Nokia on julkistanut solmineensa patenttisopimuksen Amazonin kanssa. Nokia haastoi Amazonin aiemmin oikeuteen patenteilla suojattujen videoteknologioidensa luvattomasta käytöstä.
Nokian mukaan sopimus Amazonin kanssa kattaa Nokian videoteknologioiden käytön Amazonin suoratoistopalveluissa ja laitteissa. Sopimus päättää kaikki osapuolten väliset oikeudelliset toimet ympäri maailman. Sopimuksen ehdot – mukaan lukien taloudelliset ehdot – ovat luottamuksellisia osapuolen välillä sovitulla tavalla.
”Olemme iloisia, että pääsimme sopimukseen Nokian videoteknologioiden käytöstä Amazonin suoratoistopalveluissa ja laitteissa”, kommentoi Arvin Patel, joka on uusista segmenteistä vastaava lisensointijohtaja Nokialla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia nosti alun perin syksyllä 2023 Amazonia vastaan kanteita patenttiloukkauksista useissa eri maissa perustuen Nokian multimediapatentteihin, jotka kattavat useita teknologioita liittyen videoiden pakkaamiseen, sisältöjen toimittamiseen, sisältöjen suositteluun sekä laitteiden toteutukseen.
Kanteiden nostamisen yhteydessä Nokia kertoi käyneensä keskusteluja Amazonin kanssa useiden vuosien ajan tuloksetta.
Osana kiistaa Amazon haastoi vastavuoroisesti Nokian oikeuteen heinäkuun 2024 lopulla hakien määräystä sen patenttien loukkaamisen lopettamisesta sekä määrittelemättömiä korvauksia Nokialta. Amazon syytti Nokiaa tusinan pilvipalveluteknologiaan liittyvän patenttinsa loukkaamisesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Laajan patenttisalkun lisensointi on erittäin tärkeä osa Nokian nykyliiketoimintaa. Nokialla on paljon patentteja liittyen eri mobiiliverkkostandardeihin, mutta myös esimerkiksi Wi-Fi- ja videopakkausstandardeihin. Lisäksi Nokialla on runsaasti myös muitakin kuin standardoituun teknologiaan liittyviä patentteja.
Vuodesta 2000 alkaen Nokia on investoinut yli 150 miljardia euroa tutkimukseen ja tuotekehitykseen.
Nokian aiemmin kertoman mukaan sen keksinnöt ovat vaikuttaneet vahvasti kaikkien markkinoilla käyttöön otettujen videokoodekkien kehitystyöhön, H.264 / AVC -standardista aikaisin 2000-luvulla H.266 / VVC -standardiin, joka valmistui vuonna 2020. Näitä teknologioita on käytössä käytännössä kaikissa tableteissa, tietokoneissa, älytelevisioissa, älypuhelimissa ja kaikissa muissa videota toistavissa laitteissa, kuten kameroissa, turvajärjestelmissä ja video-ovikelloissa.
Lisäksi Nokia on kehittänyt ja patentoinut muitakin mielenkiintoisia ratkaisuja, liittyen esimerkiksi sisällön optimointiin vaihdettaessa pysty- ja vaakatilan välillä sekä videon selaamiseen eteen- tai taaksepäin esittäen samalla valitun hetken kuva.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian mukaan suoratoistopalvelut ja -laitteet hyötyvät Nokian ja muiden innovaattoreiden tutkimuksesta ja tuotekehityksestä – ilman sitä palvelut ja tuotteet eivät yksinkertaisesti toimisi nykyisellä kuluttajien odottamalla tavalla.
Patenttilisensoinnin merkitys Nokian tulokselle on erittäin merkittävä. Esimerkiksi vuonna 2024 patenttilisensoinnin sisältävän Teknologia-liiketoimintaryhmän liikevoitto oli 1,514 miljardia euroa, kun koko Nokian vertailukelpoinen liikevoitto oli 2,619 miljardia euroa.
Ennen Amazonia Nokia on ehtinyt solmia patenttien lisensointisopimuksia jo useamman eri suoratoistopalvelun kanssa. Nokia ei ole kuitenkaan erikseen, mistä palveluista on kyse.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »