Telia kertoo torjuneensa alkuvuoden aikana jo yli puoli miljoonaa huijauspuhelua. Päiväkohtaisen torjuttujen puheluiden lukumäärä asettuu noin 13 500 estettyyn huijauspuheluun. Huijauspuheluiden kokonaistrendi on laskenut viime vuoden vastaavaan tarkastelujaksoon nähden. Tämä johtuu osaltaan suodatusteknologiasta, jolla huijauspuheluita estetään.
”Vaikka määrät ovat laskeneet, niin valitettavana trendinä on se, että alkuvuonna kaikista ulkomailta Suomeen soitetuista puheluista käytännössä puolet ovat olleet huijauspuheluita”, Telian turvallisuusasiantuntija Kristian Westerstråhle sanoo.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Perjantaina vietettävä ystävänpäivä saattaa näkyä kasvaneena huijauspuheluiden määränä.
”Ystävänpäivän kaltainen hyväntuulinen ja viestinnällisesti aktiivinen teemapäivä on otollista maaperää myös huijausyrityksille”, Westerstråhle kertoo.
Viime vuoden helmikuussa nähtiin ystävänpäivänä piikki Telian torjumien huijauspuheluiden lukumäärässä. Ystävänpäivänä 2024 Telia esti 44 000 huijauspuhelua, mikä oli liki kolminkertainen määrä helmikuun päiväkohtaiseen keskiarvoon peilaten.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Ystävänpäivä todella aktivoi huijarit soittamaan aktiivisesti, ja huijauspuheluita estettiin kymmeniä jokaista vuorokauden minuuttia kohden. Nämä torjutut puhelut olivat liki poikkeuksetta sellaisia, että ne tulivat kotimaisia numeroita muistuttavista numeroista, mutta todellisuudessa torjutut puhelut oli soitettu ulkomailta”, Westerstråhle sanoo.
Huijauspuheluiden motiivi on taloudellinen hyöty. Takaisinsoittohuijauksessa yritetään saada uhri soittamaan kalliiseen ulkomaannumeroon, kun taas esimerkiksi viranomaisena esittäytyvä huijari pyrkii sosiaalisen manipulaation keinoin saamaan haltuunsa puheluun vastanneen henkilön pankkitunnukset tai saada tämä siirtämään rahat rikollisen osoittamalle tilille.
Telian mukaan tyypillisesti huijauspuheluiden soittajat ovat aktiivisimmillaan arkisin, mutta puolen vuoden tarkastelujaksolla suurin päiväkohtainen estettyjen puheluiden piikki nähtiin viime lauantaina 9. helmikuuta, kun Telia esti yli 100 000 huijauspuhelua.
”Jos vastaava volyymitaso jatkuu ystävänpäivänä, niin estettävää riittää, mutta puhelimeen on yhä turvallista vastata, vaikka soitto ei tulisi tutusta numerosta. Valppaus on toki paikallaan ja henkilökohtaisia tietoja, kuten pankkitunnuksia, ei ikinä tule luovuttaa puhelimitse”, Westerstråhle muistuttaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Operaattoreista DNA on puolestaan kertonut estäneensä yhteensä 30 miljoonaa huijauspuhelua vuosina 2021–2024. Lisäksi yhtiö esti viisi miljoonaa huijaustekstiviestiä viimeisen puolentoista vuoden aikana.
Vuoden 2023 loppupuolella operaattorit Suomessa suomalaisten matkapuhelinnumerojen vapaan käytön ulkomailta Suomeen soitetuissa puheluissa, minkä seurauksena huijauspuhelut tulevat nykyään useimmin ulkomaisista suuntanumeroista. Koska huijauspuhelumäärää on saatu rajoitettua, käyttävät huijarit entistä enemmän tekstiviestejä, joissa käytetään huijauslinkkejä tai huijareiden hallussa olevien liittymien numeroita.
”Huijaaminen on teollistunut, ja huijauksia tehtaillaan jatkuvasti. Olemme DNA:lla estäneet 30 miljoonaa huijauspuhelua viime vuosina. Lisäksi onnistuimme estämään useita miljoonia huijaustekstiviestejä viimeisen puolentoistavuoden aikana”, DNA:n petostentorjuntapäällikkö Ilkka Tuominen toteaa.
”Kun huijaukset karsitaan joltain reitiltä, etsivät huijarit uuden. Huijausyritykset ovat niin tuottoisia, että niistä on valitettavasti mahdotonta päästä kokonaan eroon. Huijaaminen on kansainvälistä bisnestä, ja huijaukset kohdistuvat sinne, missä ne ovat tuottoisimpia”, Tuominen lisää.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Salasanoja tai pankkitunnuksia ei koskaan saa antaa eteenpäin, ja viestien lähettäjät ja linkit on syytä tarkistaa ennen klikkaamista. On myös hyvä muistaa, että huijarit hyödyntävät pinnalla olevia ilmiöitä, kuten veronpalautuspäiviä, alennusmyyntejä tai vaikkapa lähestyvää ystävänpäivää. Lahjasesonkien verkkokauppa- ja pakettiliikenne aktivoi aina myös huijarit. Huijarit yrittävät mukailla rekisteröityjä tekstiviestien lähettäjätunnuksia monin tavoin muun muassa välilyönnein tai pieniä ja isoja kirjaimia hyödyntämällä, joten tarkkuus on välttämätöntä. Oikeissa lähettäjätunnuksissa ei ole kirjoitusvirheitä”, Tuominen muistuttaa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »