Suomalaisen Eve-Techin Eve V saapui markkinoille takaiskujen jälkeen loppuvuodesta, ja yhtiö sai kuin saikin kasaan hyvän laitteen. Eve V:tä on vertailtu jatkuvasti Microsoftin Surface Pro -laitteisiin, mikä ei yllätä, sillä laitteet ovat hyvin samantyyppiset. Tässä vertailemme Eve V:tä hieman samankokoisilla muisteilla varustettuun Surface Prohon, minkä jälkeen katsomme, mitkä asiat puoltavat Even ostamista ja mitkä eivät.
Eve V vastaan Surface Pro (2017)
Eve V:n ja Microsoftin Surface Pron tekniset tiedot vaikuttavat päällisin puolin melko samanlaisilta, mutta todellisuudessa eroja onkin hieman enemmän. Näytöt ovat molemmissa todella hyvät ja muistit ovat käytännössä identtiset. Näiden jälkeen eroja sitten löytyykin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Surface Prossa on tehokkaampi suoritin ja parempi näytönohjain, vaikka molemmat ovat tuoretta Core i5 -sarjaa. Eve V:ssä on passiivijäähdytteinen ja vähävirtainen suoritin, kun taas Surface Prossa on perinteisempi suoritin tuulettimien kera. Jälkimmäinen on tehokkaampi, mutta kuluttaa myös virtaa enemmän.
Liitäntöjen osalta Eve V vie mielestäni voiton, sillä laitteessa on kaksi täysikokoista USB 3.0 -porttia sekä kaksi USB-C-tyypin liitintä, joista toinen tukee myös Thunderbolt 3:a. Surface Prossa on tyytyminen yhteen täysikokoiseen USB-porttiin ja Mini DisplayPort-liitäntään. Eve V:n lataus hoituu USB-C-portin kautta, joten aina ei tarvitse käyttää Even omaa laturia.
Koon puolesta Surface Pro vetää pidemmän korren. Ulkoiset mitat ovat hieman pienemmät, mutta painoa on selvästi vähemmän sekä näppäimistöllä että itse tabletilla. Surface Prota on huomattavasti mukavampi käsitellä tablettina.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Eve V:n hinta vertaillulle mallille on 1 199 euroa, jolla saa laitteen, näppäimistön ja kynän. Ääkkösellisestä näppäimistösä joutuu maksamaan 25 euroa lisää ja Windows 10 Pro -päivityksestä 50 euroa. Kokonaissumma Surface Prota vastaavalle paketille on siis 1 274 euroa ja tällä hetkellä DHL Expressin kautta toimitus maksaa 50 euroa. Kaikkinensa Eve V maksaisi siis 1 324 euroa.
Surface Pro (2017) maksaa taasen 1 499 euroa ja tähän päälle Type Cover -näppäimistö 149 euroa. Kokonaissummaksi näin ollen tulee 1 648 euroa, joten kyseessä on 324 euroa kalliimpi kokonaisuus.
Eve V:n hyvät puolet
Eve V on tasainen suorittaja ja siinä on paljon hyviä asioita. Näyttöpaneelin vaihtamisen vuoksi Eve V myöhästyi alkuperäisestä aikataulustaan, mutta se varmasti kannatti, sillä laitteessa on nyt huippuluokan näyttö. Se on tarkka, toistaa värit hyvin ja siinä on laajat katselukulmat. Kosketusnäytön kanssa ei ole testatessa ollut ongelmia ja se reagoi kosketukseen ongelmitta. Pieni miinus näytön suhteen tulee valovuodosta, jota on havaittavissa hieman näytön reunoilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yksi Eve V:n suurimpia plussia on sen akunkesto. Hyvä akunkesto selittyy kookkaalla akulla ja vähävirtaisella suorittimella. Eve V käyttää myös järkevästi valmiustilaa. Painamalla virtanäppäintä Eve V vaipuu valmiustilaan ja laitteen saa päälle nopeasti. Jos laite on kuitenkin valmiustilassa pidempään, laite käytännössä sammuttaa itsensä, jolloin akkua ei kulu käytännössä yhtään. Kun virrat kytkee taas päälle, pystyy käyttäjä jatkamaan siitä, mihin aiemmin jäi.
Eve V:ssä on mainiot liitännät – kaksi täysikokoista USB-porttia, USB-C, Thunderbolt 3, kuulokeliitin ja muistikorttipaikka. Liitäntöjä luulisi riittävän käyttäjälle kuin käyttäjälle. Ehkäpä yleisistä liitännöistä puuttuu vain HDMI, jota harvemmin tableteissa nähdään ja Thunderbolt 3:n kautta kuvankin saa kulkemaan. Liitännöistä ei ole siis pulaa – tästä iso hatunnosto Eve-Techille.
Sormenjälkitunnistin on myös yksi Eve V:n vahvuuksista. Virtanäppäimeen sijoitettu tunnistin on laadukas ja tunnistaa sormen luotettavasti ongelmitta. Pieni juttu, mutta tietokoneelle kirjautuminen on vaivatonta ja turvallista, millä on suuri vaikutus jokapäiväiseen käytettävyyteen.
Kokonaisuudessaan Eve V:n hinta-laatusuhde vaikuttaa hyvältä, sillä laite on valmistettu laadukkaasti käyttäen hyviä materiaaleja ja sisuskalut ovat kunnossa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Täydellinen laite ei kuitenkaan ole.
Eve V:n heikkoudet
Vaikka Eve V on mainio laite, löytyy siitä heikompiakin puolia. Kun kyseessä on pieni ja suhteellisen uusi valmistaja, on laadusta vaikea sanoa vielä mitään. Testilaitteemme näppäimistössä on ollut havaittavissa pientä ongelmaa, sillä lyhyen käytön jälkeen yksi näppäin meinaa jo irrota ja on hyvin löysällä. Lisäksi olen kuullut tapauksista, joissa magneettinen kiinnitys näppäimistön ja tabletin välillä jää joskus jumiin.
Eve V:n saatavuus on myös edelleen rajattua ja nyt tilaamalla laitteen saa maalis-huhtikuussa. Aiemmin laitteen on voinut tilata salamamyyntien kautta. Eve V:tä ei siis saa käsiinsä kovinkaan pikaisesti.
Eve V:n suurin miinus on sen kosketuslevy. Se ei suoraan sanoen ole kovin hyvä. Painallustuntuma on heikko ja levy ei napsahda lähellekään aina, kun jotain yrittää klikata. En tiedä, onko kyseessä laajempi ongelma vai koskee tämä vain testilaitettamme. Sylikäytössä Eve V:n näppäimistö myös taipuu hieman ja tämä tekee kosketuslevystä lähes käyttökelvottoman. Levy aiheuttaa virhepainalluksia eikä sitä pysty kunnolla käyttämään – klikkaaminen onnistuu ehkä joskus, mutta monesti ei.
Loppujen lopuksi juuri muita merkittäviä heikkouksia Eve V:ssä ei ole, mutta testilaitteemme kosketuslevy pilaa kokonaiskuvaa melko paljon. Pienempänä miinuksena Eve V:stä voi mainita vielä myös sen suurehkon painon. Samantyyppiset laitteet kuten Surface Pro ja Lenovo Miix 720 ovat huomattavasti kevyempiä mahdollistaen miellyttävämmän tablettikäytön.
Mainitsemisen arvoisia asioita Eve V:stä
Eve V:ssä on vielä muutamia mainitsemisen arvoisia asioita, joita ei voi kuitenkaan plussiksi tai miinuksiksi listata.
Eve V:n kaiuttimet ovat varsin hyvät, muttei mitenkään ihmeelliset. Neljä kaiutinta tuottavat melko diskanttipainotteisen äänen niin kuin voi odottaakin. Aivan älyttömän kovaa ääntä ne eivät myöskään tuota, mutta hoitavat asiansa kuitenkin kohtuullisesti.
Microsoftin Type Cover -näppäimistöstä on saatavilla erillinen versio alcantara-pinnalla, joka on pehmeä ja kangasmainen. Eve V:n näppäimistössä on käytetty niin ikään alcantaraa, mutta se on huomattavasti enemmän kangasmainen kuin Microsoftin ratkaisu – melkein jopa mokkanahkamainen.
Näppäimistön taustavalo on hieman himmeä ja näppäinten välistä on havaittavissa pientä valovuotoa. Mukava juttu Eve V:n näppäimistössä on mahdollisuus vaihtaa taustavalon väriä.
Eve V:n seisontatuki on hyvä ja se toimii niin kuin pitääkin.
Eve V:stä on myytävänä viisi erilaista versiota, joiden hinnat alkavat 959 eurosta. Kallein versio maksaa 1 999 euroa. Valinnanvaraa löytyy riittävästi ja todennäköisesti jokaiselle Eve V:n haluavalle löytyy sopiva vaihtoehto. Hintoihin täytyy kuitenkin lisätä tämänhetkisen toimituksen hinta (50 euroa) ja pohjoismaisen näppäimistön lisämaksu (25 euroa), mikäli sellaisen haluaa.
Yhteenveto
Voisinko itse ostaa Eve V:n? Kyllä voisin. Sen hinta-laatusuhde muutaman miinuksen jälkeenkin hyvä. Se on tasainen suorittaja kaikilla osa-alueilla ja opiskelu- ja työkäyttöön se soveltuu mainiosti. Tablettikäytössä se ei suurehkon painonsa takia ole parhaimmillaan, mutta seisontatuen avulla pöydällä tablettikäyttö onnistuu hyvin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »