 miljardiin dollariin.
Acton sai Facebookilta WhatsAppin myymällä useamman miljardin, vaikka lopulta luopuikin viimeisistä 850 miljoonaa dollarista jätettyään työnsä Facebookin alaisuudessa viime vuonna ennen osakepalkkion ansaitsemisajankohtaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Acton kertoo haastattelussa näkemyseroista, joita hänellä ja WhatsAppin toisella perustajalla Jan Koumilla oli Facebookin johdon kanssa. Myös Koum on sittemmin jättänyt työnsä Facebookilla ja WhatsAppilla.
Pohjimmiltaan WhatsAppin perustajien ja Facebookin johdon, eli sen perustajan Mark Zuckerbergin ja operatiivisen johtajan Sheryl Sandbergin, kiistoissa kyse oli WhatsAppin käyttäjien yksityisyyden varjelemisesta.
WhatsAppin perustajat eivät olisi halunneet, että WhatsAppin tietoja käytetään mainosten kohdentamiseen tai että WhatsAppin osaksi tuotaisiin mainontaa. Acton korostaa, että hän esimerkiksi vastusti WhatsAppin käyttäjätietojen linkittämistä Facebookin kanssa. Tästä Facebook sai myös sakot EU-komissiolta toimittuaan vastoin yrityskaupan hyväksyntäprosessin aikana antamiaan lupauksiaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Loppujen lopuksi, myin yhtiöni”, kommentoi Acton. ”Myin käyttäjieni yksityisyyden suuremman edun vuoksi. Tein valinnan ja kompromissin. Ja elän sen kanssa joka päivä.”
Acton olisi halunnut mainospohjaisen monetisoinnin sijaan rahastaa WhatsAppin käytöstä suoraan käyttäjiltä tietyn merkittävän käyttäjäkohtaisen viestimäärän täyttymisen jälkeen. Facebookin johdosta nämä ajatukset tyrmättiin, koska ne eivät olisi skaalautuneet – toisin sanoen myöskään tuottaneet tarpeeksi rahaa.
Facebook on toistaiseksi käyttäjätietojen yhdistämisen lisäksi aloittanut tuomaan yrityksille maksullisia viestintämahdollisuuksia asiakkailleen WhatsAppissa. Lisäksi WhatsAppin Tila-toimintoon, jossa käyttäjät voivat julkaista vuorokauden näkyviä koko ruudun täyttäviä päivityksiä, tulee mainoksia, kuten on vastaavissa toiminnoissa myös muissa palveluissa.
WhatsAppin viestien salauksen alusta loppuun asti Facebook on säilyttänyt. Se tarkoittaa, etteivät järjestelmät pääse analysoimaan WhatsApp-viestien sisältöä, vaan viestit ovat täysin yksityisiä. Salaus otettiin käyttöön Facebookin jo ostettua WhatsAppin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Viimeiset 850 miljoonaa dollaria osakepalkkiosta jäivät Actonilta saamatta, eikä hän lähtenyt niitä lakimiehen voimin hakemaankaan. WhatsAppin kauppakirjassa oli ehto, että perustajat saisivat välittömästi kaikki osakepalkkionsa, mikäli Facebook ottaisi WhatsAppissa käyttöön uusia rahastuskeinoja ilman perustajien hyväksyntää. Facebook perusteli Actonille, ettei Facebook vielä tuolloin ollut ottanut uusia rahastuskeinoja käyttöön, vaan vasta suunnitellut niitä, eikä Acton näin olisi oikeutettu loppuihin palkkioihin jättäessään työnsä.
Maaliskuussa jo joitakin kuukausia sitten työnsä Facebookin alaisuudessa jättänyt Acton heitti lisää vettä myllyyn, kun Cambridge Analytica -skandaalin pyörteissä hän twiittasi #deletefacebook-tunnisteen kera ajan tulleen Facebook-sovelluksen poistamiseksi.
Selvästikin Actonilla on jäänyt jotain hampaankoloon Facebookia vastaan. Tällä viikolla Facebookin toimet ovat Actonin haastattelun ohella olleet esillä myös Instagramin perustajien jättäessä kuuden vuoden jälkeen johtotehtävät – myöskin raportoidusti näkemyserojen vuoksi. Facebook osti Instagramin 1 miljardilla dollarilla vuonna 2012.
Actonin Forbes-haastattelu on aiheuttanut myös vastaiskun, sillä Facebook Messengeristä vastaavana johtajana tähän vuoteen asti toiminut, sittemmin Facebookin lohkoketjuhankkeita edistämään siirtynyt David Marcus on julkaissut Facebookissa kärkkään puolustuspuheenvuoron Facebookin toiminnasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Marcusin mukaan niin Instagramin perustajien kuuden vuoden työputki Facebookin alaisuudessa kuin myös WhatsAppin perustajien yli neljän ja kolmen vuoden työputket osoittavat Facebookin antavan ostamiensa yritysten perustajille paljon poikkeuksellisen paljon valtaa. Lisäksi Marcus korostaa Zuckerbergin puolustaneen niin WhatsAppin salausta kuin myös sen verkkaista sopivan bisnesmallin etsintää.
”Lopuksi – sanokaa minua vanhanaikaiseksi, mutta näen hyökkäämisen vastaan ihmisiä ja yritystä, jotka tekivät sinusta miljardöörin ja jotka ennennäkemättömällä tavalla suojasivat ja mukautuivat tahtoosi vuosien ajan, ala-arvoisena. Se on itse asiassa ala-arvoisuudessaan ihan uutta luokkaa”, tylyttää Marcus.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »