HMD Globalin Nokia 5.1 sijoittuu reilun 200 euron hintaluokkaan, jossa on tällä hetkellä kova kilpailutilanne Suomen älypuhelinmarkkinoilla. Hintaluokassa on tarjolla niin Samsungin, Motorolan, Huawein ja Honorin, Xiaomin kuin myös Nokian älypuhelinmalleja. Nokia 5.1 maksaa arvostelun julkaisuhetkellä noin 230 euroa eli myös vain parikymppiä vähemmän kuin sen sisarmalli Nokia 6.1.
Nokia 5.1 tarjoaa muun muassa 5,5 tuuman ja 18:9-kuvasuhteen Full HD+ -näytön, 16 megapikselin takakameran ja 2 970 milliampeeritunnin akun. Testaamassamme suositushinnaltaan 229 euron versiossa RAM-käyttömuistia on 3 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 32 gigatavua.
Värivaihtoehtoja Nokia 5.1:lle ovat mustan lisäksi karkaistu sininen sekä kupari.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
- Alumiinirakenne
- 5,5 tuuman IPS LCD -kosketusnäyttö Full HD+ -tarkkuudella ja 18:9-kuvasuhteella
- Sormenjälkilukija takana
- Takana 16 megapikselin kamera PDAF-tarkennuksella ja LED-kuvausvalolla
- Edessä 8 megapikselin kamera
- Kahdeksanytiminen MediaTeki Helio P18 -järjestelmäpiiri (MT6755S) 2,0 gigahertsin kellotaajuudella
- 2 tai 3 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 16 tai 32 gigatavua tallennusmuistia (eMMC 5.1) ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 128 gigatavuun asti)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (maks. 150/50 Mbit/s, kategoria 4)
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / etäisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- Micro-USB- ja 3,5 mm -liitännät
- 2 970 milliampeeritunnin akku
- Mitat 151,1 x 70,73 x 8,27 millimetriä
- Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmäversio (Android One)
Hyvää Nokia 5.1:ssä
- Näyttö: Nokia 5.1:ssä on laadukas Full HD -näyttö, joka toistaa värit mukavan syvinä ja sen katselukulmat ovat laajat. Kirkkautta toivoisi kuitenkin hieman lisää – etenkin aurinkoisina päivinä.
- Laatutuntuma: Nokia 5.1:n materiaalina on käytetty 6000-sarjan alumiinia. Puhelin istuu mukavasti käteen ja tuntuu arvokkaalta. Antenniraidat sulautuvat puhelimeen hyvin huomaamattomasti.
- Android One: Puhdas Android tarjoaa hintaan nähden hyvän käyttökokemuksen ilman ylimääräisiä käyttöliittymämuutoksia tai sovelluksia.
Huonoa Nokia 5.1:ssä
- Järjestelmäpiiri: Nokia 5.1:ssä on MediaTekin Helio P18 -järjestelmäpiiri, joka ei ole puhelimen hintaluokassa tehokkaimmasta päästä. Se lienee myös syynä hitaampiin päivityksiin HMD Globalin joutuessa odottamaan MediaTekin kehitystyötä – yleisesti ottaen nopeat päivitykset ovat kuitenkin olleet uuden ajan Nokia-puhelinten suurimpia valttikortteja.
- Ei USB-C:tä: Micro-USB:tä kätevämpi ja kestävämpi USB-C-liitäntä on nykyään jo laajasti käytössä ja sitä näkee jo monissa edullisissakin älypuhelimissa. Nokia 5.1:ssä on kuitenkin vielä Micro-USB-liitin – uudempi liitäntä ja tuki pikalataukselle olisivat olleet mukava lisä puhelimeen.
- Kaiutin: Nokia 5.1:n alalaidassa sijaitseva kaiutin on laadultaan melko huono. Luonnollisesti ääni on hyvin diskanttipainotteinen. Volyymin noustessa ääni alkaa särkymään ja puuroutumaan. Stereokaiuttimet olisivat myös olleet mukava lisä.
Nokia 5.1:n parhaimpia valttikortteja ovat sen näyttö ja laatutuntuma. 6000-sarjan alumiinista valmistettu Nokia 5.1 tuntuu arvokkaalta ja se istuu hyvin käteen. Alumiini tuntuu huomattavasti liukkaammalta kuin lasi, mutta toisaalta se ei hajoa kovinkaan helposti. Puhelimen antenniraidat sulautuvat rakenteeseen hyvin ja ovat melko huomaamattomat. Nokia 5.1:n metalliset painikkeet ovat mukavan napakat ja ovat niin ikään alumiinisia.
Nokia 5.1:n 5,5 tuuman IPS LCD -kosketusnäyttö on varustettu 18:9-kuvasuhteella ja Full HD+ -tarkkuudella. Kokonaisuudessaan näyttö on hintaluokkaan nähden hyvällä tasolla. Vaikka Nokia 5.1:ssä näytön reunukset ovatkin kohtalaisen suuret 18:9-kuvasuhteesta huolimatta, ei tässä hintaluokassa voi odottaakaan minimaalisia näytön reunuksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Android One -ohjelmaan kuuluminen tarkoittaa, että Nokia 5.1 saa kaksi vuotta käyttöjärjestelmäpäivityksiä ja kolme vuotta tietoturvapäivityksiä. MediaTekin järjestelmäpiiri hidastaa käyttöjärjestelmäpäivitysten saantia, mutta tietoturvapäivitykset tulevat puhelimelle ainakin toistaiseksi melko vikkelästi. Tällä hetkellä Nokia 5.1 -testilaitteessamme on vuosi sitten julkaistu Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmä ja elokuun tietoturvapäivitykset – ei siis Android 8.1 Oreota, joka on julkaistu päivityksenä jo monille muille Nokia-älypuhelinmalleille. Nokia 5.1 hypänneekin suoraan Android 9 Pie -versioon joskus tulevaisuudessa.
Puhdas Android toimii Nokia 5.1:llä melko mukavasti eikä puhelimen yleisessä toiminnassa ollut suuria ongelmia. Testijakson aikana yleisessä käytössä esiintyi lyhyitä pätkimisiä niin sovelluksissa kuin itse käyttöjärjestelmässä. Kokonaisuudessaan Nokia 5.1 toimi kuitenkin hintaluokka huomioiden varsin mallikkaasti.
Nokia 5.1:n vajaan 3 000 milliampeeritunnin akku tarjoaa ihan hyvän akunkeston. Puhelin ei loista tällä osa-alueella, mutta ei ole myöskään erityisen huono. Tehoja Nokia 5.1:ssä on huomattavasti edeltäjäänsä enemmän, mutta MediaTekin järjestelmäpiiri ei ole paras ratkaisu päivitysten kannalta. Alla testiohjelmien tuloksia. Vertailulaitteena Xiaomin Mi A2 Lite, jossa on myös Qualcommin jo vanhahko Snapdragon 625 -järjestelmäpiiri.
Nokia 5.1:ssä on 16 megapikselin kamera, joka kykenee parhaimmillaan Full HD -videokuvaukseen 30 kuvan sekuntinopeudella. Päivänvalossa Nokia 5.1:n kamera tuottaa hyvää jälkeä, mutta hämärissä tai muuten haastavissa olosuhteissa kamera ei pärjää niin hyvin. Hintaansa nähden puhelimessa on kuitenkin hyvä kamera.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alla esimerkkikuvia Nokia 5.1:llä. Lopussa pari vertailukuvaa Mi A2 Liten kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kannattaako ostaa?
Nokia 5.1 on puhelin, joka on ihan hyvä, mutta sitä on vaikea suositella. Se ei suoranaisesti ole itsse Nokia 5.1:n huonoutta, vaan kilpailijoiden hyvyyttä. Nokia 5.1 maksaa tällä hetkellä 229 euroa ja esimerkiksi HMD Globalin puhelimista isovelimalli Nokia 6.1 maksaa vain parikymppiä enemmän. Tuolla rahalla saa jo sitten enemmän tehoa, USB-C-liittimen, 4K-videokuvauksen ja tuen pikalataukselle. Etenkin grafiikkasuorituskyvyssä Nokia 6.1 voittaa Nokia 5.1:n, ja Qualcommin järjestelmäpiireillä varustetut Nokiat ovat saaneet käyttöjärjestelmäpäivitykset vikkelämmin.
Pahoja kilpailijoita Nokia 5.1:lle on myös esimerkiksi Motorolan Moto G6, joka on Nokia 6.1:n tavoin hieman kalliimpi puhelin. Se kuitenkin tarjoaa muun muassa kaksoistakakameran ja USB-C-liittimen. Myös Xiaomi Mi A2 Lite on kova vastus Nokia 5.1:lle. Mi A2 Lite ei istu yhtä mukavasti käteen, mutta tarjoaa muun muassa noin 33 prosenttia suuremman akun, kaksoistakakameran ja paremman suorityskyvyn. Mi A2 Litessä käyttöjärjestelmä toimii astetta sulavammin ja jouhevammin.
Jos kuitenkin on hakusessa edullinen puhelin laadukkaalla rakenteella ja hyvällä 18:9-kuvasuhteen näytöllä, kannattaa Nokia 5.1:tä myös harkita.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »