Tuoreen Honor 7 -kolmikon hinnaltaan keskimmäinen jäsen Honor 7A on hinnaltaan alle 160 euron lisä kiinalaisen Huawein sisarbrändi Honorin jo valmiiksi kattavaan mallistoon. Halvempaan Honor 7S -älypuhelimeen verrattuna Honor 7A tarjoaa muun muassa paremman järjestelmäpiirin, sormenjälkilukijan sekä hintaluokassaan myös vielä harvinaisen Face Unlock -kasvojentunnistuksen.
Honor 7A on saatavilla mustana, kullanvärisenä sekä tummansinisenä. Paperilla älypuhelin kuulostaa jokseenkin lupaavalta, mutta miten se kykenee odotuksiin käytännössä?
Honor 7A
- Android
- Alumiini
- 5,7" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 13 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 430 -piiri
- 3000 mAh akku
Honor 7A:n tekniset tiedot
- Muovi-alumiinirakenne
- 5,7 tuuman IPS LCD -näyttö 1440 x 720 pikselin tarkkuudella, 282 pikselin tiheydellä ja 18:9-kuvasuhteella
- Sormenjälkilukija ja Face Unlock -kasvojentunnistus
- 13 megapikselin takakamera f/2,2-aukolla ja LED-kuvausvalolla, 1080p HD -videokuvaus
- 8 megapikselin etukamera f/2,0-aukolla ja LED-kuvausvalolla
- Kahdeksanytiminen Snapdragon 430 -järjestelmäpiiri
- 3 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa
- Paikka kahdelle SIM-kortille ja microSD-muistikortille samanaikaisesti
- Wi-Fi 802.11 b/g/n / Bluetooth 4.2
- GPS-paikannus
- FM-radio
- Kiihtyvyysanturi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- Micro-USB- ja 3,5 mm -liitännät
- 3 000 milliampeeritunnin akku, ei pikalatausta
- Mitat 152,4 x 73 x 7,8 millimetriä
- Paino 150 grammaa
- Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmäversio + EMUI 8.0
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mukava laatutuntuma, onnistunut muotoilu
Honor 7A on jälleen ulkoisesti onnistuneesti muotoiltu älypuhelin Honor-tuoteperheeseen. Kaarevien, alumiinivahvisteisten reunojensa ansiosta miellyttävä älypuhelin on käteen juuri passelin kokoinen ja vaikka takakuori onkin muovia, on laatutuntuma älypuhelimessa kohdallaan. Virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet löytyvät puhelimen oikealta laidalta kuulokeliitännän ja Micro-USB-portin paikantuessa ylä- ja alareunoihin. Alhaalta löytyy myös puhelimen ainut kaiutin, vaikka näön vuoksi kaiutinritilöitä onkin kaksi kappaletta.
Elokuvien katseluun ideaalin 18:9-kuvasuhteen näytön yläpuolelta löytyvät puolestaan etukamera sekä tavanomaiset sensorit, jotka mahdollistavat myös kasvojen tunnistamisen puhelimen lukituksen avaamista varten. Takakuori taas on Honor-tyylille uskollisesti pelkistetty, mutta muodon vuoksi muoviin värjätyt hopeiset antennijuovat piristävät ulkonäköä onnistuneesti. Oikeasta yläkulmasta löytyy 13 megapikselin takakamera kuvausvaloineen sormenjälkilukijan löytyessä keskeltä puhelimen takapintaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sujuvampi käyttökokemus, mutta EMUI ei vieläkään sovi kaikille
Edullisesta hinnastaan huolimatta Honor 7A tarjoaa käyttäjälleen sujuvan Android-käyttökokemuksen. Älypuhelin on varustettu Android 8.0 Oreo -ohjelmistolla sekä tutulla EMUI 8.0 -käyttöliittymällä. Suorituskyvystä vastaa Qualcommin Snapdragon 430 tukenaan 3 gigatavua RAM-muistia ja 32 gigatavua sisäistä tallennusmuistia. Yhdistelmä ei ole markkinoiden kärkikastia, mutta jokapäiväinen käyttö on mukavan nopeaa eikä tökkimistä juuri esiinny.
Kaikkein vaativimmat sovellukset saattavat pidemmissä käyttösessioissa aiheuttaa jonkin verran kuumenemista, mutta puhelimen hintaluokka ja ominaisuudet huomioiden kyse ei ole suuresta ongelmasta. Esimerkiksi koululaisen käyttöön Honor 7A soveltuu mainiosti: puhelintoiminnot, pikaviestisovellukset, monet suosituimmat pelit sekä vaikkapa suoratoistopalvelut toimivat ilman suurempia häiriöitä.
Etenkin edullisemmat ja alhaisemmalla muistimäärällä varustetut Honor-puhelimet kärsivät toisinaan EMUI-käyttöliittymän esiasennetuista sovelluksista, jotka haukkaavat leijonanosan käyttäjän sisällölle varatusta tallennustilasta. Honor 7A -mallin kohdalla omaan käyttöön jää kuitenkin vajaat 25 gigatavua 32:sta, ja osan esiasennetuista sovelluksista, kuten muistakin Honor-malleista tutun pelivalikoiman, voi halutessaan poistaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Esimerkkinä EMUI 8.0:n mukana tuomista lisistä otettakoon Bile-tila, joka mahdollistaa musiikin toistamisen monella samaan Wi-Fi-verkkoon yhdistetyllä Honor-älypuhelimella samanaikaisesti. Lisäksi EMUI tarjoaa käyttöön muun muassa kattavan valikoiman teemoja, joten puhelimen ilmettä saa muokattua todella helposti. Vakio-Androidista ollaan EMUI 8.0:n kohdalla suhteellisen kaukana, mutta se ei välttämättä ole huono asia, lisäsovellukset kun ovat oikeastaan ainut valittamisen aihe, minkä käyttöliittymästä keksii.
Näyttö on perushyvä, kasvojentunnistus yllättää
Honor 7A on varustettu 18:9-kuvasuhteen 5,7-tuumaisella IPS LCD -näytöllä, joka on tarkkuudeltaan 1440 x 720 pikseliä. Edullisessa hintaluokassa näyttö on hyvä, muttei mitenkään erinomainen. 282 pikselin tiheys riittää varmasti useimmille, mutta Full HD -tarkkuutta jää toisinaan kaipaamaan esimerkiksi valokuvien ja suoratoistovideoiden näyttäessä silloin tällöin pehmeiltä. Käytettävyys auringossa on kuitenkin ilahduttavan hyvällä tasolla.
Honor 7A:n suurin yllätys on sen Face Unlock -ominaisuus. Kasvojentunnistukseen perustuva näyttölukitus runsaan satasen puhelimessa on nykypäivänä harvinaisuus, mutta Honor 7A:lla se toimii erinomaisesti ja kestää helposti vertailun huomattavasti kalliimpiinkin älypuhelimiin. Lukituksen alkuasetusten määrittäminen on erittäin nopea prosessi, minkä lisäksi lukituksen avaaminen itsessään onnistuu todella mallikkaasti. Näytön lukitusnäppäimen painalluksen jälkeen älypuhelin on käytettävissä vajaassa puolessa sekunnissa, mutta kaikkein eniten yllättää kuitenkin lukituksen toimintavarmuus. Honor 7A tunnistaa kasvot niin kirkkaassa auringonvalossa kuin erittäin hämärässä iltavalaistuksessa. Pilkkopimeässä Face Unlock ei luonnollisesti toimi, mutta realistisesti tarkasteltuna moitteen sijaa ei oikeastaan ole.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mikäli kasvojentunnistus ei innosta, on Honor 7A:ssa myös perinteisempi sormenjälkilukija. Silmämääräisesti lukija vaikuttaisi olevan rahtusen liian ylhäällä, mutta käytössä sitä ei huomaa. Etusormi löytää helposti oikealle paikalle ja lukitus avautuu kehuttavalla varmuudella ja varsin ripeästi, muutamassa sekunnin kymmenesosassa.
Perustason kameralta toivoisi jo hieman enemmän
Suomessa myytävässä Honor 7A:ssa on perinteinen 13 megapikselin takakamera f/2,2-aukolla etukameran tarjotessa 8 megapikselin tarkkuuden. Valituilla markkinoilla saatavilla on myös kaksoiskameralla varustettu malli parempaa boke-kuvausta varten, mutta Suomessa on ikävä kyllä tyytyminen riisutumpaan kokoonpanoon.
Honor 7A:n kohdalla kameran tarina on hintaluokassaan perin tuttu. Kuvat eivät hätkähdytä väriloistollaan tai tarkkuudellaan, mutta ajavat kyllä asiansa niin kauan, kun olosuhteet ovat siedettävät. Hämärämmässä kuvista tulee nopeasti huomattavasti rakeisempia. Esimerkiksi halvempaan Honor 7S:ään verrattuna 7A sisältää kuitenkin monipuolisemmin kuvausominaisuuksia, mutta manuaaliasetusten säätäminen ei tässäkään tapauksessa onnistu. Muun muassa HDR- ja panoraamakuvaus puolestaan on mukana, minkä lisäksi kamera tarjoaa oman kuvaustilansa ruualle, monipistetarkennukselle sekä dokumenttien skannaukselle.
Etukamera jatkaa samalla linjalla: kuvat ovat somekäyttöön sopivia, mutta mitenkään erityisen laadukkaita ne eivät ole. Mukana on lisäksi LED-kuvausvalo, joka ei kuitenkaan räpsähdä salaman lailla vaan pysyy jatkuvasti päällä kuvattaessa. Käytettävissä on myös kauneustila, mutta sen vaikutuksia ei harmittavasti pääse näkemään reaaliaikaisesti, joten luonnollisen korjaustason löytäminen saattaa viedä aikansa.
Honor 7A tuntuu väliinputoajalta – pätevämpiä vaihtoehtojakin on
Honor 7A parantaa edullisemmasta 7S-mallista muun muassa näyttönsä sekä yleisen toimivuutensa puolesta. Puhelimen käyttö on pääosin sujuvaa, mutta esimerkiksi kameralta toivoisi toisinaan enemmän. 150 euron hintaluokka on jo sen verran kilpailtu, että muitakin vaihtoehtoja kannattaa katsella ostopäätöstä tehtäessä. Esimerkiksi lähimaksun mahdollistavan NFC-yhteyden puuttuminen on tässäkin hintaluokassa selkeä haittapuoli, joka kannattaa ottaa huomioon.
Ei Honor 7A kuitenkaan huono puhelin ole. Alhaisen näyttötarkkuutensa sekä kalliimpiin malleihin verrattuna riisuttujen ominaisuuksien ansiosta sen 3 000 milliampeeritunnin akku kestää vaivatta aamusta iltaan, minkä lisäksi kuuluvuus on kohdallaan. Puhelimeen mahtuu samanaikaisesti kaksi nanokokoista SIM-korttia ja microSD-muistikortti, minkä lisäksi 5,7-tuumainen näyttö sopii kuvasuhteensa ansiosta mainiosti elokuvien katseluun kaiuttimen tuottaman äänenlaadun ollessa mukavan selkeä ja kirkas. Ostopäätöstä tehtäessä kannattaa kuitenkin katsastaa myös hitusen kalliimpi, mutta vähintään samassa suhteessa edistyneempi Honor 7C, jonka arvostelun voit lukea tästä.
Honor 7A:ta voi varovaisesti suositella, mikäli edullinen hinta sekä 18:9-kuvasuhteen näyttö ovat prioriteettilistalla korkealla. Hyvää kameraa kaipaavan kannattaa suunnata katseensa muualle, mutta vahvuutensakin tuoreen Honor 7 -kolmikon keskimmäisellä mallilla ehdottomasti on.
Alla vielä muutama esimerkkikuva automaattiasetuksilla otettuna.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »