Elon Musk oli aikoinaan perustamassa OpenAI:ta, mutta sittemmin mielipiteet tulevaisuudesta erosivat ja tiet erkanivat.
Nyt Musk on kanssasijoittajien kanssa sekoittanut tilannetta ostotarjouksella ChatGPT-palvelustaan tunnetusta OpenAI:sta.
Viimeisen vuoden aikana Elon Musk on kiusannut OpenAI:ta useammilla oikeusjutuilla. Joulukuussa Musk haki tuomioistuimelta määräystä OpenAI:n suunnittelemien rakenteellisten muutosten kieltämiseksi. Aiemmin Musk haastoi jo OpenAI:n ja sen johtohahmot oikeuteen syyttäen näitä alkuperäisen perustamissopimuksen rikkomisesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OpenAI on muuttamassa rakennettaan niin, että OpenAI kokonaisuutena muuttuisi voittoa tavoittelevaksi yhtiöksi ja säilyttäisi voittoa tavoittelemattoman osan vain erillisenä yksikkönä, joka omistaisi osan voittoa tavoittelevasta OpenAI:sta.
OpenAI:n rakenne on ollut tähän asti poikkeuksellinen. Se perustettiin voittoa tavoittelemattomana organisaationa vuonna 2015. Vuonna 2019 toiminta uudelleenjärjesteltiin mahdollistamaan rahoituksen nostaminen sijoittajilta, säilyttäen kuitenkin taustalla alkuperäinen tavoite ja hallintorakenne. Voittoa tavoittelemattoman OpenAI, Incin alla on toiminut voittoa tavoitteleva tytäryhtiö OpenAI Global LLC. Ulkopuoliset sijoittajat ovat voineet saada tähän OpenAI-yhtiöön tekemilleen sijoituksille tuottoa rajoitetun määrän monimutkaisen rakenteen kautta.
Nyt Muskin johtama sijoittajaryhmä on tarjonnut 97,4 miljardia OpenAI:n vielä nykyisen voittoa tavoittelemattoman OpenAI, Inc -emoyhtiön kaikista omaisuuseristä. Ensimmäisenä asiasta kertoi Wall Street Journal.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muskin asianajaja kertoo toimittaneensa OpenAI:n hallitukselle ostotarjouksen maanantaina.
Mukana Muskin sijoittajaryhmässä ovat hänen tekoäly-yhtiönsä xAI sekä muita sijoittajia, kuten Valor Equity Partners, Baron Capital, Atreides Management, Vy Capital, 8VC sekä Ari Emanuel oman sijoitusyhtiönsä kautta.
”OpenAI:n on aika palata avoimeen koodiin, turvallisuuteen keskittyneeksi voimaksi, kuten se aikanaan oli, lopullisesti”, Musk sanoi asianajajan toimittamassa lausunnossa. ”Varmistamme, että niin tapahtuu.”
OpenAI:n toimitusjohtaja tyrmäsi Muskin ehdotuksen nopeasti X-julkaisussaan. ”Ei kiitos mutta me ostamme Twitterin 9,74 miljardilla dollarilla jos haluat”, kuului Altmanin tyly vastaehdotus. Altmanin ehdottama hinta Muskin pääomistamasta, nykyisin X:nä tunnetusta palvelusta on kymmenesosa Muskin OpenAI-tarjouksesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
WSJ:n mukaan yhtiön sisäisessä viestissä Altman totesi myös, että ”rakenteemme varmistaa, ettei yksikään yksittäinen henkilö voi ottaa valtaa OpenAI:ssa… Nämä ovat taktiikoita, jotka yrittävät heikentää meitä, koska etenemme niin loistavalla tavalla.”
Aiemmin tammikuussa Muskin asianajaja kirjelmöi Kalifornian ja Delawaren osavaltioiden oikeusministereille pyytäen, että ne pakottaisivat OpenAI:n avautumaan tarjouskilpailulle, jossa määriteltäisiin voittoa tavoittelemattoman yhtiön omaisuuden arvo.
Musk on esittänyt, että OpenAI:n johto voisi pyrkiä aliarvostamaan voittoa tavoittelemattoman OpenAI:n suunnitelluissa rakennejärjestelyissä.
OpenAI on tyrmännyt kaikki Muskin väitteet perusteettomina ja todennut toteuttavansa järjestelynsä asianmukaisella tavalla, jossa voittoa tavoittelematon yhtiö saa täyden arvon omistuksistaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OpenAI:n rakennejärjestelyjä vaikeuttavat Muskin ohella muutkin haasteet. Kilpailijoista myös Meta Platforms on esittänyt oikeudelle vastustavansa järjestelyä, minkä lisäksi järjestelyjä vaikeuttavat luonnollisesti keskustelut tulevista omistusosuuksista esimerkiksi OpenAI:n toistaiseksi suurimman rahoittajan Microsoftin kanssa.
Osana viimeisintä 6,6 miljardin dollarin rahoituskierrostaan OpenAI sitoutui toteuttamaan rakennejärjestelynsä vuoden 2026 lopulla koittavaan määräaikaan mennessä.
Parhaillaan OpenAI käy neuvotteluja jo seuraavasta rahoituskierroksesta: japanilainen SoftBank on sijoittamassa OpenAI:hin jopa 40 miljardia dollaria 300 miljardin dollarin arvostuksella.
Soppaa sekoittaa myös Muskin keskeinen asema presidentti Donald Trumpin hallinnossa. Tosin, välillä Musk sivuutetaan, kuten heti virkaanastujaisia seuraavana päivänä, kun OpenAI, SoftBank ja Oracle kertoivat presidentti Donald Trumpin rinnalla Stargate Projectista, jonka suunnitelmana on investoida viidessä vuodessa 500 miljardia dollaria OpenAI:ta palveleviin datakeskuksiin Yhdysvalloissa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »