Kiinalainen älypuhelin- ja verkkoyhtiö ZTE näyttää saavan jatkaa liiketoimintaansa jatkossakin, kun senaattorit ovat luopuneet ZTE:lle asetettujen rangaistusten voimassa pitämisen kirjaamisesta piakkoin hyväksyttävään laajempaan puolustuslakipakettiin. Asiasta kertoo The Washington Post.
Yhdysvaltojen kauppaministeriö asetti huhtikuun puolivälin jälkeen kovan rangaistuksen ZTE:lle, koska se ei ollut noudattanut aiemmin Yhdysvaltojen kanssa solmimaansa sovintosopimusta seuraamuksista Iranin pakotteiden rikkomisen jälkeen. Yhdysvallat kielsi amerikkalaisyhtiöiltä teknologian ja ohjelmistojen myynnin ZTE:lle. Koska ZTE:n tuotteet perustuvat merkittäviltä osin myös amerikkalaiseen teknologiaan, oli rangaistuksen vaikutus todella raju: se käytännössä lopetti ZTE:n liiketoiminnan toistaiseksi.
Kesäkuussa tiedotetun sopimuksen mukaan ZTE:n rangaistusta kuitenkin lievennettiin Trumpin hallinnon toimesta merkittävästi. Uusi rangaistus sisälsi 1 miljardin dollarin sakon sekä Yhdysvaltojen valitseman tiimin, joka valvoo ZTE:llä jatkossa liiketoiminnan sääntöjen mukaisuutta. Lisäksi ZTE:n oli vaihdettava hallituksensa ja johtoryhmänsä ja asetettava lisäksi 400 miljoonaa dollaria sulkutilille kattamaan mahdollisia tulevia lisäsanktioita.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Trump oli valmis luopumaan ZTE:n ”kuolemanrangaistuksesta”, koska asia oli noussut yhdeksi kysymykseksi laajemmissa Yhdysvaltojen ja Kiinan välisissä kauppaneuvotteluissa. Sittemmin kauppasota tuntuu vain kiihtyneen uhkauksilla uusista tulleista, vaikka ZTE-asia onkin saatu sovittua.
Yhdysvalloissa senaatti ja kongressi, myös republikaaniedustajien toimesta, oli kuitenkin ensin asettamassa kapuloita Trumpin suunnitelmiin aikoen kirjata ZTE:n rangaistuksen osaksi lakipakettia. Lopulta edustajat kuitenkin näyttävät tyytyvän Trumpin hallinnon neuvottelemaan sopimukseen ja ZTE:n liiketoiminta saa näin pysyvästi jatkua.
Edelleenkin puolustuslaki kieltää kuitenkin Yhdysvaltojen valtion virastoilta hankintojen tekemisen ZTE:ltä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
ZTE:n rangaistusten poistamisen lakipaketista kerrotaan olleen kompromissi, jossa luopumalla sen alkuperäiset vaatijat puolestaan saivat osaksi lakipakettia vahvistusta Yhdysvalloissa ulkomaisia investointeja valvovan komitean (CFIUS) työhön. CFIUS on jo viime aikoina kieltänyt useita kiinalaisten yritysten suunnittelemia yritysostoja Yhdysvalloissa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »