Applen ensimmäinen itse suunnittelema oma 5G-modeemipiiri on vuosien kehitystyön jälkeen valmis ja ensimmäisenä osa uutta iPhone 16e -puhelinta.
Apple C1 -nimen saanut modeemipiiri on muita iPhone 16 -puhelimia edullisemman iPhone 16e:n merkittävin tekninen erikoisuus. Applen mukaan C1 on energiatehokkain modeemi ikinä iPhonessa ja auttaa pidentämään iPhone 16e:n akunkestoa.
Lue tästä myös: Apple julkisti iPhone 16e:n! Hinta alkaen 749 euroa – varustettu 6,1″ näytöllä, Face ID:llä, A18-piirillä ja 48 megapikselin kameralla
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen tiedetään kehittäneen mobiiliverkkoyhteyksistä vastaavaa omaa modeemipiiriään vuosien ajan miljardien dollarien panostuksilla. Kehitystyön myötä Applen tavoitteena on ollut myös modeemipiirien osalta itsenäistyä ja irtautua viime vuosien ajan kumppanina toimineesta Qualcommista.
Apple ja Qualcomm sopivat vuonna 2019 oikeuskiistansa ja Qualcomm aloitti toimittamaan 5G-modeemipiirejä osaksi Applen iPhone 12 -puhelimia. Applen piti ensin tukeutua Intelin modeemipiireihin myös 5G-laitteissaan, mutta Intelin piirien suorituskyky ei yltänyt Applen toivomalle tasolle. Sittemmin Qualcommin modeemipiiri on nähty osana kaikkia Applen 5G-tuotteita nyt julkistettuun iPhone 16e:hen asti.
Apple osti vuonna 2019 Inteliltä sen modeemipiirikehityksen 1 miljardilla dollarilla ja ryhtyi kehittämään omia modeemipiirejään tuleville vuosille. Inteliltä Applen palkkalistoille siirtyi 2 200 työntekijää, minkä lisäksi Apple hankkii myös aineettomia oikeuksia, laitteistoa ja vuokrasopimuksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
iPhone 16e -julkistustiedotteessaan Apple kommentoi C1-modeemipiiriä vain lyhyesti.
”Apple Siliconin etuja laajentava C1 on ensimmäinen Applen suunnittelema modeemi ja kaikkien aikojen energiatehokkain iPhonen modeemi, joka tarjoaa nopean ja luotettavan 5G-mobiiliverkkoyhteyden. Applen piirit – mukaan lukien C1 – täysin uusi sisäinen suunnittelu ja iOS 18:n edistynyt virranhallinta edistävät kaikki poikkeuksellista akunkestoa”, kertoo Apple.
Itsenäisen teknologiakehityksen ja sen tuomien parannusten lisäksi Apple pyrkii omalla modeemipiirillään lopulta säästämään kustannuksia. Toki täysin maksuista Qualcommille Apple ei ole odotetusti pääsemässä irti, sillä Qualcomm saa edelleen osansa patenttilisensoinnin kautta.
Apple C1:n julkistusta edeltäneiden raporttien perusteella Applen ensimmäisen oman modeemipiirin suorituskyky tiedonsiirtonopeuden tai toiminnan laajuuden osalta ei välttämättä yllä Qualcommin modeemien tasolle eikä Applen modeemi tue korkeita mmWave-millimetriaaltotaajuuksia, mutta energiatehokkuudessa Applen odotettiin olevan jo edellä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple C1:n energiatehokkuus näkyykin jo iPhone 16e:n pidemmässä akunkestossa, joka on Applen mukaan iPhone 16e:ssä parempi kuin samankokoisessa iPhone 16:ssa. Applen ilmoittama iPhone 16e:n akunkesto yltää 26 tuntiin videoiden katselussa, 21 tuntiin suoratoistovideoiden katselussa sekä 90 tuntiin äänentoistossa, kun vastaavat lukemat iPhone 16:lle ovat 22, 18 ja 80 tuntia.
iPhone 16e:n jälkeen huhut ovat kertoneet Apple C1 -modeemipiirin käytön laajentuvan seuraavaksi iPadeihin, minkä lisäksi se saatetaan nähdä osana huhuttua ohuempaa iPhone 17 -mallia samalla, kun muissa iPhone 17 -puhelimissa saattaa yhä olla Qualcommin modeemipiiri.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »