Facebook on pysynyt tiiviisti otsikoissa viimeiset parisen viikkoa sen tietopaljastusskaandalin jälkeen. Facebook vastaa paineeseen useilla uudistuksilla.
Kohu sai alkunsa, kun paljastui vuonna 2014 brittiläisen muun muassa poliittiseen markkinointiin keskittyneen Cambridge Analytica -yrityksen saaneen käsiinsä kymmenien miljoonien Facebook-käyttäjän tiedot salakavalalla toiminnalla. Cambridge Analytica oli maksanut akateemiselle tutkijalle saadakseen tämän julkaisemaan profiileista tietoja keräävän tutkimussovelluksen Facebookissa. Noin 270 000 Facebook-käyttäjää asensi sovelluksen ja hyväksyi tietojensa luovuttamisen tutkimuskäyttöön. 270 000 ihmisen hyväksynnän kautta heidän ja heidän kavereidensa, tiedot päätyivät kuitenkin lopulta Cambridge Analyticalle – mitä käyttäjät eivät olleet hyväksyneet.
Aiemmin tietoja kerrottiin päätyneen Cambridge Analyticalle yhteensä 50 miljoonasta Facebook-käyttäjästä, mutta Facebook on kertonut nyt luvun olleen enintään jopa 87 miljoonaa käyttäjää. Cambridge Analytica tosin kiistää tämän, ja kertoo sen hankkineen tietoja ”vain” 30 miljoonasta käyttäjästä. Pääosa näistä käyttäjistä on Yhdysvalloista ja Euroopassa lähinnä Isosta-Britanniasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg puhui jälleen eilen medialle, ja kertoi muun muassa Facebookin uusista toimista yksityisyyden parantamiseksi palvelussa. Kongressin eri komiteoiden kuultavaksi Zuckerberg tulee asettumaan asiassa 10. ja 11. huhtikuuta.
Facebook parantaa käyttäjätietojen hallintaa muun muassa seuraavilla tavoilla:
- Asetuksiin uusi helppo mahdollisuus käydä läpi sovellukset, joille on antanut oikeudet ja mahdollisuus poistaa ne käytöstä
- EU-sääntelyn vaatima kattava muutos yksityisyysasetuksiin
- Facebook kiristää useiden eri rajapintojen tarjoamia mahdollisuuksia, ja aikoo jatkossa tarkistaa rajapintojen käytön ennen sovellusten julkaisua
- Facebook poistaa Android-sovelluksensa keräämät puhelu- ja tekstiviestitiedot jatkossa yhden vuoden jälkeen, ja rajoittaa tiedonkeruuta esimerkiksi puheluiden ajankohdasta
- Facebook estää ihmisten hakemisen sähköpostiosoitteen tai puhelinnumeron perusteella
- Instagram sulki jo aiemmin suljettavaksi kesällä päätettyjä rajapintoja etuajassa
Zuckerbergin väitettiin aiemmin kertoneen, etteivät EU:n uuden GDPR-sääntelyn mukaiset yksityisyysasetukset tulisi saataville maailmanlaajuisesti. Tämän hän kiisti eilen, todeten kuitenkin eri maiden lainsäädännön voivan vaativan erilaista muotoa asetuksille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokonaisuutena laajasta kohusta huolimatta, ei koko skandaalilla ole ollut merkittävää vaikutusta toistaiseksi Facebookin käyttöön. Zuckerbergin mukaan käyttäjämäärissä, käytössä tai mainonnassa ei ole ollut nähtävissä merkittävää laskua.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »