Torstaina 1. toukokuuta vietettiin jälleen maailman salasanapäivää, jonka tarkoitus on muistuttaa paremmista salasanakäytännöistä.
Käytössä on yhä luvattoman paljpn huonoja salasanoja, jotka on helppo murtaa.
Yleinen harhakäsitys kuitenkin on, että salasanan pitäisi näyttää kryptiseltä, jotta se suojaisi. DNA:n tietoturva-asiantuntijan mukaan käsitys on vanhentunut, sillä uudet menetelmät pystyvät purkamaan lyhyitä salasanoja helposti, vaikka ne sisältäisivät erikoismerkkejä epämääräisessä järjestyksessä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käytännössä salasanan valintaan päteekin nykyään yksinkertainen nyrkkisääntö: mitä pidempi, sen parempi.
DNA:n turvallisuusjohtaja Seppo Pekosen mukaan tietoturvallisuuden riskit piilevät usein ihmisten mukavuudenhaluisuudessa.
”Lyhyet merkkijonot ovat luonnollisesti helpompia muistaa ja nopeampia kirjoittaa kuin pitkät. Lyhyt salasana on kuitenkin erittäin helppo murtaa nykyaikaisilla menetelmillä. Salasanan tulee olla ehdottomasti yli 12 merkkiä pitkä. Mitä pidempi, sen vaikeammin se on murrettavissa”, Pekonen kertoo.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
“Usein oletetaan hyvän salasanan kriteerien täyttyvän, kun se sisältää kirjainten lisäksi erikoismerkkejä ja numeroita. Tämä ei valitettavasti enää suojaa riittävästi, mikäli salasana ei ole riittävän pitkä. Enää ei kannattaisi edes puhua salasanoista, vaan pikemmin salasanalauseista tai -fraaseista. Salasanalause voi olla hyvinkin simppeli, esimerkiksi suomenkielinen ja henkilökohtaisesti helposti muistettava lause. Salalausetta voi rikastaa suomen kielen murresanoilla, taivutusmuodoilla, numeroilla sekä erikoismerkeillä”, Pekonen jatkaa.
Tällainen kriteerit täyttävä salasanalause voisi olla esimerkiksi: ”Poikienkanssa23pv#Kalassa”.
Liian lyhyiden salasanojen lisäksi toinen yleinen tietoturvallisuuden vaaranpaikka on käyttää samoja – tai edes samankaltaisia – salasanoja eri palveluissa.
”Tietomurtojen yhteydessä päätyy valitettavan usein käyttäjätunnusten lisäksi myös salasanoja verkkorikollisille huonosti suojatuista verkkopalveluista. Mikäli käytetään liian paljon toisiaan muistuttavia salasanoja, niiden logiikka voi paljastua hyökkääjälle useamman murron jälkeen hyvinkin helposti. Tekoäly on tehnyt tällaisesta selvitystyöstä rikollisille aiempaa vaivattomampaa. Siksi on tärkeää, että eri palveluissa on aina täysin erilainen salalause. Lisäksi on suositeltavaa harkita myös eri käyttäjätunnuksen käyttöä aina, kun se on mahdollista”, Pekonen huomauttaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Salasanojen ja käyttäjätunnusten määrän kasvaessa niiden käyttöä ja muistamista helpottavat luotettavat hallintasovellukset, joiden käyttöönottoa kannattaa ehdottomasti harkita. Lisäksi monivaiheinen tunnistautuminen on hyvä aktivoida, mikäli käytettävä palvelu sellaista tukee.
Monivaiheisessa tunnistautumisessa käytetään salasanan lisäksi esimerkiksi Microsoftin ja Googlen Authenticator-sovelluksia tai tekstiviestivarmennusta.
”Verkkorikollisuuden määrä on noussut aivan uudelle tasolle. Jo yhden salasanan avulla rikollinen voi saada käyttöönsä henkilön koko verkkoidentiteetin. Ja tässä puhutaan vasta niin sanotusta sosiaalisesta ulottuvuudesta. Lisäksi asiaan liittyy taloudellinen ulottuvuus, jos rikollinen pääsee käsiksi ympäristöihin, jonne on tallennettu maksutietoja. Valitettavasti erilaiset huijausyritykset salasanojen kalastelemiseksi ovat myös parantuneet generatiivisen tekoälyn myötä huimasti. Tavallinen ihminen joutuu olemaan verkossa toimiessaan entistäkin tarkempi”, Pekonen muistuttaa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »