Euroopan komissio on langettanut Applelle sekä Facebookin, Instagramin ja WhatsAppin omistajalle Meta Platformsille sakot Euroopan unionin digimarkkinasäädöksen rikkomisesta.
Apple sai EU:lta 500 miljoonan euron ja Meta 200 miljoonan euron sakot.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple sai sakot perustuen rajoituksiin App Store -sovelluskauppaan liittyen, Meta puolestaan personoituihin mainoksiin ja niiden puutteelliseen vaihtoehtoon perustuen.
Sakkojen lisäksi komissio edellyttää Applelta ja Metalta muutoksia niiden toimintaan, tai niitä uhkaavat lisäsakot.
Aiemmin on raportoitu EU:n lykänneen sakkojen antamista huolehtiessaan niiden vaikutuksesta suhteisiin presidentti Donald Trumpin johtaman Yhdysvaltojen kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Euroopan komissio aloitti Applesta ja Metasta digimarkkinasäädöksen perusteella tutkinnat jo vuonna 2024. Digimarkkinasäädös mahdollistaisi jopa 10 prosenttiin maailmanlaajuisesta liikevaihdosta kohoavat sakot, mutta määrätyt sakot ovat huomattavasti tätä maltillisemmat.
Digimarkkinasäädös asetti 7. maaliskuuta 2024 alkaen uusia vaatimuksia niin sanotuiksi portinvartijoiksi määritellyille yrityksille.
Digimarkkinasäädös on tietyiltä osin vaikeaselkoinen ja tulkinnanvarainen, ja Apple ja Meta ovatkin kommentoineet aiemmin uskovansa toimintansa olevan digimarkkinasäädöksen mukaista.
Euroopan komission mukaan digimarkkinasäädöksen pitäisi mahdollistaa sovelluskehittäjille maksutta kertoa vaihtoehtoisista halvemmista ostomahdollisuuksista, ohjata käyttäjiä näihin tarjouksiin sekä mahdollistaa ostosten tekeminen, eikä Applen nähdä eri rajoitustensa vuoksi täyttäneen näitä vaatimuksia. Lisäksi komissio on nähnyt Applen maksujen ylittävän asianmukaisen tason.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Edellä mainitun ohella komissio on aloittanut tutkimaan muitakin Applen rajoituksia. Komissio on tarkastellut Applen digimarkkinasäädökseen reaktiona esittelemien valinnaisten ehtojen sisältämää Core Technology Fee -maksua kehittäjille, joka tarkoittaa käytännössä 0,50 euron vuotuista maksua Applelle jokaisesta sovelluksen käyttäjästä. Muut sovellukset kuin vaihtoehtoiset sovelluskaupat on vapautettu maksusta ensimmäisen miljoonan vuotuisen asennuksen osalta. Lisäksi komissio on tarkastellut myös, onko Applen monivaiheinen iPhonen vaihtoehtoisten sovelluskauppojen ja niistä sovellusten asentamisen toimintatapa digimarkkinasäädöksen vaatimusten mukainen, sekä Applen vaatimuksia sovelluskehittäjille uusista mahdollisuuksista hyötymiseksi.
Metan osalta Euroopan komission hampaissa puolestaan on ollut niin sanottu ”maksa tai hyväksy” -toimintamalli. Komission mukaan Metan malli, jossa se tarjoaa maksullista tilausta vaihtoehtona eri palvelujen tietojen yhdistämiseen perustuen kohdennettujen mainosten esittämiselle Facebookissa ja Instagramissa, on digimarkkinasäädöksen vastainen sillä se ei tarjoa todellista vaihtoehtoa käyttäjille.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »