Mobiili.fi vieraili viime viikolla Kiinassa Shenzhenissä ja Guangdongin alueella OnePlussan konttorilla, OnePlus Health Lab -terveyslaboratoriossa ja OnePlussan kamera- ja kestävyystestauslaboratorioissa sekä tehtaalla, jossa käynnissä oli OnePlus 13 -huippupuhelimen tuotanto.
Vierailun aikana pääsimme haastattelemaan OnePlussan lippulaivapuhelinten tuotemarkkinointipäällikköä huippupuhelinten tulevaisuudesta sekä tutustumaan vasta valmistuneeseen OnePlus Health Labiin, jossa tehdään jatkossa OnePlussan puettavien terveysteknologian laitteiden, kuten älykellojen, toimintoihin liittyvää kattavaa testausta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lue tästä myös:
Näin huippupuhelimet kehittyvät seuraavaksi – OnePlus-pomo ennakoi uusia harppauksia
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tässä artikkelissa syvennymme OnePlussan tuokehehityksen ja laadunvalvonnan toimintaan kamera- ja kestävyystestauslaboratoriovierailujen sekä tehtaalla tuotantolinjaan tutustumisen perusteella.
Kameralaboratorio tukena kameroiden kehitystyössä
Nämä kuvat eivät ole ruokakaupasta ja baarista, vaan OnePlussan kameralabrasta, johon on rakennettu erilaisia tiloja kameroiden testaamiseksi.
Yllättävin – ja hauskin – yksittäinen kohde vierailemistamme OnePlussan toimitiloista oli ehdottomasti sen kameratestauslaboratorio.
Kameroiden ja kuvaamisen kehitys on nykyisin erittäin keskeisessä osassa älypuhelinten tutkimus- ja kehityspanostuksia. Kameroiden toiminnan hienosäätäminen ja taustalla toimivien algoritmien kehitystyö vaativat myös runsaasti testaamista.
OnePlussan kameratestausta varten rakennettuihin tiloihin on luotu erilaisia todellista maailmaa muistuttavia ympäristöjä, jotka mahdollistavat kameroiden testaamisen erilaisissa käyttötilanteissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tiloista löytyy esimerkiksi ruokakauppaa, pikaruokaravintolaa, baaria, hotellin aulaa sekä kirjastoa muistuttavat tilat. Tilat on viimeistelty aidon näköiseksi, vaikka yksityiskohdat – kuten esimerkiksi tuoretavarat kaupassa – ovatkin täysin keinotekoisia. Tilojen valaistusta voidaan säätää tarpeen mukaan erilaiseksi.
Kameralaboratoriossa kameroiden testaamista suorittavat robotit. Robotti kiertää eri tiloissa kuvaamalla siihen kiinnitetyllä puhelimella tarkasti samasta kohdasta otokset eri kuvauskohteista tallentaen yhdellä kuvauskierroksellaan jopa satoja kuvia.
Roboteilla kuvauskierros voidaan suorittaa useita kertoja erilaisin algoritmein ja muin asetuksin ja arvioida näin tehtyjen muutosten vaikutusta kuvanlaatuun sekä esimerkiksi värien tallentumiseen.
Testaus on keskeinen osa kameroiden tuotekehitystä, kuten myös puhelinten kestävyyden kehitystä.
Laaja-alaista kestävyystestausta
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlussan ja sen emobrändin Oppon puhelimia valmistavan tehtaan yhteydessä sijaitsee myös mittava ja monipuolinen kestävyystestauksen laboratorio.
Kaikki älypuhelinvalmistajat suorittavat tuotteilleen kattavasti kestävyystestejä, mutta silti Oppon ja OnePlussan testaustoiminnan laajuus tuntui vaikuttavalta. Kestävyystestauslaboratorio oli kokonaisuutena huomattavan suuri ja sisälsi runsaasti erilaisia tiloja toisensa perään.
Puhelimille suoritetaan kestävyystestausta luonnollisesti tuotekehityksen aikana, mutta myös tuotantovaiheessa. Pistokokeen omaisesti tuotannosta poimitaan puhelimia kestävyystesteihin laadun varmistamiseksi.
Pudotuskestävyyttä testataan muun muassa pyörivällä laatikolla, jonka sisällä puhelimet putoavat jatkuvasti 0,5 tai 1 metriä.
Kestävyystestausta tehdään monilla eri tavoin. Erilaiset pudotustestit ovat testauksen peruskauraa. Iskun- ja pudotuskestävyyttä testataan niin pyörivässä laatikossa, joka simuloi jatkuvia pudotuksia 0,5 ja 1 metrin korkeuksilta 8-10 kierroksen minuuttivauhdilla, kuin myös testilaitteen tekemillä pudotuksilla eri asennoissa.
Korkeampien pudotusten testaamisen rinnalla mielenkiintoista oli pienemmän kaavan pudotustestaus, jossa puhelinta pudotetaan 10 senttimetrin korkeudelta eri puolille ja sivuille jopa 14 000 kertaa pidemmän aikavälin vaikutusten selvittämiseksi.
OnePlus-puhelinten pudotuskestävyyttä testataan myös ”mikropudotuksilla” eli lukemattomia kertoja toistetuilla pienillä pudotuksilla.
Pudottamisen ohella labrassa päästiin näkemään myös puhelimen taivuttamista. Puhelinta kerrottiin tässä testissä taivutettavan jopa 750 kertaa päinvastaisiin suuntiin ylä- ja alareunastaan.
Puhelinten vääntökestävyys joutuu koetukselle, kun sitä käännetään eri suuntaan ylä- ja alareunasta.
Taittumiskestävyyttä havainnoidaan myös testillä, joka simuloi puhelimen vääntymistä farkkujen taskussa.
Laitteen kokonaiskestävyyden ohella testaus keskittyy yksittäisiin komponentteihin, kuten USB-portin testaamiseen jopa 20 000 kaapelin asettamiskerralla. Liitännän ja siihen asetetun liittimen kestävyyttä rasitetaan myös eri suunnista vääntämällä.
Oma alueensa monipuolista testausta on tietenkin myös akkujen suorituskyvyn ja esimerkiksi eliniän testaus. Akkujen testaamiseen kestävyyslaboratoriossa oli oma kookas alueensa, jolla myös lämpötila oli monia muita alueita korkeampi.
Älypuhelimissa vedenkestävyys on yleistynyt viime vuosina, ja nykyisin useimmat puhelimet ovat jo IP-luokitellusti vähintään roiskeenkestäviä ja monet kestävät upotuksenkin veteen. Vedenkestävyyttä testataankin myös laajasti. Puhelimeen voidaan kohdistaa vesisuihku tai upottaa se 1,5 metrin syvyyteen vedessä 30 minuutin ajaksi, mikä merkitsee IPX8-luokituksen testausta.
IPX8-luokitus tarkoittaa upotuskestävyyden testausta 1,5 merin syvyydessä vettä 30 minuutin ajan. Tässä testattavaksi laskeutuvat älykellot.
Erikoisempiin näkemiimme testeihin lukeutuvat puhelimen altistaminen esimerkiksi erilaisille nesteille, kuten vaikkapa aurinkorasvalle, ja tämän jälkeen puhelimen jättäminen kolmeksi viikoksi lämmitettyyn kaappiin. Näin testataan materiaalien kestävyyttä sekä erilaisten tekijöiden vaikutuksia niihin.
Esimerkiksi aurinkorasvan vaikutusta puhelimen materiaaleihin testataan sitä puhelimeen hieromalla ja jättämällä puhelin tämän jälkeen kolmeksi viikoksi lämpökaappiin.
Kaikkien kestävyystestien jälkeen ne läpikäyneet puhelimet käydään tarkasti läpi ja tarvittaessa puretaan mahdollisten vaurioiden havaitsemiseksi. Kestävyystestauksella on kaiken kaikkiaan merkittävä roolinsa sekä laitteiden kestävyyden että laadun parantamisessa.
Image Testing -huoneessa oli mahdollisesti käynnissä jotakin astetta salaisempaa vierailumme aikana.
Huippupuhelimen tuotanto täydessä vauhdissa
Kestävyystestauslaboratorion kiertämisen jälkeen oli aika tutustua vielä tehtaaseen ja tuotantolinjan toimintaan. Käynnissä oli OnePlus 13 -huippupuhelimen tuotanto.
OnePlus 13 tuli Suomessa myyntiin alkuvuodesta 2025 ja on toistaiseksi OnePlussan kehittynein puhelin.
Tuotantolinja OnePlus 13:n valmistamiseksi oli kaikin puolin siisti ja hyvin järjestäytynyt. Puhelimen kokoonpano koostuu useista tarkkuutta vaativista vaiheista, minkä lisäksi puhelimia myös testataan laadun varmistamiseksi jatkuvasti eri kokoonpanovaiheiden välissä.
OnePlus 13:n tuotantolinjalla silmäänpistävä seikka oli kokoonpanon työvoimavaltaisuus. Kerrotun mukaan kokoonpanon vaiheista vain reilut puolet on automatisoitu roboteilla, kun esimerkiksi vertailun vuoksi Honorin tehtaalla, jossa vierailimme loppuvuodesta 2024, automatisointiaste huippupuhelinten tuotantolinjalla on jo jopa 85 prosenttia.
Tuotantolinjan suunnittelussa tukeutuminen henkilöstöön tietenkin mahdollistaa helpommin erilaisia muutoksia verrattuna tarkempaa suunnittelua ja ohjelmointia vaativaan robottien käyttöön. Kyse on kuitenkin lopulta valitusta lähestymistavasta tuotantoon ja siihen, kuinka suuri osa siitä on kannattavaa automatisoida tietyn tuotteen osalta. Eri ratkaisujen vahvuudet ja heikkoudet ovat omanlaisensa.
Osittain tuotantolinjan työntekijät olivat vahvasti suojautuneita puhtautta edellyttävissä työvaiheissa. Kuva: Eero Salminen.
Välillä puhelimet liikkuvat OnePlus 13:n tuotantolinjalla myös liukuhihnaa pitkin. Kuva: Eero Salminen.
Puhelimen kokoonpanoprosessi seurasi myös OnePlussan tuotantolinjalla tuttua järjestystä.
OnePlussan valmistuksen osalta emme vierailleet tehtaalla, jossa puhelimen piirilevylle oli jo liitetty eri komponentteja, vaan seurasimme laitteen loppukokoonpanoa.
Linjastolla puhelimen runkoon ja sen sisältämään piirilevyyn kiinnitetään esimerkiksi näyttö, muita komponentteja, kameroita, akku ja lopulta takakuori.
Eri vaiheissa käydään tarkasti läpi, että osien kiinnittäminen yhteen on onnistunut vaaditulla tarkkuudella ja tuote on kaikin puolin moitteeton.
Lopulta kymmenien vaiheiden ja lukuisten työntekijöiden työn tuloksena syntyy valmiita puhelimia pakattavaksi ja ympäri maailmaa toimitettavaksi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »