Musiikin tilauspalvelu Spotify on tarjonnut merkittäviä etumaksuja sekä musiikin suoraa lisensointimahdollisuutta artisteilla ja bändeille ohi levy-yhtiöiden.
Aiemmin tänä vuonna pörssiin listautuneen Spotifyn liiketoiminnan kenties suurin ongelma on sen riippuvuus kolmesta suuresta levy-yhtiöstä, jotka hallitsevat maailman musiikkimarkkinoita. Koska Spotify tarvitsee palveluunsa levy-yhtiöiden sisältöä, voivat levy-yhtiöt aika ajoin uusittavissa sopimuksissaan nyhtää siltä irti merkittäviä korvauksia, jotka tekevät kannattavan bisneksen pyörittämisestä Spotifylle hankalaa.
Spotifyn tavoittelema ratkaisu tähän ongelmaan on kasvaa niin suureksi, että neuvotteluissa levy-yhtiöt tarvitsevat enemmän Spotifyta kuin Spotify yksittäistä levy-yhtiötä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Osansa tässä levy-yhtiöiden vallan syömisessä voi olla myös niiden ohittamisella kokonaan. Tämän odotetun peliliikkeen osalta Spotify onkin ottanut nyt ensimmäisiä askeleitaan, musiikkialan Billboard-julkaisu raportoi.
Spotify on tarjonnut suurten levy-yhtiöiden ulkopuolisille indie-artisteilla ja -bändeille niiden musiikin suoraa lisensointia Spotifylle. Vastineena tarjolla on ollut jopa satoihin tuhansiin dollareihin yltäviä ennakkomaksuja.
Spotify on myös luvannut maksaa suoraan musiikkinsa lisensoiville 50 prosenttia toistokohtaisesta liikevaihdosta. Tämä on vähemmän kuin Spotifyn perinteisesti levy-yhtiön kautta mukana olevasta musiikista maksamat 54 prosenttia, mutta selvästi enemmän kuin mitä artisteille ja bändeille tavanomaisesti keskimäärin jää käteen levy-yhtiösopimuksiensa kautta. Biilboardin mukaan yleensä artistit ja bändit saavat vain 20-50 prosenttia levy-yhtiön osuudesta omasta julkaisusopimuksestaan riippuen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Levy-yhtiöiden ja Spotifyn välisissä sopimuksissa siltä kielletään merkittävä suora kilpailu levy-yhtiöiden kanssa. Tämän nähdään tarkoittavan, ettei Spotify esimerkiksi sopimusten mukaan voi ostaa musiikkioikeuksia itselleen. Indie-artisteille tehdyissä ehdotuksissa onkin ollut kyse vain musiikin lisensoinnista yhteen palveluun, ei oikeuksien ostamisesta omaan salkkuun. Indie-artistit ovat säilyttäneet musiikkinsa oikeudet itsellään, ja ovat vapaita lisensoimaan musiikkinsa myös muille tahoille tai palveluille.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »