—
Päivitys: Ylen mukaan Nokian hallituksella oli eilen kokous ja poikkeuksellisesti tänäänkin ainakin osa jäsenistä on ollut valmiudessa päätöksentekoon. Nokian ja Microsoftin välinen kauppa ei siis välttämättä olekaan vielä täysin pois pöydältä. Tilanteesta tullaan varmasti kuulemaan tavalla tai toisella lisää – oli päätös sitten mikä tahansa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
—
Keskustelujen kerrottiin edenneen lähes jopa suullisen sopimuksen tasolle ja jatkuneen vielä kuluvan kesäkuunkin aikana, mutta lopulta keskustelujen nyt viilentyneen ja neuvottelujen hajonneen. Syyksi WSJ nosti Nokian asettaman liian kovan hinnan yhdistettynä sen heikkoon markkina-asemaan. WSJ:n lähteiden mukaan neuvottelujen ei odoteta nyt käynnistyvän uudelleen.
Yllättävät tiedot yritysjärjestelyneuvotteluista ja varsinkin niiden etenemisestä lähes loppuun asti ennen keskeytymistään herättävät tietenkin paljon kysymyksiä ja nostattavat lisähuolia Nokian tilanteesta. Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella?
- Nokian hallitus ja johto ovat kadottaneet uskonsa nousuun. Näyttää siltä, että Nokialla ei enää uskota käänteeseen ja vahvaan nousuun nykysuunnitelmalla eli Windows Phone -pohjaisilla Lumia-älypuhelimilla. Jos uskoa olisi, ei firmaa yritettäisi laittaa lihoiksi mahdollisimman huonossa tilanteessa, jossa älypuhelinliiketoiminta jauhaa yhä parisataa miljoonaa euroa tappiota vuosineljänneksessä ja peruspuhelintoiminnan syöksykierre näyttää olevan pahenemassa. Nokian halu neuvotella laiteliiketoimintansa myynnistä kertoo, että Nokia haluaisi päästä ongelmistaan eroon – ei enää taistella paremman huomisen puolesta.
- Mikä on Microsoftin ja Nokian yhteistyösuhteen tila nyt? Neuvottelut Microsoftin ja Nokian välillä mahdollisesta yrityskaupasta lienevät olleen käynnissä ainakin vähintään useiden kuukausien ajan. Loppujen lopuksi sopuun ei ole päästy. Nokian ja Microsoftin, yhteistyökumppaneiden, suhdetta neuvottelujen kariutuminen ei ainakaan paranna.
- Miksi Microsoft haluaisi ostaa Nokian? Voi myös kysyä, että miksi Microsoft haluaisi nyt yhtäkkiä ostaakin Nokian puhelinbisneksen. Miksei se ostanut sitä jo pari vuotta sitten, kun Windows Phone -yhteistyö aloitettiin. Microsoft on kertonut halustaan laajentua itse laiteliiketoimintaan, mutta siltikin, nykytilaisen Nokian ostamalla Microsoft ei saisi nykyiseen yhteistyösopimukseensa verrattuna paljoa vastinetta rahoilleen. Spekuloida voidaan, että Microsoftin kiinnostus syntyisikin siitä, että Nokialla olisi suunnitelmia livetä pois Windows Phone -kumppanuudesta (Android!).
- Annetaanko Elopille kenkää? Microsoftilta Nokialle siirtynyt Stephen Elop on nyt johtanut jo yli kahden ja puolen vuoden ajan. Kovin paljoa kaunista kerrottavaa ei ole. WSJ:n raportti ei kertonut tarkempia yksityiskohtia neuvotteluista ja esimerkiksi siitä, oliko niiden ajurina Nokian sisällä esimerkiksi enemmän toimiva johto (=Elop) vai yhtiön hallitus. Tappiollisen toiminnan yhä vain jatkuessa ja laiteliiketoiminnan Microsoftille myynnin kariutuessa ei Elopin asema Nokian toimitusjohtajana varmasti ole enää häävi. Oliko Nokian laiteliiketoiminnan myyntiyritys hallituksen viimeinen veto nykylinjalla ja pian Elopille näytetään ovea ja strategiaa yrityskielellä niin sanotusti kirkastetaan?
- Android. Nokian nykystrategialle ainoa järkevältä vaihtoehdolta tällä hetkellä vaikuttaa panostaminen myös Androidiin ja sillä varustettujen laitteiden tuominen markkinoille. Kysymysmerkkejä tämän vaihtoehdon suhteen ovat kuitenkin Nokian Microsoftin kanssa omaama sopimus sekä nopeus, jolla Android-luureja saataisiin markkinoille. Windows Phoneen Nokia siirtyi yllättävänkin nopeasti ensimmäisillä malleilla noin yhdeksässä kuukaudessa ja Android-aloituksen voisi olettaa sujuvan nopeamminkin. Mutta onko siitäkään enää mitään hyötyä Nokialle tässä vaiheessa?
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Unwired View -sivustolla Nokian ja Microsoftin taivalta tiukasti seurannut Stasys Bielinis spekuloi, että Nokian ja Microsoftin yrityskauppaneuvottelut olisivat voineet olla käynnissä jo vuodenkin päivät ja niistä löytyisi syy muun muassa Nokian halpapuhelimiin Qt-pohjalta kehittämän Linuxille rakentuvan Meltemi-alustan tappamiseen, koska se olisi ollut turha tai jopa haitta Microsoftille. Keskustelujen lähtökohdaksi hän arvioi viime vuoden puoliväliä, jolloin Nokialla olisi jo tajuttu, ettei Windows Phone -strategia kanna ja päätetty myydä koko toiminta Microsoftille. Tämän jälkeen jatkunut ei kovinkaan kehuttava kehitys olisi ajanut Microsoftin tarjoamaan Nokian liiketoiminnasta liian pientä hintaa, jota Nokian puolella ei ole voitu hyväksyä ja näin keskustelut olisivat sitten hajonneet.
Heinäkuusta on tulossa äärimmäisen mielenkiintoinen: ensin 11. heinäkuuta Nokia aikoo julkistaa uuden 41 megapikselin EOS-superkamerapuhelimen, joka nousee sen Lumia-malliston uudeksi kärkimalliksi ja sitten viikkoa myöhemmin 18. heinäkuuta vuorossa on Nokian huhti-kesäkuun toisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksen julkistus. Molempien tapahtumien yllä tulee varmasti leijumaan kysymyksiä Nokian ja Microsoftin kumppanuuden tilasta nyt ja siitä, mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »