SoftBankin johtaman sijoittajakonsortion diili Uberin osakkeiden ostosta toteutui eilen torstaina.
Yhteensä SoftBank hankkii kaupassa noin 15 prosenttia ja sen kumppanit, kuten Dragoneer Investment Group ja Sequioa Capital, noin 2,5 prosenttia Uberista.
Vanhoilta omistajilta uudet omistajat hankkivat osakkeita kaupassa noin 30 prosentin alennuksella Uberin arvoon sen edellisillä rahoituskierroksilla, arvostaen koko yrityksen noin 48 miljardiin dollariin. Osana diiliä ne sijoittavat kuitenkin myös yli 1,2 miljardia dollaria Uberin uusiin osakkeisiin, miltä osin arvostus vastaa Uberin aiempaa noin 68 miljardin dollarin arvostusta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Aiemmista Uberin omistajista osakkeitaan kaupassa myyvät osittain useimmat alkuvaiheen sijoittajat sekä myös perustajat Garrett Camp sekä entinen toimitusjohtaja Travis Kalanick. Esimerkiksi Kalanick myi nyt vajaan kolmanneksen aiemmasta 10 prosentin Uber-omistuksestaan ja sai osakkeistaan noin 1,4 miljardia dollaria.
Japanilainen operaattori- ja teknologiasijoittajajätti SoftBank tunnetaan Suomessa parhaiten Supercellin entisenä pääomistajana.
Uberin hallitus on tehnyt linjauksen yhtiön listautumisesta pörssiin vuonna 2019. Osakkeiden myynti jo nyt mahdollistaa kuitenkin varhaisen vaiheen sijoittajille ja työntekijöille ainakin osan osakkeistaan myymisen jo nyt ja merkittävien voittojen varmistamisen ja kotiuttamisen yli vuotta aiemmin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Osana onnistunutta osakekauppaa voimaan tulevat Uberin hallituksen aiemmin tekemät päätökset Uberin osakkeiden äänivallan tasapäistämisestä sekä hallituksen jäsenten lukumäärän kasvattamisesta.
Uberilla on takana skandaalien täyttämä vuosi, joka ”huipentui” jo lokakuussa 2016 tapahtuneen 57 miljoonan asiakkaan ja kuskin tietojen vuotamisen paljastumiseen. Uber oli yrittänyt salata tietovuodon.
Uberin toimitusjohtaja Travis Kalanick myöntyi eroamaan aiemmin tänä vuonna, ja myöskin pitkällisen väännön jälkeen Uberin uudeksi toimitusjohtajaksi nousi Expediaa aiemmin johtanut Dara Khosrowshahi. Kalanickin eroa edelsivät jo useat muut lähtöpassit, kun Uber selvitti ilmenneitä seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun tapauksia. Lisäksi Uber on monista eri syistä useiden eri viranomaisten tutkinnassa ja käy oikeutta Googlen sisaryhtiö Waymoa vastaan sen robottiautosalaisuuksien kähveltämisestä sen ostettua aiemmin Googlen robottiautoprojektissa työskennelleen Anthony Levandowskin Otto-yrityksen.
SoftBank on aiemmin rahoittanut Uberin merkittävimpiä kilpailijoita, kuten kiinalaista Didiä, intialaista Olaa ja Aasiassa toimivaa Grabia. SoftBankin tulon Uberin merkittäväksi omistajaksi on myös veikkailtu mahdollisesti johtavan Uberin yhdistävän liiketoimintojaan SoftBankin aiemmin tukemien kilpailijoiden kanssa.
Aiemmin Uber yhdisti Kiinan toimintansa jo Didin kanssa ja Venäjän toimintansa Yandex-hakukoneyhtiön Yandex.Taxin kanssa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »