Nokia julkisti tänään Lumia 1020 -superkamerapuhelimensa. Paljoa julkistettavaa Nokialle ei tosin jäänyt enää varsinkin parina viimeisenä päivänä ylikierroksille nousseiden huhujen jälkeen ja lähes kaikkien faktojen paljastuttua, lopulta jopa virallisen ominaisuustietoluettelon muodossa.
Lisäksi Lumia 1020:aa voi tutkailla aiemmissa jutuissamme jo useissa Nokian live-kuvissa tai Nokian videoilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alla luomme katsauksen Lumia 1020:een lyhyen Nokian pääkonttorilla suoritetun kokeilun ja testailun perusteella.
Kameratoiminnot
Lumia 1020:n tärkein asia on tietysti sen kamera. 41 megapikselin kamerakenno on pikselimäärältään vastaava kuin aiemmassa 808 PureView’ssä, mutta kyseessä on eri kenno. Uutuudessa kennon koko on pienempi (1/1,5 tuumaa) kuin 808:ssa (1/1,2 tuumaa). Myös pikselien koko on pienempi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Merkittävimpänä lisäyksynä 808 PureView’hun verrattuna Lumia 1020:ssa puolestaan on aiemmin Lumia 920:sta tuttu optinen kuvanvakain, josta on hyötyä erityisesti videokuvauksessa tärinän vähentämiseksi sekä hämäräkuvauksessa tarkempien kuvien taltioimiseksi.
Kuvattaessa Nokian uudella Pro Camera -sovelluksella tallentaa Lumia 1020 4:3-kuvasuhteella 38 megapikselin tai 16:9-kuvasuhteella 34 megapikselin kuvan. Lisäksi aina tallennetaan viiden megapikselin toinen erillinen kuva. Näistä pienempi on tarkoitettu jaettavaksi, kun taas isommat kuvat voidaan ainoastaan siirtää tietokoneelle ja sen jälkeen vaikkapa tulostaa tai muuten jatkokäsitellä.
Uusi Pro Camera -sovellus on ensituntuman perusteella mukava tuttavuus. Vaikka tarjolla on automaattiasetuksin kuvia yleensä napsivalle amatöörikuvaajalle outoja asetuksia, on käyttö silti helppoa. Valkotasapainon, ISO-luvun, valotuksen, suljinajan ja manuaalisen tarkennuksen säätäminen käy yksinkertaisilla liukusäätimillä ja vaikutuksen kuvaan näkee välittömästi säädettäessä ennen kuvan tallentamista. Pro Cameran voikin ajatella tuoda monet manuaalisäännöt helposti laajankin yleisön käytettäväksi. Ja ei säätöjä ole pakko tehdä, voi Lumia 1020:llakin kuvata automaattiasetuksinkin. Alta löytyy Mobiili.fin esittelyvideo Pro Camera -sovelluksen säädöistä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia Lumia 1020:n pikselirikasta kamerakennoa hyödynnetään myös zoomaamiseen. Kuvia voi digitaalisesti häviöttömästi zoomata ylinäytteistystekniikan ansiosta 3x:n verran. Zoomaamisen voi suorittaa joko kuvatessa tai jälkikäteenkin. Homma toimii myös toisinpäin: kuvatessa voi jo zoomata tiettyyn kohteeseen, mutta jälkikäteen onkin mahdollista liikkua ulospäin laajempaan kuvaan. Tämä ominaisuus on uusi ja omalla tavallaan hauska. Vastaava zoom on käytössä myös videoissa: niissä 1080p-tarkkuudella onnistuu 4x zoom ja 720p-tarkkuudella jopa 6x zoom. Kuvien käänteistä zoomia esitellään alta löytyvällä Mobiili.fin esittelyvideolla.
Suurten kuvien ja zoom-mahdollisuuksien ohella Lumia 920:n kamera erottuu joukosta vielä hämäräkuvausominaisuuksillaan, joita emme tänään kuitenkaan testanneet.
Sen sijaan testasimme Pro Cameran tuomia säätömahdollisuuksia lyhyen suljinajan suhteen. Nokia esitteli ominaisuutta pääkonttorillaan Muumi-hahmoja sisältävän hyrrän avulla. Lumia 1020 onnistui tallentamaan vinhasti pyörivästä hyrrästä lyhyeksi säädetyn suljinajan ansiosta kuvan, jossa hyrrä näkyi pysähtyneenä, niin että sen kuvista sai selvää. Tämä käy ilmi myös alta löytyvältä videolta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vertailun vuoksi tästä löytyy myös vertailukuva Lumia 1020:n ja iPhone 5:n kanssa liikkuvasta hyrrästä otetuista kuvista. Kuten kuva kertoo, mahdollistavat Lumia 1020:n kameran säätömahdollisuudet hauskoja juttuja kuvaamisen osalta.
Kamerasovellus toimi Lumia 1020:ssa ripeästi nopealla vasteella – tosin tiettyja asetuksia tavallista nopeammin muutettaessa pientä hidastumistakin oli havaittavissa. Normaalissa käytössä, jossa kameraa ei nimenomaisesti pyritä rasittamaan, kamerasovellus toimii riittävän nopeasti.
Uutena sovelluksena mukana on myös Nokia Video Trimmer, jolla onnistuu videoiden lyhentäminen helposti sopivan mittaiseksi, jakokelpoisiksi pätkiksi.
Yhteenvetona voitaneen todeta, että kameran toimintojen osalta Lumia 1020:n erikoisuus ei missään nimessä rajoitu vain suurien kuvien tallentamismahdollisuuteen. Zoom-toiminnot, laajat säädöt ja hämäräkuvauksen aputoiminnot ovat myös merkittäviä Lumia 1020:n massasta kamerapuhelimena erottavia tekijöitä.
Lumia 1020:lla otettujen kuvien osalta joudutaan toistaiseksi tyytymään Nokian esittelykuvien tarkasteluun, koska tänäisessä tilaisuudessa otettuja kuvia ei jaettu mukaan yleisölle. Puhelimen näytöltä kuvat näyttivät komeilta ja myös zoomata sai paljon ja yksityiskohdat olivat vielä tarkkoja.
Kameralisäkuori
Nokia tuo Lumia 1020:n kaveriksi myös kamerakahvalisäkuoren, joka tuo myös puhelimen sisäiseen 2 000 milliampeeritunnin akkuun nähden mukavan 1 020 milliampeeritunnin lisäakun. Lisäkuoresta voi napilla valita haluaako puhelimen käyttävän lisäakun vai sisäisen akun kapasiteettia.
Kamerakuorella onnistuu Lumia 1020:n kiinnitys myös tavallisiin kamerakolmijalkoihin.
Kamerakuoren kahva tarjoaa luonnollisesti tavallista paremman yhden käden kuvausotteen. Lisäkuori osoittautui mukavaksi lisävarusteeksi, muttei välttämättä pakolliseksi hankinnaksi. Ilmankin pärjää.
Muut ominaisuudet ja tuntuma
Kädessä Lumia 1020 tuntui yllättävänkin ohuelta ja mukavalta. Puhelimen takaa löytyvä kamerakohouma vaikuttaa luonnossa pienemmältä kuin kuvissa eikä tuntunut olevan lainkaan häiritsevä tavallisessa käytössä tai puhelinta taskussa pidettäessä.
Lumia 1020 on käytännössä kamerakohoumaa lukuun ottamatta yhtä paksu aiemman Lumia 920:n kanssa – ollen vain hiuksenhienosti ohuempi. Kamerakohouma lisää Lumia 1020:n 10,4 millimetrin rungon paksuuteen noin 3-5 millimetriä lisää paksuutta. Parhaiten kohouman huomaa, kun puhelin on pöydällä kohouma alaspäin.
Designin kannalta Lumia 1020 jatkaa siitä, mihin Lumia 920 jäi. Tältä osin se poikkeaa muun muassa eri sarjaa edustavasta alumiinirakenteisesta Lumia 925:sta. Lumia 1020:n kuoret ovat edelleen läpivärjättyä polykarbonaattia ja tällä kertaa mattapintaiset. Kuorien ja koko puhelimen laatutuntuma on hyvä.
Käytössä tänään (poikkeuksellisen paljon kuvaamista ja kameraominaisuuksien käyttöä) Lumia 1020 tuntui myös lämpenevän varsin paljon muihin Lumioihin verrattuna. Lämpeneminen oli huomattavaa, mutta ei kuitenkaan liian häiritsevää. Lumia 1020:n kamera tietenkin vaatii paljon suorituskykyä ja laittaa Lumia 1020:n Qualcommin Snapdragon S4 -tuplaydinsuorittimen resurssit koville.
Muuten kuin kameraltaan Lumia 1020 ei tarjoa käytännössä mitään erikoista. Vanhat Lumia 920:sta tutut ominaisuudet ovat läsnä ja Lumia 1020 tulee sisältämään saman tutun Windows Phone 8 -ohjelmiston, tosin alusta alkaen Lumia 925:n tavoin Lumia Amber -päivityksellä varustettuna.
AMOLED-näytön värit näyttivät mukavilta, mutta vertailukohdaksi ei ollut tarjolla esimerkiksi käynnissä olevaa Lumia 920:tä.
Tallennustilaa on tarjolla sisäiset 32 gigatavua. Lumia 920:n tavoin muistikorttipaikkaa ei ole. Nokian edustajan mukaan uutuuden kameran kuvat vievät tilaa 10-15 megatavua kuvaa kohden ja puhelimen muistiin mahtuisi näin 1 700 kuvaa. Toki puhelimesta tallennusmuistia kuvien ohella vievät myös muut asiat. Mikäli kuvansa siirtää aina välillä talteen tietokoneelle puhelimesta, vaikuttaa Lumia 1020:n muisti kuitenkin riittävältä.
Saatavuus
Valitettavasti Nokialla ei ollut vielä minkäänlaista kerrottavaa Lumia 1020:n Suomeen saapumisen aikataulusta tai edes euromääräisestä hinnoittelusta.
Toistaiseksi tiedetään vain, että uutuus tulee Yhdysvalloissa AT&T-operaattorin kautta saataville 26. heinäkuuta 299,99 dollarilla kahden vuoden liittymäsopimuksen kanssa. Hinta on melko tyyris Nokian puhelimelle, joka tulee olemaan haastaja markkinoilla.
Lumia 1020:n saatavuuden on kerrottu laajenevan kolmannella neljänneksellä eli heinä-syyskuussa myös Kiinaan ja Euroopan avainmarkkinoille. Suomen tuskin voi laskea kuuluvan näihin avainmarkkinoihin, joten rivien välistä olisi luettavissa Lumia 1020:n saapuvan tänne vasta kenties lokakuussa. Joulumarkkinoille se kuitenkin joka tapauksessa ehtinee, vaikkei Nokialta edes tätä kunnolla vahvistettu.
Lumia 1020:n pitkä odotus Suomen osalta on sääli.
Yhteenveto
Lumia 1020 on mielenkiintoinen uutuus. Se on kuitenkin jo selkeästi enemmän kamera kuin puhelin. Nokiankin mukaan ”back is new front” eli puhelimen fokus on ehdottomasti sen kamerassa.
Kameraltaan Lumia 1020 onkin hyvin vaikuttava, sitä ei käy kiistäminen. Suuri kysymys uutuuden menestyksen kannalta tuleekin olemaan se, haluavatko ihmiset ostaa älypuhelimekseen tällaisen superkameralaitteen.
Jos kovan luokan kamera on puhelimessa tärkeä, on vaikea olla suosittelematta Lumia 1020:tä. Kuvausominaisuudet ovat vaikuttavat ja myös helppokäyttöiset. Amatöörikuvaajallakin voi olla hauskaa Lumia 1020:n kanssa kuvatessa ja samalla se tarjoaa myös oivan oppimisalustan valokuvaamisen saloihin. Samanaikaisesti Lumia 1020 ei käytännössä häviä päivittäisessä käytössä muille haastajille: vaikka pikseleitä on näytössä kilpailijoita vähemmän, on eron merkitys käytössä pieni. Windows Phone toimii myös hyvin Lumia 1020:n tehoresursseilla.
Jos kamera sen sijaan ei ole tärkeä, Lumia 1020:tä ei ole mitään järkeä ostaa. Tällöin parempia valintoja Lumia-mallistosta ovat keskihintaluokan mallit, esimerkiksi Lumia 720, tai jos kuitenkin haluaa huippumallin, niin Lumia 925.
Omat huhujenkin synnyttämät ja kasvattamat ennakko-odotukseni Lumia 1020:sta ja sen tarjoama kameran käyttökokemus onnistuivat ylittämään helppoudellaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »