Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on toistamiseen antamallaan asetuksella pidentänyt armonaikaa TikTokille Yhdysvalloissa. Trumpin mukaan diili TikTokin siirtymiseksi uuteen omistukseen vaatii vielä lisää aikaa.
Donald Trump allekirjoitti aiemmin presidentiksi 20. tammikuuta noustuaan presidentin asetuksen, joka määräsi oikeusministeriön olematta 75 päivän ajan toimeenpanemasta TikTokiin liittyvää lakia, joka on edellyttänyt kiinalaisen omistajan ByteDancen myyvän palvelun kiellon uhalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alkuperäisen asetuksen aikaraja olisi tullut vastaan 5. huhtikuuta, mutta nyt sen alla Trump allekirjoitti uuden asetuksen, joka lykkää aikataulua eteenpäin 75 päivällä.
Trump ilmoitti uudesta liikkeestä Truth Social -alustallaan.
”Hallintoni on työskennellyt erittäin kovasti saadakseen aikaan sopimuksen TikTokin pelastamiseksi, ja olemme edistyneet valtavasti. Sopimus vaatii enemmän työtä sen varmistamiseksi, että kaikki tarvittavat hyväksynnät on allekirjoitettu, minkä vuoksi allekirjoitan asetuksen pitääkseni TikTokin toiminnassa vielä 75 päivää”, Trump totesi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Toivomme voivamme jatkaa työskentelyä hyvässä hengessä Kiinan kanssa, joka ymmärtääkseni ei ole kovin tyytyväinen vastavuoroisiin tariffeihimme (joita vaaditaan oikeudenmukaiseen ja tasapainoiseen kauppaan Kiinan ja USA:n välillä!). Tämä todistaa, että tariffit ovat tehokkain taloudellinen väline ja erittäin tärkeitä kansalliselle turvallisuudellemme! Emme halua TikTokin ’pimentyvän’. Odotamme innolla yhteistyötä TikTokin ja Kiinan kanssa sopimuksen viimeistelemiseksi. Kiitos huomiostanne tähän asiaan!” Trump jatkoi.
Kuten Trump viestissään totesikin, kiinalaisen ByteDancen omistama TikTok on pelinappula Yhdysvaltojen ja Kiinan välisissä laajemmissa suhteissa. Käytännössä Trump voisi laskea tuonnille Kiinasta määräämiään korkeita tullimaksuja, jos Kiina hyväksyy Yhdysvaltojen ajaman ratkaisun TikTokin Yhdysvaltojen liiketoiminnan omistukseen.
Raportoidusti järjestelystä piti kertoa jo keskiviikkona 2. huhtikuuta, mutta näin ei lopulta tapahtunut. Uutistoimisto Reuters on myös raportoinut lähteisiinsä perustuen diilin lykkääntyneen, kun Kiina ilmoitti, ettei se aio hyväksyä TikTokin liiketoiminnan myyntiä Trumpin tullipäätöksen jälkeen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Trumpin tukeman ehdotuksen mukaan TikTok American omistaisi noin 50-prosenttisesti yhdysvaltalaiset sijoittajat ja se lisensoisi TikTokin algoritmin käyttöönsä ByteDancelta. ByteDancen aiempia sijoittajia jatkaisi TikTok American omistajina noin kolmanneksen omistusosuudella, kun taas kiinalaisen ByteDancen omistusosuus olisi 19,9 prosenttia.
Trumpin ehdottaman diilin myötä TikTokin toiminta Yhdysvalloissa voisi jatkua käyttäjien näkökulmasta entiseen tapaan.
Samalla liikkeellä on edelleen myös muita ostajakandidaatteja. Myös esimerkiksi verkkokauppajätti Amazonin on raportoitu jättäneen viime hetken tarjouksen TikTokista, mutta sitä ei ole raportoidusti otettu enää kovin vakavissaan. Ainakin jossain määrin kiinnostusta ovat erikseen osoittaneet myös Oracle, mainosteknologiayhtiö AppLovin sekä tekoäly-yhtiö Perplexity sekä erilaisia sijoittajaryhmiä.
Aiemmin sovelluskaupoista poistumisen lisäksi TikTok pimeni Yhdysvalloissa noin viideksitoista tunniksi sunnuntaina 19. tammikuuta, kun ”TikTok-laki” astui voimaan. TikTok palasi toimintaan, kun sen palveluntarjoajat saivat riittäväksi katsomansa lupauksen Trumpilta siitä, että lain toimeenpanoa lykätään niin, etteivät TikTokin yhteistyökumppanit tule saamaan rangaistuksia yhteistyön jatkumisesta toistaiseksi. Lain mukaan sakkoja TikTokin toiminnan mahdollistaville voisi tulla jopa 5 000 dollaria käyttäjää kohden. Lopulta helmikuun puolivälissä myös Apple ja Google palauttivat TikTokin saataville sovelluskaupoistaan Yhdysvalloissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaikkiaankin Trumpin TikTokille lisäaikaa antaneen asetuksen laillinen perusta on kyseenalaistettu, mutta hallinto on vakuuttanut, ettei TikTokin jakelun nyt mahdollistaville amerikkalaisyhtiöille ole luvassa seuraamuksia.
TikTokin omistaja ByteDance ei ole aiemmin ollut valmis myymään kaupan osana TikTokin toiminnan taustalla olevaa algoritmia eikä ollut edennyt pidemmälle myyntineuvotteluissa monista ostajaehdokkaista huolimatta ennen kuin kielto kävi hetkellisesti toteen.
Myös aiemmin kategorisesti kauppaa vastustanut Kiina näytti suhtautuvan hetkellisen kiellon toteutumisen ja Trumpin alkuperäisten ehdotusten jälkeen asiaan avoimemmin, mutta on sittemmin pysynyt vaitonaisena.
Syynä Yhdysvaltojen ”TikTok-lakiin” olivat huolet TikTokin omistuksesta. Yhdysvalloissa ollaan pitkään oltu huolissaan TikTokista johtuen sen kiinalaisomistuksesta. Yhdysvaltalaisten tietojen on pelätty päätyvän Kiinaan, minkä lisäksi on nostettu esille mahdollisuus, että Kiina voisi käyttää TikTokia propagandavälineenä. TikTok on kiistänyt Yhdysvaltojen huolet sovellukseen liittyen.
TikTokilla on Yhdysvalloissa yli 170 miljoonaa käyttäjää.
Suoraan Yhdysvaltojen toimet TikTokia vastaan eivät koske muuta maailmaa. Jos kielto ja palvelun toimimattomuus Yhdysvalloissa kuitenkin myöhemmin jatkuisivat, vaikuttaisi se todennäköisesti palvelun suosion heikkenemiseen muuallakin. Palvelun Yhdysvaltojen liiketoiminnan mahdollisella erottamisella muusta maailmasta voi myös olla omat vaikutuksensa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »