OnePlus palasi älykellomarkkinoille ryminällä alkuvuodesta 2024 lanseeratulla OnePlus Watch 2:lla. Myöhemmin vuoden aikana perässä seurasi vielä kevyempi ja edullisempi OnePlus Watch 2R samoilla ominaisuuksilla.
Vuoden 2025 uutuus OnePlus Watch 3 jatkaa siitä mihin OnePlus Watch 2 jäi. OnePlus on tehnyt seuraavan sukupolven älykelloonsa useita uudistuksia sekä tuonut mukaan uusia toimintoja.
OnePlus Watch 2 -kellojen tavoin OnePlus Watch 3 on varustettu Googlen Wear OS -käyttöjärjestelmällä, joten kyse on täysverisestä älykellosta laajalla sovellustarjonnalla ja monipuolisilla ominaisuuksilla. Wear OS -kellojen joukossa OnePlus pyrkii edelleen erottautumaan akunkestolla, jota on OnePlus Watch 3:ssa entisestään parannettu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus Watch 3 on saatavilla Suomessa 25. helmikuuta alkaen 349 euron suositushinnalla. Ennakkomyynti alkoi suoraan julkistuksen jälkeen. Jälleenmyyjiltä nähdyissä erikoistarjouksissa OnePlus Watch 3:n hinta painui heti alimmillaan 259 euroon.
Kaksi erilaista värivaihtoehtoa kellosta ovat mustalla rannekkeella varustettu Obsidian Titanium ja vihreällä rannekkeella varustettu Emerald Titanium.
OnePlus Watch 3:n tekniset tiedot
- Runko ruostumatonta terästä ja kehys titaania
- 1,5 tuuman pyöreä LTPO AMOLED-näyttö 466×466 pikselillä, kirkkaus huipussaan 2 200 nitiä, 2D-safiirikristallipinta
- Kaksi painiketta: pyöritettävä kruunupainike ja toinen sivupainike
- Qualcomm Snapdragon W5 Gen 1 -järjestelmäpiiri ja BES2800BP-piiri
- 2 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 32 gigatavua tallennusmuistia
- Wi-Fi (2,4 ja 5 GHz) / Bluetooth 5.2 -yhteydet, NFC-lähiyhteys
- Optinen sykemittaus (8-kanavainen) ja veren happipitoisuuden mittaus
- EKG-sydänsähkökäyrämittaus ja verisuonten jäykkyyden mittaus
- Lämpötila-anturi
- Unen ja hyvinvoinnin seuranta
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / magnetometri (kompassi) / barometri / valoisuuden tunnistin
- GPS (L1+L5) / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS -paikannus
- Bluetooth-puhelut
- 631 milliampeeritunnin pii-hiiliakku
- Akunkesto jopa 120 tuntia Smart Mode -tilassa tai 16 päivää virransäästötilassa
- VOOC Fast Charging -pikalataus (10 minuutissa virtaa päiväksi)
- Mitat 46,6 x 47,6 x 11,75 millimetriä (ilman rannekeulokkeita ja pohjan anturialuetta)
- Paino 49,7 grammaa ilman ranneketta ja 81 grammaa rannekkeen kanssa
- Sopiva 140-210 millimetrin ranteiden kanssa
- 5ATM / IP68 -luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys, osin MIL-STD-810H-standardin mukainen kestävyys
- Wear OS 5 -käyttöjärjestelmäversio ja RTOS
- Kaksi vuotta versio- ja tietoturvapäivityksiä
- Yhteensopiva Android-laitteiden kanssa
Onnistuneita ulkoisia uudistuksia
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus Watch 3 näyttää pikavilkaisulla ulkomuistista samalta OnePlus Watch 2R:n kanssa, vaikka ulkoisia muutoksia onkin tapahtunut useita OnePlus Watch 2 -kelloista.
OnePlus Watch 2:ssa näytön pintana oli reunoilta kaareva 2,5D-lasi ilman erillistä kehystä, jollainen OnePlus Watch 3:sta puolestaan löytyy Watch 2R:n tavoin. Titaanikehyksessä on osittainen sekuntinumerointi muine merkintöineen, jotka luovat kellolle klassista rannekellon ulkonäköä.
Kehys on valmistettu titaanista, kun muuten runko OnePlus Watch 3:ssa on edelleen ruostumatonta terästä.
Laatutuntuma on käytännössä täydellinen. OnePlus Watch 3 on hillityn tyylikäs ja laadukkaasti viimeistelty. Kevyesti korotettu kehys voi auttaa myös suojaamaan näytön pintaa, joka on yhä lasia kestävämpää safiirikristallia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus Watch 3:n rannekevaihtoehdot ovat molemmet fluoroelastomeeria. Kokonaisuutena ranneke on varsin miellyttävä ja toimiva perinteisellä solkikiinnityksellä. Solki on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Vakiorannekkeet on suunniteltu sopimaan erityisen hyvin yhteen OnePlus Watch 3:n kanssa sopivalla kaarevuudella. Rannekkeiden kiinnitystapa noudattaa kuitenkin standardia, joten haluttaessa kellon kanssa voi käyttää muita 22 millimetrin levyisiä rannekkeita.
OnePlus Watch 3:n muoto ei ole symmetrinen, vaan oikealta sivulta löytyy uloke, jonka ylä- ja alakulmassa sijaitsevat kellon kaksi painiketta.
Jo OnePlus Watch 2:ssa ylempi painike oli muodoltaan pyöreä, mutta OnePlus Watch 3:ssa painike myös tunnistaa pyörittämisen. Huomattavana parannuksena OnePlus Watch 3:n pyöreää kruunupainiketta voi siis käyttää tilanteesta riippuen esimerkiksi näytön sisällön selaamiseen, lähentämiseen ja loitontamiseen sekä muuhun hallintaan. Tämä tekee kellon käytöstä mukavampaa ei vain yleisesti, vaan myös esimerkiksi hanskat kädessäkin tai märillä sormilla.
Kruunupainiketoiminnallisuuden puuttuminen OnePlus Watch 2 -kellojen pyöreästä ja pyörivästä painikkeesta oli suorastaan tyhmää, mutta tämä puute on nyt OnePlus Watch 3:ssa ilahduttavasti korjattu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toinen sivupainike avaa oletuksena Treenit-sovelluksen lyhyellä kertapainalluksella ja Google Walletin tuplapainalluksella. Pitkällä painalluksella avautuu kellon virtavalikko, josta voi myös vaihtaa virransäästötilaan.
Mitoiltaan OnePlus Watch 3 on hyvin samankaltainen OnePlus Watch 2:n kanssa. Mitat, ilman rannekeulokkeita ja pohjan anturialuetta, ovat nyt 46,6 x 47,6 x 11,75 millimetriä verrattuna OnePlus Watch 2:n 47,0 x 47,6 x 12,1 millimetriin.
Koko on edelleen verrattain suuri, ja pienimmissä ranteissa OnePlus Watch 3 saattaa tuntua liian suurelta. Omassa miesten joukossa kenties hieman keskimääräistä pienemmässä ranteessa OnePlus Watch 3 tuntui kuitenkin hyvältä eikä ainakaan liian isolta. OnePlus ilmoittaa kellon olevan yhteensopiva 140-210 millimetriä paksujen ranteiden kanssa.
Painoa OnePlus Watch 3:lla on 49,7 grammaa ilman ranneketta ja 81 grammaa mukana tulevan rannekkeen kanssa.
Vaikka koko on säilynyt lähes ennallaan, sisältää OnePlus Watch 3 entistä suuremman näytön.
OnePlus Watch 3:ssa on 1,5 tuuman pyöreä näyttö verrattuna 1,43 tuumaan OnePlus Watch 2 -kelloissa. Reunukset näytön ympärillä ovat pienemmät, mikä on mahdollistanut hieman suuremman näytön jotakuinkin samankokoisessa kellossa.
Näyttö on suuremman koon lisäksi kokenut muitakin merkittäviä uudistuksia. Tarkkuus on säilynyt 466×466 pikselissä, mutta muuten näyttö on kyvykkäämpi.
Näytön kirkkauden OnePlus kertoo nyt yltävän huipussaan jopa 2 200 nitiin. Tämä huippukirkkaus saavutetaan vain treenisovelluksessa ja kirkkaassa auringonvalossa, mutta muutenkin näytön kirkkaus on erinomaisella tasolla eikä testin aikana tullut eteen tilannetta, jossa näytön kirkkaus olisi tuntunut riittämättömältä. OnePlus Watch 2 -kelloissa näytön enimmäiskirkkaudeksi ilmoitettiin 1 000 nitiä korkean kirkkauden tilassa.
OnePlus kertoo Watch 3:n näyttöpaneelissa käytettävän samaa Q10-materiaalia kuin OnePlus 13:ssa.
Näyttö on toteutettu nyt myös LTPO-teknologialla, kun OnePlus Watch 2 -kelloissa oli vielä kiinteän 60 hertsin näyttö. OnePlus Watch 3:ssa näytön virkistystaajuus voi mukautua joustavasti alaspäin, alimmillaan aina päällä -näyttötilassa 1 hertsiin eli päivittymään vain kerran sekunnissa, mikä vähentää virrankulutusta, kun nopeampaa liikettä näytöllä ei tarvita.
Kestävyydeltään OnePlus Watch 3 on nykyälykelloilla tavanomaisella tavalla 5ATM- ja IP68-luokiteltu merkiten pölytiiviyttä sekä upotuskestävyyttä. 5ATM-luokitus merkitsee kellon kestävän staattisen veden paineen jopa 50 metrin syvyyteen asti ISO-standardin 22810:2010 mukaisesti. Uintikaveriksi OnePlus Watch 3 soveltuu siis mainiosti, mutta varsinaiseen mittavampaan sukeltamiseen kelloa ei ole suunniteltu.
Tavanomaista on sekin, että kestävyysluokituksista huolimatta pöly- ja vesivauriot eivät kuulu takuun piiriin.
OnePlus kertoo lisäksi Watch 3:n sertifioidun kattavasti myös Yhdysvaltain puolustushallinnon MIL-STD-810H-standardin mukaisissa kestävyystesteissä.
OnePlus Watch 3:n pitäisi siis kestää esimerkiksi korkeita (70 °C) ja matalia (-40 °C) lämpötiloja, nopeita siirtymiä lämpötilasta toiseen, auringon säteilyä, hiekkaa, suolaa (96 tunnin suolasuihku), tärinää ja iskuja, jäätä sekä jäätävää sadetta.
Testijakso ei herättänyt epäilyksiä kestävyyden suhteen, eikä esimerkiksi näytön pintaan ilmestynyt muutamista iskuista huolimatta naarmuja.
Monipuolisempi terveyden seuranta EKG:llä ja muilla parannuksilla
Aktiivisuuden, terveyden ja hyvinvoinnin sekä harjoitusten seuranta on älykellojen keskeisimpiä toiminnallisuuksia, ja niin on myös OnePlus Watch 3:ssa.
Erityisesti terveyden seurantaa OnePlus on vienyt Watch 3:ssa eteenpäin.
Uusina ominaisuuksina OnePlus Watch 3 tukee nyt EKG-sydänsähkökäyrän mittausta, verisuonten jäykkyyden analyysia sekä ihon lämpötilan mittausta.
OnePlus Watch 3:ssa on myös päivitetty kahdeksankanavainen PPG-sykeanturi, jota OnePlussan edustaja kehui medioille järjestetyssä ennakkoesittelyssä jopa tarkimmaksi mitä älykelloista löytyy. Kellon pohjassa sijaitsevassa anturikokonaisuudessa on tapahtunut materiaalimuutoksia niin pintalasissa kuin LED-valoissa. Uudistettu asettelu vähentää etäisyyttä LED-valon ja valokennoanturin välillä parantaen toiminnan tehokkuutta ja signaalin laatua, OnePlus kertoo.
Kahden muun älykellon kanssa tehtyjen vertailujen perusteella suuria eroja sykemittauksessa ei havaittu.
Vuorokauden ympäri jatkuvan sykkeen mittauksen lisäksi OnePlus Watch 3 seuraa taustalla sykevälivaihtelua sekä osaa varoittaa epätavallisen korkeasta tai matalasta sekä epäsäännöllisestä sykkeestä – kuten myös valitun tason alittavasta veren happipitoisuudesta.
Uutena lisäyksenä mukaan tullut EKG-sydänsähkökäyrämittaus on tuttu ominaisuutena jo monista muista älykelloista. Sydänfilmin voi tallentaa pitämällä sormea 30 sekunnin ajan alemman painikkeen päällä. Mittauksen jälkeen kello kertoo sinusrytmistä tai mahdollisesta rytmihäiriöstä. Mittauksen yhteyteen voi myös lisätä käsin lisätietoja oireista.
EKG-sydänsähkökäyrämittaus on tulossa yleisesti OnePlus Watch 3:lle päivityksenä vuoden 2025 toisen neljänneksen eli huhti-kesäkuun aikana EU:ssa, mutta löytyy jo testikellostamme.
Toisena uutuutena mukana OnePlus Watch 3:ssa on myös joistakin muistakin älykelloista jo löytyvä verisuonten jäykkyyden analyysi. Mittaus kertoo valtimoiden seinämien jäykkyydestä suhteessa käyttäjän iän mukaisiin viitearvioihin.
Sekä EKG-mittaus että verisuonten jäykkyyden analyysi ovat samalla osa uutta 60 sekunnin terveystarkistustoimintoa sykkeen ja veren happitoisuuden, henkisen hyvinvoinnin, ranteen ihon lämpötilan ja unen laadun ohella.
Eri mittarien avulla kello voi arvioida kolmea merkittävää terveysriskiä – kuorsaamista, sydämen terveyttä ja verisuonten terveyttä.
Kaupasta ostettaviin OnePlus Watch 3 -kelloihin 60 sekunnin terveystarkistus saapuu päivityksenä maaliskuussa 2025 (paitsi EKG edellä mainitulla tavalla vasta huhti-kesäkuussa).
60 sekunnin terveystarkistus on ihan kätevä. Käytännössä sormea tulee pitää alemman sivupainikkeen päällä 30 sekunnin ajan, jonka jälkeen kello analysoi tulokset. Terveellä ihmisellä toki vain 60 sekunninkin terveystarkistusten ajoittainen suorittaminen käynee pikku hiljaa puuduttavan tylsäksi toistoksi, mutta toiminto voi osoittautua hyödylliseksi, jos sitä muistaa käyttää erilaisten oireiden ilmaantuessa.
Uutuutena OnePlus Watch 3:ssa mukana olevaa ranteen ihon lämpötilan mittaria voi hyödyntää erillisellä sovelluksella lämpötilan mittaamisen halutessaan, minkä lisäksi kello seuraa poikkeamia lämpötilan vertailutasosta ja ilmoittaa niistä. Lämpötilan vaihtelu voi auttaa ymmärtämään kehon toimintaa ja esimerkiksi ennakoimaan kipeäksi tuloa.
OnePlus on laajentanut myös hyvinvoinnin seurantaa. Tuttu stressiseuranta on korvattu hieman laajemmalla hyvinvoinnin seurannalla, joka pyrkii seuraamaan fyysistä ja henkistä tilaa eri mittarien avulla.
Sykevälivaihtelun (HRV), leposykkeen, aktiivisuuden ja unen perusteella kello luo päivittyvän hyvinvointipisteytyksen kertomaan kulloisestakin hyvinvoinnin tilasta. Pistelukeman lisäksi hyvinvoinnin yhteenveto esitetään hauskasti myös emojin muodossa, ja haluttaessa emojin voi lisätä suoraan myös osaan kellotauluista.
Hyvinvointitoiminto on edelleen melko ylimalkainen ja lähellä stressitason mittausta. Useista eri äly- ja urheilukelloista löytyvää laajemmin harjoitusten raskauden huomioivaa ja palautumisesta paremmin kertovaa toimintoa OnePlus Watch 3 ei sisällä.
Rentoutumiseen kellossa on tarjolla erilaisia ohjattuja hengitysharjoituksia.
OnePlussan mukaan unen seurantaa on myös parannettu. Automaattisesti ilman erillistä päälle kytkemistä toimiva unen seuranta seuraa esimerkiksi veren happitasoa, hengitystiheyttä, sykevälivaihtelua, liikettä ja kuorsausta nukkumisen aikana. Lopputuloksena unen seuranta pisteyttää unen sekä erittelee unen eri vaiheet (syvä, kevyt, REM). Unitiedoista voi tarkastella myös erikseen mitattua hengitystiheyttä ja sykealuetta. Lisäksi kello voi arvioida kuorsaamisen perusteella riskiä mahdollisista hengitysongelmista.
OnePlus Watch 3:n keräämät unitiedot vaikuttivat oikeansuuntaisilta ja loogisilta, ja kellon keräämistä tiedoista kävivät selvästi ilmi huonosti ja hyvin nukutun yön eroavaisuudet.
Treenien seurannan osalta OnePlus Watch 3 tukee yli 100 erilaista harjoitustilaa, joista 11 on niin sanottuja ammattilaistiloja, jotka tarjoavat laajemmat tiedot. Kuuden harjoitustilan – kävely, juoksu, soutulaite, elliptinen laite, pyöräily ja uinti – osalta tuettuna on automaattinen harjoituksen tunnistus. Vaikka harjoitustiloja on toistasataa, ei mukana ole edelleenkään valitettavasti ole esimerkiksi erillistä hiihtotilaa (Hiihto-nimellä valikosta löytyy lasketteluun tarkoitettu tila). Lukuisat tiloista lienevät useimmille melko turhia, sillä tiloista löytyy kaikenlaista erikoista leijan lennätyksestä benjihyppyihin.
Juoksutilaa OnePlus Watch 3:ssa on päivitetty rasvan polttamisen ja kalorien kuluttamisen erillisellä seurannalla, joka perustuu sykealueisiin. Juoksun osalta tarjolla on myös tietoa juoksuasennosta perustuen maakosketusaikaan, pystysuuntaiseen liikkeeseen, keskimääräiseen askelpituuteen, juoksutehoon, tasapainoon jalkojen välillä sekä korkeuden suhteeseen askeleen pituuteen.
Osumaa ottaneesta nilkasta johtuen kunnollisempi juokseminen OnePlus Watch 3:n kanssa jäi testijakson aikana haaveeksi, mutta juoksukaveriksi sinällään monipuolisten tietojen perusteella OnePlus Watch 3 voi olla kelpo valinta.
Mailapeleistä tenniksen ja sulkapallon osalta OnePlus Watch 3 tarjoaa myös tavanomaista laajemman seurannan sisältäen myös tietoa esimerkiksi lyöntien nopeudesta, tyypistä ja määrästä.
Suuressa osassa harjoitustiloja OnePlus Watch 3:n seuraamat tiedot ovat kuitenkin selvästi pelkistetympiä, ja jopa suppeita, sisältäen vähimmillään vain harjoituksen keston, poltettujen kalorien määrän sekä tiedot sykkeestä käyrän ja eri alueiden muodossa.
Tärkeä osa ulkotreenien seurantaa älykellossa on satelliittipaikannus. OnePlus Watch 3:ssa on käytössä uusi ympyrämäisesti polarisoitu antenni, joka mahdollistaa antennin suuntautumisen tehokkaimmalla tavalla kohti signaalia. Tämä parantaa OnePlussan mukaan selvästi paikannustarkkuutta yhdessä uuden piirin kanssa. Jo OnePlus Watch 2 -kelloista tutulla tavalla GPS-paikannus toimii kahdella taajuudella, mikä myös lähtökohtaisesti parantaa toimintanopeutta ja -tarkkuutta.
Harjoitusreittien tallennus OnePlus Watch 3:lla näyttää käytännössäkin toimivan erinomaisesti. Reitit tallentuvat tarkasti ja esimerkiksi Apple Watch Series 9:ään verrattuna vähemmillä poukkoilevilla virheillä. Kovin korkeiden rakennusten seassa kelloa ei nyt ollut mahdollista testata, mutta kokonaisuutena paikannuksen voi arvioida noperati ja tarkasti.
OnePlus Watch 3:n sisältämä uusi Broadcom SYN4778 -piiri valmistetaan 7 nanometrin prosessilla verrattuna edeltävän piirin 28 nanometriin, mikä mahdollistaa merkittävästi paremman suorituskyvyn sekä samalla jopa yli 50 prosenttia pienemmän virrankulutuksen.
OnePlus Watch 3 tukee myös kaatumisen tunnistusta. Kellon havaitessa kaatumisen ja käyttäjän jättäessä vastaamatta hälytykseen, kello soittaa minuutin kuluessa hätäkeskukseen.
OnePlus Watch 3:n hallinta Android-laitteessa tapahtuu OHealth-sovelluksella, johon myös kellon keräämät tiedot esimerkiksi aktiivisuudesta, unesta ja harjoituksista siirtyvät tarkasteltavaksi. OHealth tukee tietojen siirtoa Google Health Connectin ja Stravan kanssa.
OHealth tarjoaa selkeät perusnäkymät ja esimerkiksi treenien tietoja on helppo tarkastella, mutta kehittymisestä huolimatta sovellus ei ole markkinoiden monipuolisin. Lisäksi OHealth ei tarjoa tiedoille pilvisynkronointia EU-alueella, mikä vaikeuttaa uuteen laitteeseen siirtymistä.
OHealthin päänänäkymässä näkyvät laatikkoina selkeästi eri tiedot. Terveys-välilehdellä näkyy ”terveysmatkana” kellolla tehdyt eri mittaukset.
Akunkesto edelleen valttikorttina
Jo OnePlus Watch 2 -kelloissa akunkesto oli ominaisuus, jolla ne erottuivat selvästi Wear OS -älykellojen yleisestä tasosta.
Useimmissa Wear OS -älykelloissa akunkesto jää parhaimmillaankin vain 2-3 päivään, mutta jo OnePlus Watch 2 -kelloissa akunkesto ylsi jopa tuplasti pidemmäksi neljään päivään tai vähäisemmällä käytöllä pidemmäksikin.
OnePlus Watch 3:ssa akunkestoa on onnistuttu pidentämään vielä selvästi. Tärkein selittävä tekijä on 26 prosenttia suuremman kapasiteetin akku, minkä lisäksi myös muussa tekniikassa tapahtuneet muutokset ovat tehneet OnePlus Watch 3:sta entistä virtapihimmän.
OnePlus itse lupaa Watch 3:n akunkeston yltävän jopa 5 päivään, eli 120 tuntiin, Älykäs tila -oletuskäyttötilassa (englanniksi Smart Mode), joka tarjoaa käyttöön kellon koko toiminnallisuuden. OnePlus Watch 2 -kelloissa vastaava lupaus oli 100 tuntia.
Virransäästötilan akunkestolupaus on pidentynyt puolestaan 12 päivästä 16 päivään.
OnePlussan mukaan akunkestolupaukset vaikuttavat todenmukaisilta. Testijaksomme kellon kanssa on ollut toistaiseksi sen verran lyhyt, ettei virransäästötilan akunkeston lopullinen pituus ole vielä selvinnyt, mutta ainakin oletuskäyttötilan viiden päivän lupaus näyttäisi pitävän varsin hyvin kutinsa sisältäen muutamien päivittäisten harjoitusten seurannankin.
Käytännössä OnePlus Watch 3:ssa yhdistyvät jälleen onnistuneesti mahdollisimman monipuolisen älykellon laaja toiminnallisuus sekä toisaalta rajoitetumpien älykellojen pitkä akunkesto. Eri käyttötilojen avulla OnePlus Watch 3:n toimintaa tarpeen mukaan säätää näiden välillä.
Virransäästötilassakin toiminnassa pysyvät esimerkiksi ilmoitukset, puhelut, aktiivisuus- ja terveystoiminnot sekä harjoitukset tavalliseen tapaan. Älykäs tila -oletuskäyttötila vaaditaan Wear OS -sovellusten käyttämiseen, asennettuihin kellotauluihin sekä esimerkiksi Google Assistantiin. Virransäästötilaan on nopea siirtyä virtavalikon kautta tai pikavalintanäkymästä, mutta virransäästötilasta poistuttaessa Älykäs tila -tilan käynnistyminen kestää toistakymmentä sekuntia.
Lisäksi aina päällä -näyttötila on käytettävissä vain Älykäs tila -oletuskäyttötilan kanssa. OnePlussan mukaan aina päällä -tila lyhentää toiminta-aikaa kahdella päivällä, mikä vaikuttaa jokseenkin paikkansapitävältä. Aina päällä -tilan kanssa esimerkiksi Apple Watcheihin vertautuvalla käyttökokemuksella OnePlus Watch 3:n akunkesto on siis noin kolmen päivän luokassa, joka on kaksin-kolminkertainen Apple-kelloihin verrattuna. Ero on samankaltainen myös useimpiin Wear OS -kelloihin verrattuna.
OnePlus Watch 3:n Wear OS -kellojen joukossa erinomaisen akunkeston salaisuus on OnePlus Watch 2 -kelloista tutulla tavalla niin sanottu kaksoisarkkitehtuuri, jossa teknisen perustan muodostavat Qualcomm Snapdragon W5 Gen 1 -järjestelmäpiiri sekä toisaalta BES2800-piiri.
Ensin mainittu tarjoaa vaativissa toimissa tarvittavat tehot, kun taas jälkimmäisen vähävirtainen toiminta auttaa pidentämään akunkestoa. Käytännössä OnePlus Watch 3 sisältää saumattomasti integroituna myös kaksi käyttöjärjestelmää, Snapdragon W5 Gen 1:n voimin toimivan Wear OS:n sekä BES2800:n ohjaaman RTOS:n.
Toinen piiri on päivitetty nyt OnePlus Watch 3:ssa. Verrattuna OnePlus Watch 2 -kellojen BES2700-piiriin BES2800 valmistetaan tehokkaammalla 6 nanometrin prosessilla ja tarjoaa OnePlussan mukaan jopa kolminkertaisen keskussuorittimen suorituskyvyn ja viisinkertaisen NPU-neuroverkkolaskentayksikön suorituskyvyn.
BES2800 pysyy jatkuvasti päällä ja hoitaa RTOS-käyttöjärjestelmän kanssa taustatoiminnan esimerkiksi aktiivisuuden seurannan osalta. Snapdragon W5 Gen 1 herätetään vain tarvittaessa, esimerkiksi Wear OS -sovelluksia käytettäessä.
BES2800-piiri on edeltäjäänsä energiatehokkaampi, minkä lisäksi LTPO-teknologian ansiosta joustavasti mukautuvan virkistystaajuuden näyttö sekä satelliittipaikannuspiiri ovat entistä virtapihimpiä. Entistä kehittyneempi viimeisimmän sukupolven Silicon NanoStack -pii-hiiliakku on puolestaan mahdollistanut suuremmalla energiatiheydellä yli neljänneksen edeltäjiä suuremman akkukapasiteetin sisällyttämisen entisen kokoiseen kelloon.
OnePlus Watch 3:n lataus tapahtuu mukana toimitettavalla, magneettisesti kellon taustaan kiinnittyvällä alustalla. USB-C-kaapeli on irrallinen, joten alustan kanssa voi käyttää muitakin kaapeleita kuin mukana tulevaa.
OnePlus Watch 3 tukee yhä VOOC Fast Charging -pikalatausta, joka OnePlussan mukaan tarjoaa 10 minuutin latauksella riittävästi virtaa jo koko päiväksi. Täysi lataus vie reilun tunnin.
Käytännössä hyvän akunkeston ja nopean latauksen myötä OnePlus Watch 3:aa ei tarvitse pitää piuhan päässä kuin hetki muutaman päivän välein.
Valitettavaa latauksen osalta on, ettei OnePlus Watch 3 edelleenkään tue langatonta latausta. Sen sijaan latausratkaisu perustuu magneettisesti kellon taustaan asettuvaan latauspalikkaan, joka lataa kelloa neljän kontaktipinnin kautta. Sinällään latausratkaisu toimii hyvin, mutta samanaikaisesti langattoman latauksen tuki olisi ollut erinomainen lisä, sillä se olisi mahdollistanut kellon lataamisen käänteistä langatonta latausta tukevista älypuhelimista sekä eri latausalustoilla.
Todellinen älykello monipuolisilla toiminnoilla
OnePlus Watch 3 saapuu markkinoille ajantasaisella Wear OS 5 -käyttöjärjestelmäversiolla.
Wear OS -kelloissa on kyse todella älykkäistä älykelloista, jotka tarjoavat laajat toiminnot, palvelut sekä sovellusvalikoiman verrattuna rajatumpiin älykelloihin, jotka keskittyvät enemmän vain terveyden ja harjoitusten seurantaan.
Wear OS -kellot, kuten OnePlus Watch 3, sisältävät esimerkiksi Googlen monet sovellukset Gmailista Google Mapsiin ja Google Kalenteriin. Merkittävä on tietenkin myös Google Wallet, joka mahdollistaa kellolla lähimaksamisen Google Payn kanssa laajasti eri pankkien korteilla. Kellolla toimivat myös musiikkipalvelut, kuten Spotify ja YouTube Music, ja Google Playsta voi ladata sovelluksia eri tarpeisiin. Kellossa on myös Google Assistant -avustaja. Nähtäväksi jää, miten pian Google lähtee korvaamaan sitä modernimmalla Geminillä myös kelloissa.
Testijakson aikana OnePlus Watch 3 toimi kaikin puolin sulavasti ja sutjakasti, ja kellon käyttökokemus oli miellyttävä.
OHealth-sovelluksella tapahtuu myös OnePlus Watch 3:n asetusten hallinta, ja sillä voi ladata ja muokata uusia kellotauluja.
Wear OS:n käyttöliittymän keskiössä on kellotaulu, jonka osalta mukana on valmiiksi lähemmäs parikymmentä erilaista vaihtoehtoa ja lisää ladattavissa. Osaa kellotauluista voi mukauttaa esimerkiksi niiden sisältämien tietojen eli komplikaatioiden osalta. Mukana on vaihtoehtona nyt myös Liikkuvat hetket -kellotaulu, jossa näytöllä toistetaan joka kerta rannetta nostettaessa valittu videopätkä.
Kellotaulun sivuilta selattavissa on ruutunäkymät (oletuksena päivän aktiivisuus, uni, syke, hyvinvointi, treenit, seuraava kalenteritapahtuma, ajastin, sää ja akku). Myös tietyt sovellukset, kuten Google Maps, Spotify ja WhatsApp tarjoavat omia ruutujaan joukkoon lisättäväksi.
Kellotaulun alapuolelta löytyvät ilmoitukset, ylhäältä puolestaan pikavalinnat eri asetuksiin ja toimintoihin.
Wear OS:n huono puoli on, että tätä nykyä Wear OS -kellot toimivat vain Android-laitteiden parina, eli iPhone-käyttäjät voivat unohtaa ne suoralta kädeltä.
Eri Android-puhelinten kanssa OnePlus Watch 3:aa voi sen sijaan käyttää käytännössä riippumatta valmistajasta. Kaikki kellon toiminnot lukuun ottamatta etäohjaustoimintoja toimivat eri Android-laitteissa (vähintään Android 9.0), joissa on OHealth-sovellus.
OnePlus-puhelinten kanssa OnePlus Watch 3:a voi käyttää kameran kauko-ohjaamisen lisäksi uuden toiminnon myötä etäohjaimena myös lyhytvideoiden selaamiseen. Kellosta löytyvän erillisen sovelluksen avulla voi paritetussa älypuhelimessa selata lyhytvideoita TikTokissa tai YouTube Shortsissa kellon näyttöä puhelimen sijaan pyyhkäisemällä. Tätä on kyllä suoraan sanottuna vaikea pitää kovinkaan hyödyllisenä ominaisuutena.
Omaa mobiiliverkkoyhteyttä OnePlus Watch 3 ei edelleenkään sisällä, edes valinnaisesti, vaan kello tukeutuu yhteyksissään paritettuun älypuhelimeen. Kellon kanssa voi kuitenkin esimerkiksi puhua puheluja, jotka välittyvät puhelimen kautta.
Päivityksiä – sekä versio- että tietoturvapäivityksiä – OnePlussan mukaan Watch 3:lle on luvassa kahden vuoden ajan. Älykelloissa päivitystuki ei ole yltänyt vielä älypuhelimia vastaavalle tasolle, vaikka sinällään laitteiden elinkaari voisi olla pidempikin. Olisikin mukavaa nähdä päivityslupausten pidentyvän myös älykelloissa, mutta muutos riippuu enemmän Googlesta ja piirivalmistajista laitevalmistajien sijaan.
Samanaikaisesti on hyvä todeta, että tietoturvapäivitysten merkitys älykelloissa on vähäisempi, sillä rajatumman toiminnallisuutensa vuoksi ne eivät ole olleet hyökkäyskohteina kovinkaan houkuttelevia rikollisille. Tämä osaltaan vähentää tarvetta pidemmälle tietoturvapäivitysten tuelle.
Samsung on kuitenkin viimeisimmissä älykelloissaan pidentänyt ilmoitetun päivitystuen neljään vuoteen, ja tässä suhteessa OnePlus on jäljessä yhtä merkittävintä kilpailijaansa.
Yhteenveto: laadukas Wear OS -älykello entistä pidemmällä akunkestolla ja laajemmilla toiminnoilla
OnePlus on tehnyt onnistuneita parannuksia Watch 3:ssa.
Ulkoisesti kellon kanssa on jatkettu tutun tyylin hienosäätämistä, mutta muutokset, kuten suurempi näyttö samankokoisessa kellossa sekä toimiva pyöritettävä kruunupainike, ovat ilahduttavia. Laatutuntuma klassisen tyylikkäästi muotoillussa OnePlus Watch 3:ssa on erinomainen. Myös kestävyyden pitäisi olla luokitusten perusteella kunnossa.
OnePlus on myös laajentanut terveystoimintoja EKG-sydänsähkökäyrämittauksella, verisuonten jäykkyyden analyysilla sekä ranteen ihon lämpötilan mittauksella. Näiden sekä OHealth-sovelluksen hienoisen kehittymisen myötä OnePlus Watch 3 on entistä pätevämpi apuri terveyden ja hyvinvoinnin seurantaan, vaikka edelleen mukaan kaipaisi osin laajempia tietoja treeneistä sekä niiden kokonaisvaltaisesta rasitusvaikutuksesta.
Kilpaileviin, esimerkiksi Samsungin Wear OS -kelloihin verrattuna OnePlus Watch 3:n valttikortti on edelleen akunkesto, joka on entistä pidempi. OnePlus Watch 3 tarjoaa oletuskäyttötilassa realistisesti ainakin viiden päivän akunkeston, minkä lisäksi tarpeen vaatiessa virransäästötila auttaa venyttämään akunkestoa vielä selvästi pidemmälle. OnePlus Watch 3:n kanssa lataamisesta ei tarvitse siis huolehtia esimerkiksi viikonloppureissun aikana.
Useista parannuksista ja eheästä kokonaisuudesta huolimatta OnePlus Watch 3:ssa on jäljellä monet samat heikkoudet kuin edeltävissä OnePlus Watch 2 -kelloissakin.
Suoraan OnePlus Watch 3:ssa ei edelleenkään ole omaa mobiiliverkkoyhteyttä, mikä tarkoittaa kellon yhteyden verkkoon vaativan rinnalle puhelinta.
Lisäksi latausratkaisu on pysynyt samanlaisena: tuettuna ei ole langatonta latausta, vaan lataus onnistuu vain mukava tulevan palikan kanssa neljän kontaktipinnin kautta.
Vain kahdeksi vuodeksi luvattua päivitystukea voi myös kritisoida, jos sitä verrataan älypuhelinten päivityslupauksiin tai Samsungin neljän vuoden lupaukseen kelloissakin. Myös OnePlus on luvannut puhelimilleen versiopäivityksiä jo neljän ja tietoturvapäivityksiä kuuden vuoden ajan, mihin nähden vain kaksi vuotta kellossa on lyhyt aika.
On myös hyvä mainita, ettei OnePlus Watch 3 – kuten eivät muutkaan modernit Wear OS -kellot – toimi iPhonen kanssa, vaan vaativat rinnalleen Android-laitteen.
Vaikka OnePlus Watch 3 ei siis ole täydellinen, onnistuneiden parannusten ansiosta se on kokonaisuutena merkittävästi parempi kuin edeltäjänsä.
Laadukkaan rakenteen, suuren ja kirkkaan näytön, entistä monipuolisempien toimintojen sekä mittavan akunkestonsa ansiosta OnePlus Watch 3 voi olla monille paras valinta Wear OS -kellojen joukosta.
OnePlus Watch 3:n suositushinta on 349 euroa, mutta heti ennakkomyynnissä nähtiin edullisimmillaan 259 euron tarjoushinta.
Kovimmat kilpailijat löytyvät Samsungilta Galaxy Watch7 -sarjasta. Niissä akunkesto jää lyhyemmäksi, mutta lisänä on esimerkiksi verenpaineen muutosten seuranta, kehonkoostumuksen mittaus sekä valinnainen mobiiliverkkoyhteys, jos sellaiselle kokee tarvetta. Terveys- ja harjoitustoiminnoissa Samsungit ovat siis hieman edellä, mutta akunkestossa OnePlus Watch 3 peittoaa toisaalta Samsungit selvästi. Tyylikkyydessä kyse on makuasioista.
Kokonaisuutena OnePlus Watch 3:sta saa ranteeseensa sulavasti toimivan kumppanin, jolla voi hallita ilmoituksia, seurata useimmille riittävällä tavalla aktiivisuutta, terveyttä ja harjoituksia sekä esimerkiksi navigoida ja maksaa kätevästi Google-palveluilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »