Yhdysvaltojen kiinalaiselle ZTE:lle, merkittävälle älypuhelin- ja verkkolaitevalmistajalle, rangaistukseksi asettama yhdysvaltalaisen teknologian ja ohjelmistojen myyntikielto sen käyttöön saatetaan perua – tai sitten ei.
Yhdysvaltojen kauppaministeriö asetti huhtikuun puolivälin jälkeen rangaistuksen ZTE:lle, koska se ei ollut noudattanut aiemmin Yhdysvaltojen kanssa solmimaansa sovintosopimusta seuraamuksista Iranin pakotteiden rikkomisen jälkeen. Koska ZTE:n tuotteet perustuvat merkittäviltä osin myös amerikkalaiseen teknologiaan, on rangaistuksen vaikutus ollut todella raju: se on käytännössä kokonaan lopettanut ZTE:n liiketoiminnan toistaiseksi.
Viime päivinä Yhdysvaltojen ja Kiinan käymien laajempien kauppaneuvottelujen tiimoilta esiin on noussut myös ZTE:n kohtalo. 10 päivää sitten presidentti Donald Trump twiittasi työskentelevänsä Kiinan presidentin Xi Jinpingin ratkaisun löytämiseksi, jotta ZTE voisi jatkaa liiketoimintaansa. Varsinaista ilmoitusta muutoksista tilanteeseen ei kuitenkaan tämän jälkeenkään ole kuultu. Tiistaina Trump kommentoi harkitsevansa ZTE:n rangaistuksia ja lopputuloksena voivankin olla ”vain” yli miljardin dollarin sakko myyntikiellon sijaan. Sen sijaan Yhdysvaltojen kongressi on heittänyt kapuloita rattaisiin puolustaen ZTE:lle langetettua rangaistusta. Voikin olla, ettei Trumpin hallinto pysty armahtamaan ZTE:tä, vaikka se niin osana neuvotteluja Kiinan kanssa haluaisikin tehdä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi vahinko saattaa olla jo tapahtunut.
ZTE:n tappiot kasaantuvat nyt hurjalla vauhdilla myynnin ollessa pysähdyksissä mutta kulujen juostessa joka päivä. ZTE itse on arvioinut tappioidensa yltävän ainakin 20 miljardin juaniin, 2,7 miljardiin euroon.
Lisäksi, vaikka Yhdysvallat teknologian myyntikiellosta ZTE:n käyttöön luopuisikin, eivät asiakkaat välttämättä palaa enää ostamaan sen tuotteita ja palveluita – ainakaan välittömästi, kun riskit ovat koholla tilanteen etenemisestä vielä ZTE:n kannalta epäsuotuisaan suuntaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Bloombergin mukaan ZTE:llä on kuitenkin joka tapauksessa valmiina myös suunnitelma, koodinimellä T0, tuotannon uudelleenkäynnistämiseksi vain tunneissa sen jälkeen, jos Yhdysvallat sen myyntikieltorangaistuksesta vapauttaa.
ZTE:llä on 75 000 työntekijää, joista moni on nyt vain tyhjän panttina. Myyntimiesten on turha myydä, kun asiakkaat eivät ole valmiita ostamaan. Tuotanto on täysin seis. Hallinnossakin monilla lienee rauhallista, kun odotellaan tilanteen selkiytymistä.
Kiinan valtionhallinnon virkamiesten kerrotaan hoitavan neuvotteluja asiassa ZTE:n puolesta. Yhtiön rooliksi jää lopulta sopeutua asiassa saavutettuun lopputulokseen. Yhdysvaltojen myyntikieltorangaistuksesta luopuminen voisi antaa ZTE:lle edes vielä mahdollisuuden, joskaan yhtiö ei välttämättä selviäisi enää sittenkään. Joka tapauksessa ZTE tullee tarvitsemaan myös massiivisesti uutta pääomaa, jota se toki voi saada Kiinan valtiolta suoraan tai välikäsien kautta.
President Xi of China, and I, are working together to give massive Chinese phone company, ZTE, a way to get back into business, fast. Too many jobs in China lost. Commerce Department has been instructed to get it done!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 13, 2018
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
ZTE, the large Chinese phone company, buys a big percentage of individual parts from U.S. companies. This is also reflective of the larger trade deal we are negotiating with China and my personal relationship with President Xi.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 14, 2018
The Washington Post and CNN have typically written false stories about our trade negotiations with China. Nothing has happened with ZTE except as it pertains to the larger trade deal. Our country has been losing hundreds of billions of dollars a year with China…
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 16, 2018
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »