Teknologiajättien tulisi maksaa arvonlisäveroa rekisteröityvistä käyttäjistä, Italian viranomaiset katsovat.
Italia vaatii teknologiajättejä maksamaan arvonlisäveroa käytäjien rekisteröitymisestä. Facebook-yhtiö Metan kohdalla puhutaan miltei 900 miljoonasta eurosta.
Teknologiajättien tulisi maksaa arvonlisäveroa jokaisesta tapauksesta, jossa henkilö rekisteröityy palveluun ja luovuttaa vastineeksi yhtiölle käyttö- ja henkilötietojaan. Näin tulkitsevat Italian viranomaiset, jotka vaativat Facebook-yhtiö Metalta, aiemmin Twitterinä tunnetulta viestipalvelu X:ltä ja Microsoftin omistamalta LinkedIniltä yhteensä noin miljardin euron verosaatavia.
Yksinomaan Metan kohdalla puhutaan peräti 887,6 miljoonasta eurosta. Microsoftilta Italia penää 140 miljoonaa, viestipalvelu X:ltä taas 12,5 miljoonaa euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vaatimus on merkittävä, sillä se saattaa nousta ennakkotapaukseksi koko Euroopan unionissa, aiheesta uutisoiva Reuters kirjoittaa. Käyttäjäksi rekisteröitymistä ei ole aikaisemmin laskettu arvonlisäveron alaiseksi toiminnaksi, mutta uudenlainen tulkinta saattaisi merkittävästi vaikuttaa sekä verokertymiin että teknologiayhtiöiden toimintaan.
Italian tapauksessa on kyse eräänlaisesta pilottihankkeesta, Reutersin lähteet kuvailevat, eikä virallisia vastauksia vaateisiin ole vielä saatu.
Reutersille antamassaan lausunnossa Meta kuitenkin painotti ”toimineensa aina yhteistyössä viranomaisten kanssa täyttääkseen EU-lakien edellytykset” ja ”olevansa jyrkästi eri mieltä” ajatuksesta, jonka mukaan käyttäjäksi rekisteröityminen olisi arvonlisäverollista toimintaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
LinkedIn ei halunnut ottaa asiaan kantaa, ja viestipalvelu X puolestaan jätti tyystin vastaamatta.
Veroasiantuntijoiden mukaan tapauksella saattaa olla kauaskantoiset vaikutukset, sillä Metan, Microsoftin ja Googlen kaltaiset suuryhtiöt eivät suinkaan ole ainoita toimijoita, joiden alustoille käyttäjiä rekisteröityy. Myös lentoyhtiöt, ruokakaupat ja monet muut voisivat tulevaisuudessa joutua maksamaan arvonlisäveroa käyttäjiltään saamistaan tiedoista.
Italia on aiemminkin ollut aktiivinen veroasioissa. Aiemmin tänä vuonna Google suostui maksamaan kaikkiaan 326 miljoonaa euroa setviäkseen vuosia 2015-2019 koskevat verorästit, mutta tämänkertainen tapaus on ensimmäinen, sillä sopimusta ei ole löytynyt sisäisissä neuvotteluissa.
Metaa, Microsoftia ja X:ää ei toistaiseksi ole haastettu oikeuteen ALV-asiasta, mutta nyt annettu ”virallinen tutkintailmoitus” on viimeinen askel ennen mahdollisten lakiprosessien käynnistämistä, Reuters huomauttaa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »