Suomenkin älypuhelinmarkkinoille tänä vuonna saapuneen Asuksen tuoreen ZenFone 4 -puhelinmalliston päämalli ZenFone 4 on Suomessa myynnissä 499 euron hintaan.
ZenFone 4 julkistettiin syyskuussa Roomassa, josta kerroimme jo ensikokemuksiamme puhelimesta, ja totesimme puhelimen ensivaikutelmaltaan hyväksi, mutta sen hintaluokan erittäin kilpailluksi. Nyt ZenFone 4 on ollut pidemmässä testissä ja on pidemmän arvostelun aika.
Rakenne lasia ja metallia
Asus Zenfone 4
- Android
- Lasi + alumiini
- 5,5" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 12 + 8 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 630 -piiri
- 3300 mAh akku
Asus on käyttänyt ZenFone 4:ssä laadukkaita materiaaleja. Etu- ja takapuoli ovat lasia ja rungon kyljet alumiinia. Alumiinirungon kulmat ovat pyöristetyt, eikä laitteessa ole teräviä reunoja laitteessa ja se istuukin käteen mukavasti. Ulkonäöltään ZenFone 4 muistuttaa paljon erityisesti Huawein Honor 8 -puhelinta, mutta erojakin löytyy. ZenFone 4:n takapintaa koristaa tyylikäs heijastusefekti, jonka keskipiste on Asuksen logossa. Tämä sama design-jippo on jo aiemmin tuttua esimerkiksi Asuksen kannettavista tietokoneista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
ZenFone 4 on jämäkkä kokonaisuus eikä laitteesta kuulu ylimääräisiä ääniä, vaikka sitä yrittäisi kovemminkin ottein väännellä. Laitteen fyysiset painikkeet sijaitsevat puhelimen oikealla kyljellä. Metalliset äänenvoimakkuusnäppäimet tuntuvat hyviltä, kun taas virtanäppäin on tuntumaltaan hieman tunnoton ainakin testilaitteessamme. ZenFone 4:n näytön alapuolta löytyvät toimintanäppäimet ovat kapasitiivisia hipaisupainikkeita ja kotipainike toimii myös sormenjälkilukijana. Sormenjälkitunnistus toimii ZenFone 4:ssä erittäin hyvin ja luotettavasti, vaikka se ei olekaan aivan markkinoiden vikkelin.
Hyvä näyttö
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Asus ZenFone 4:n 5,5 tuuman kosketusnäyttö on toteutettu IPS LCD -tekniikalla. 1920 x 1080 pikselin tarkkuus takaa riittävän tarkan näytön. Näytön kanssa ei testijakson aikana ilmennyt ongelmia – se vastasi jatkuvasti kosketukseen hyvin ja katselukulmat näytössä ovat huippuluokkaa eivätkä värit juurikaan muutu kulman kasvaessa.
Näytön väritoistoa pystyy myös säätämään asetuksista laajasti ja näin käyttäjä voikin säätää värit mieleisekseen. Näytön saa myös vaikkapa mustavalkoiseksi, mikäli näin haluaa. Värilämpötilan lisäksi käyttäjä voi muokata myös värisävyjä sekä värikylläisyyttä.
Järjestelmäpiirin suorituskyky jää kilpailijoista – ZenUI on raikkaan oloinen
ZenFone 4:ssä on Qualcommin Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri, joka edustaa Qualcommin suorittimista ylempää keskiluokkaa. 499 euron hinnalla Suomessa saa kuitenkin esimerkiksi jo myös OnePlus 5/5T:n, joissa on huomattavasti tehokkaampi Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri. Peruskäytössä eroa ei kuitenkaan juurikaan huomaa, mutta raskaammissa peleissä latausnopeudessa ja sujuvuudessa on jo jonkin verran eroa. Vaikka järjestelmäpiirien tehoeroja on ilman rinnakkain vertailua hankalaa huomata, tekisi Snapdragon 630:n sijaan Qualcommin huippupiiri ZenFone 4:stä houkuttelevamman kokonaispaketin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Asuksen ZenFone 4:ssä käyttöjärjestelmänä toimii toistaiseksi Android 7.1.1 Nougat ja artikkelin viimeistelyhetkellä tietoturvapäivitykset olivat elokuulta. Asus on luvannut koko ZenFone 4 -sarjalle Android 8.0 Oreo -päivityksen ensi vuoden ensimmäisen puoliskon aikana. Päivityksen tulo on hyvä asia, vaikka siinä kestääkin. Etenkin tietoturvapäivitysten osalla toivottavaa olisi rivakampi julkaisuvauhti.
Puhelimen käyttöliittymänä on Asuksen ZenUI 4.0. Asus kertoi, että se on tuoreessa versiossaan vähentänyt ohjelmistostaan ylimääräisiä asioita, esimerkiksi valmiina mukana tulevien sovellusten lukumäärää. Tuplasovelluksia ja ylipäänsä esiasennettuja sovelluksia on aiempaa vähemmän, joskaan kaikkea monien ylimääräiseksi kokemaa ei ole vieläkään poistettu.
Asuksen käyttöliittymä on kokonaisuudessaan raikkaan oloinen. Vaikka se eroaa suuresti puhtaasta Androidista, tuntuu se melko kevyeltä. Ilmoituskeskus, sovellusvalikko ja aloitusnäkymät ovat omanlaisensa, mutta eivät kuitenkaan heikennä käyttökokemusta tai sulavuutta.
Alla näyttökuvia käyttöliittymän ulkonäöstä:
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kamerat keskiössä – laadukas tuplakamera
Asus ZenFone 4:ssä on takana tuplakamera ja edessä yksi kahdeksan megapikselin kamera. Kaksoiskamerat ovat yleistyneet puhelimissa tämän vuoden aikana. Asus on toteuttanut omansa samalla tavalla kuin esimerkiksi LG. Toinen kameroista on niin sanotusti normaali kamera ja toinen on varustettu puolestaan 120 asteen laajakulmalinssillä.
ZenFone 4:n kameroiden tekniset tiedot:
- Kaksoistakakamera: 12 megapikseliä (optinen kuvanvakain, 25 mm f/1,8, Sony IMX362, 1,4 mikronia, dual pixel PDAF) ja 8 megapikseliä (f/2,2, OmniVision 8856, 120 asteen laajakulma)
- 4K 30 fps -videokuvaus takakameralla, Full HD 30 fps -videokuvaus etukameralla
- 8 megapikselin etukamera (f/2,0, OmniVision 8856, 1,12 mikronia, PDAF, 84 asteen laajakulma)
Alla esimerkkikuvia automaattiasetuksilla otettuina.
ZenFone 4:n kamerat ovat kokonaisuudessaan hyviä, mutta eivät kuitenkaan aivan pärjää kalliimmille malleille. Itse henkilökohtaisesti pidän kuitenkin Asuksen tuplakameraratkaisusta, sillä se on käytössä hyödyllisempi kuin esimerkiksi Huawein suosima mustavalkosensorilla varustettu kaksoiskameraratkaisu. Erityisesti videokuvauksessa on mukava hyödyntää laajakulmalinssiä saaden mukaan hieman kalansilmälinssiefektiä. Laajakulmakamerassa ei kuitenkaan ole optista kuvanvakainta, joka heikentää sen käytettävyyttä.
Yhteenveto: Laatupuhelin erittäin haastavassa hintaluokassa
Asus ZenFone 4 on kokonaisuudessaan laadukas puhelin, jossa ei ole merkittäviä heikkouksia.
Riittääkö se kuitenkaan? Suurin heikkous onkin puhelimen hintalapussa. 499 euron hinnallaan ZenFone 4 kilpailee samassa hintaluokassa esimerkiksi Nokia 8:n, Honor 9:n ja OnePlus 5/5T:n kanssa. Kilpailijat ovat siis äärimmäisen kovia ja varustettu tehokkaammilla järjestelmäpiireillä. Mikäli ZenFone 4:n hinta olisi 100 euroa vähemmän, olisi sitä huomattavasti helpommin suositella. Nyt puhelimen erityisvahvuudeksi jää 120 asteen laajakulmakamera, jota monet muuten vahvimmista kilpailijoista eivät tarjoa.
Asus on melko tuntematon merkki vielä Suomen puhelinmarkkinoilla. Se on ollut kuitenkin pitkään Suomessakin vahvasti läsnä tietokonemarkkinoilla ja on niiden osalta aivan tunnetuimpien joukossa. ZenFone 4:n designissa Asuksen läppäreistä tuttu heijastusefekti takapinnassa on mukava yksityiskohta, joka tekee puhelimen ulkonäössä hienoista eroa moniin muihin muuten samoilla linjoilla oleviin.
Kokonaisuutena ZenFone 4 on siis varsin hyvä, laadukas ja tyylikäs puhelin, jossa ei ole merkittäviä heikkouksia, mutta tästä huolimatta puhelin voi jäädä nykyisellä hinnallaan eräänlaiseksi väliinputoajaksi kilpaillussa hintaluokassaan.
Zenfone 4:n tekniset tiedot
- Android 7 Nougat + ZenUI 4.0
- Alumiini- ja lasirakenne
- 5,5 tuuman IPS LCD -näyttö, 1920×1080 pikseliä, kirkkaus 600 nitiä
- Sormenjälkitunnistin edessä
- Kaksoistakakamera: 12 megapikseliä (optinen kuvanvakain, 25 mm f/1,8, Sony IMX362, 1,4 mikronia, dual pixel PDAF) ja 8 megapikseliä (f/2,2, OmniVision 8856, 120 asteen laajakulma)
- 4K 30 fps -videokuvaus
- 8 megapikselin etukamera (f/2,0, OmniVision 8856, 1,12 mikronia, PDAF, 84 asteen laajakulma)
- Qualcomm Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri
- 4 gigatavua RAM-muistia
- 64 gigatavua tallennusmuistia
- Kaksi SIM-korttipaikkaa, jaettu microSD-muistikorttipaikka
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (maks. 600 Mbit/s, kat. 12, 3CA)
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS -paikannus
- 3 300 milliampeeritunnin akku ja 15 W -pikalataus
- USB-C-liitäntä
- Stereokaiuttimet ja DTS headphone:X 7.1 -tilaäänituki kuulokkeille
- Mitat 155,4 x 75,2 x 7,5 millimetriä
- Paino 165 grammaa
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »