Suomen televisiojakelussa tapahtuu historiallinen muutos, kun perusmuotoiset eli SD-lähetykset päättyvät Ylen tv-kanavilla 31. maaliskuuta jälkeen. Muilla televisiokanavilla SD-lähetykset päättyvät 30.6.2025.
Tämän jälkeen käytössä ovat vain HD-teräväpiirtokanavat, joiden katsominen edellyttää HD-vastaanotinta. Muutos koskee sekä antenni- että kaapeli-tv-vastaanottoa, mutta on huomattavasti merkittävämpi antennitelevisioverkon osalta.
Siirtymän taustalla on koko tv-toimialan ja liikenne- ja viestintävirasto Traficomin yhteinen pitkäaikainen suunnittelu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
1. huhtikuuta alkaen Yle TV1, Yle TV2 ja Yle Teema&Fem lähetetään ainoastaan teräväpiirto- eli HD-laadulla.
Teknisesti Ylen perusmuotoiset kanavat poistetaan 1.4.2025 kello 02.01 Digitan antenni-tv-verkosta ja kaapelioperaattoreiden verkoista. Ilman HD-yhteensopivaa vastaanotinta Ylen televisiolähetykset eivät näy 1. huhtikuuta alkaen.
Mikäli antennitaloudessa voidaan jo nyt katsoa televisiokanavia, joiden nimen perässä ohjelmaoppaassa tai kanavalistassa on kirjainyhdistelmä ”HD”, on vastaanotin HD-kelpoinen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mikäli HD-kanavat eivät näy, vaikka olet tehnyt vastaanottimeen kanavahaun ja antennijärjestelmä on ajantasainen, sinun tulee todennäköisesti hankkia uusi HD-kykyinen televisio DVB-T2-virittimellä. Käytännössä useimmista Suomessa myytävistä uusista televisioista DVB-T2 on löytynyt jo pitkään. Uuden television sijaan vaihtoehtona on DVB-T2-tuellisen digiboksin hankkiminen.
Traficomin mukaan merkittävällä osalla Suomen kotitalouksista on HD-yhteensopiva laite. Jo 96 prosentissa kaikista suomalaisista tv-talouksista on valmius vastaanottaa HD-lähetyksiä. Tuoreen helmikuussa julkaistun tiedon mukaan Suomessa oli arviolta kuitenkin noin 100 000 tv-taloutta, joista tällainen laite yhä puuttuu. Vielä vuosi sitten määrä oli kaksinkertainen. HD-valmius puuttuu hieman useammin antenni-tv-talouksista, yksinasuvilta ja yli 64-vuotiailta. Näissäkin ryhmissä kuitenkin lähes 90 prosentilla on valmius katsoa HD-lähetyksiä.
”Olemme tehneet laajasti yhteistyötä tv-toimialan, verkko-operaattoreiden, toimialajärjestöjen sekä muun muassa seniori- ja eläkeläisjärjestöjen kanssa, jotta tieto siirtymästä tavoittaisi kaikki väestöryhmät”, sanoo projektipäällikkö Artturi Kavaja.
Traficomissa ja televisiotoimialalla on säännönmukaisesti seurattu HD- ja SD-kanavien katseluosuuksia sekä HD-kykyisen laitteen omistavien kotitalouksien osuutta kaikista tv-talouksista. 2010- ja 2020-luvuilla SD-kanavien katselu on vähentynyt, kun koko ajan yhä suurempi osa suomalaisista on hankkinut HD-kykyisen laitteen ja siirtynyt katselemaan teräväpiirtolähetyksiä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”HD-siirtymän myötä antennitelevisioverkossa siirrytään käyttämään uudempaa lähetystekniikkaa, joka hyödyntää rajallisia tv-käyttöön tarkoitettuja taajuuksia tehokkaammin ja mahdollistaa nykyistä laajemman HD-tarjonnan. Katsojille HD-lähetykset tarjoavat tarkemman kuvanlaadun, kirkkaamman värimaailman ja monikanavaäänen”, selventää johtaja Lasse Laine.
Jos television resoluutio on tarpeeksi suuri, voi HD-kuva olla jopa viisi kertaa SD-kuvaa tarkempaa. HD-siirtymä vaikuttaa ainoastaan televisiolähetyksiin, joten vanhoja televisioita voi edelleen käyttää suoratoistopalveluiden katsomiseen tai esimerkiksi videosoittimien tai pelikonsolien kanssa tuttuun tapaan.
HD-siirtymä on koko televisioalan toimijoiden yhteinen puristus. Traficom koordinoi HD-siirtymäviestintää ja on päävastuussa siirtymän viestimisestä kansalaisille.
”Televisio on monille suomalaisille tärkeä tapa vastaanottaa tietoa maailman tapahtumista. Kattavalla viestinnällä Traficom haluaa taata, että jokaisen suomalaisen tiedonsaantioikeus on turvattu myös jatkossa”, tähdentää Laine.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös Digitan kuluttajapalvelu Digita Info auttaa antenni-tv-katsojia tv-vastaanottoon liittyvissä kysymyksissä. Digita kertoo laajentaneensa palvelun aukioloaikoja siirtymän ympärillä. Maanantaista perjantaihin 31. maaliskuuta – 4. huhtikuuta palvelu on auki kello 8-20 ja lauantaina ja sunnuntaina 5.-6. huhtikuuta kello 10-15. Digita Info palvelee puhelimitse numerossa 020 411 7676 tai info@digita.fi. Digita Infoon soittaminen maksaa normaalin puheluhinnan verran.. Palveluun jonotus on maksullinen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »