Broadcom haluaisi ostaa Qualcommin – viimeinen tarjous on 117 miljardia dollaria – mutta kauppa voi kaatua jo ennen kuin osakkeenomistajat pääsevät siitä päättämään.
Qualcommin piti alun perin järjestää ylimääräinen yhtiökokous 6. maaliskuuta. Kokouksessa oltaisiin äänestetty Broadcomin ehdotuksesta Qualcommin uusiksi hallituksen jäseniksi. Raporttien mukaan Broadcomin ehdokkaat olisivat olleet saamassa kokouksessa taakseen enemmistön, minkä myötä Qualcommin hallituksen tähän asti torjuva mielipide Qualcommin tarjoukseen olisi todennäköisesti jatkossa muuttunut.
Ulkomaisia investointeja Yhdysvaltoihin valvova komitea (CFIUS) kuitenkin päätti ottaa Broadcomin Qualcomm-kaupan tarkasteluunsa, ja määräsi yhtiökokousta siirrettävän 30 päivällä, jotta se ehtii tutkia asian.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
CFIUS voi jopa estää koko kaupan. Kyse voi olla myös Qualcommin hallituksen puolustusstrategiasta Broadcomin yritysvaltausta vastaan. Broadcom väittää juuri Qualcommin pyrkineen käyttämään CFIUS-tutkintaa aseena kaupan kaatamisessa.
Broadcomin emoyhtiö on toistaiseksi rekisteröity Singaporeen, mutta se on käynnistänyt prosessin kotipaikan siirtämiseksi Yhdysvaltoihin.
Hankkimalla onnistuneesti Qualcommin Broadcom nousisi maailman kolmanneksi suurimmaksi piiritoimittajaksi Intelin ja Samsungin jälkeen. Broadcomin, Qualcommin ja NXP:n, jota Qualcomm on parhaillaan ostamassa, yhteenlaskettu liikevaihto kohoaisi vuositasolla 51 miljardiin dollariin ja käyttökate synergiat huomioiden 23 miljardiin dollariin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Qualcomm tunnetaan monista Android-älypuhelimista löytyvien Snapdragon-järjestelmäpiirien suunnittelijana. Viime aikoina Qualcommin finansseja on heikentänyt ajautuminen riitaan Applen kanssa: yhtiöt ovat haastaneet toisiaan oikeuteen Applen ensin aloitettua oikeustoimet. Se näkee Qualcommin liiketoimintamallin, jossa piiritoimituksia ja patenttien lisensointia kytketään yhteen, hallitsevan markkina-aseman väärinkäyttönä. Merkittävä osa Qualcommin tuloksesta syntyy sen omistamien patenttien lisensoinnista. Yhtiö on viime vuosina saanut ympäri maailmaa useampia seuraamusmaksuja kilpailuviranomaisilta.
Broadcomin on nähty iskevän Qualcommin kimppuun hetkellä, jona kamppailu Applen kanssa on heikentänyt sen tilannetta.
Broadcom itse on ollut perinteisesti muun muassa vahva Wi-Fi- ja Bluetooth-piirien toimittaja. Sen pyrkimykset päästä aiemmin mukaan mobiililaitteiden modeemipiirimarkkinoille epäonnistuivat. Broadcom hankki muun muassa Nokian aiempaa modeemikehitystä, mutta päätyi lopulta irtisanomaan Suomessa satoja työntekijöitä ajaessaan modeemikehityksensä alas.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »