Tekoälykisa käy kuumana, ja suurten teknologiajättien ja jo jossain määrin asemansa vakiinnuttaneiden tekoäly-yhtiöiden, kuten OpenAI:n ja Anthropicin, rinnalle ilmestyy uusia haastajia.
OpenAI:n perustajiin lukeutuvien, tekoälyn ykkösyhtiön sittemmin jättäneiden uudet yritykset ovat olleet esillä tällä viikolla.
Tiistaina uuden tekoälyyn keskittyvän startup-yrityksensä julkisti OpenAI:n syksyllä 2024 jättänyt entinen teknologiajohtaja Mira Murati, joka ehti työskennellä OpenAI:lla vuodesta 2018 ja oli keskeisessä roolissa ChatGPT:n kehitystyössä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muratin uusi tekoäly-yritys kantaa nimeä Thinking Machines Lab, ja toistaiseksi Murati on onnistunut rekrytoimaan noin 30 tekoälytutkijaa ja -kehittäjää riveihinsä kilpailijoilta, kuten OpenAI:lta, Metalta ja Mistraliltal. Noin kaksi kolmasosaa työntekijöistä on tullut OpenAI:lta – mukaan lukien teknologiajohtajana toimiva Barret Zoph, joka jätti OpenAI:n samanaikaisesti Muratin kanssa. OpenAI:n perustajiin myös lukeutuva John Schulman toimii uudessa startupissa johtavana tutkijana (chief scientist).
Erityisenä painopistealueena Muratin perustamalla Thinking Machines Labilla on rakentaa tekoälyjärjestelmiä, jotka noudattavat ihmisille tärkeitä arvoja ja ovat täten turvallisempia ja luotettavampia.
Thinking Machines Lab pyrkii myös hyödyntämään tekoälyä laajemmin eri käyttökohteissa kuin kilpailijansa, mitä tämä sitten tarkoittaakaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Siinä missä nykyiset järjestelmät ovat loistavia ohjelmoinnissa ja matematiikassa, rakennamme tekoälyä, joka pystyy mukautumaan koko ihmisosaamisen kirjoon ja mahdollistamaan laajemman kirjon sovelluksia”, todetaan yrityksen julkistusilmoituksessa.
Tarkempia tietoja Thinking Machines Labin tuotejulkistussuunnitelmista ei vielä ole.
Raportoidusti Murati on käynyt keskusteluja merkittävistä sijoituksista yhtiöön eri pääomasijoittajien kanssa. Yksityiskohtia rahoituksesta ei ole vielä paljastunut tai kerrottu. Lokakuussa raportoitiin Muratin käyvän keskusteluja yli 100 miljoonan dollarin rahoituskierroksesta uudelle yritykselleen.
Toinen OpenAI:n perustajajäsen on edennyt jo pidemmälle oman uuden yrityksensä kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ilya Sutskeverin kesäkuussa 2024 perustama Safe Superintelligence on Bloombergin lähteiden mukaan nostamassa nyt noin 1 miljardia dollaria lisärahoitusta peräti 30 miljardin dollarin arvostuksella.
Bloomberg raportoi pääomasijoittajan Greenoaks Capital Partnersin johtavan rahoituskierrosta ja olevan sijoittamassa 500 miljoonaa dollaria.
Uusi rahoitus nostaisi Safe Superintelligencen kokonaisrahoituksen noin kahteen miljardiin dollariin. Aiempi rahoituskierros viime vuonna toteutui noin 5 miljardin dollarin arvostuksella. Tuolloisia sijoittajia olivat Nat Friedman ja Daniel Gross, a16z, Sequoia Capital, DST Global ja SV Angel.
Safe Superintelligence ei myöskään ole vielä julkistanut ensimmäistäkään tuotetta, tai kovin tarkasti edes valottanut suunnitelmiaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sutskever on kuitenkin yksi arvostetuimmista tekoälyosaajista. OpenAI:lla hän vastasi monista tekoälykehityksen läpimurroista, muun muassa myös ChatGPT:n mahdollistamiseen liittyen. Mukana Safe Superintelligencen perustajatiimissä olivat myös entinen OpenAI:n tutkija Daniel Levy ja Applella tekoälyprojekteja johtanut Daniel Gross.
Tekoäly-yhtiöt vaativat mittavaa rahoitusta, sillä uusien tekoälymallien kouluttaminen vaatii merkittävästi laskentakapasiteettia. Uudempia yrityksiä voidaan verrata myös siihen, että tekoälyn ykkösyhtiö OpenAI on keräämässä peräti 40 miljardin dollarin lisärahoituksen SoftBankilta 300 miljardin dollarin arvostuksella.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »