Huawei FreeBuds Pro 4 on uusin painos Huawein edistyneimmistä täyslangattomista nappikuulokkeista. Parannuksia on tehty kautta linjan sekä äänentoistoon että muihin ominaisuuksiin, vaikka ulkoisessa olemuksessa onkin paljon tuttua.
Kuulokkeet tukevat laajasti erilaisia äänikoodekkeja, kuuntelutiloja ja myös pään liikkeet tunnistavaa eleohjausta.
Kuulokkeiden hallinta onnistuu Huawei AI Life -sovelluksella sekä Android- että Apple-laitteilla, ja luonnollisesti tavallisesti Bluetoothilla yhdistettynä kuulokkeet toimivat muidenkin laitteiden kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei FreeBuds Pro 4 -kuulokkeet tulivat Suomessa saataville 10. helmikuuta 2025 alkaen kolmena värivaihtoehtona – mustana, valkoisena ja vaaleanvihreänä. Suositushinta on 229 euroa.
Ulkoista tyyliä ja laadukasta ääntä kaikissa olosuhteissa
Huawei FreeBuds Pro 4 on Huawein vuoden 2025 vaihtoehto täyslangattomien nappikuulokkeiden kärkitaistoon. Kuulokkeissa on säilytetty aiemmista sukupolvista tuttu muotokieli, mutta uudistuksia on silti tehty laajalti muun muassa ohjelmistoon sekä tekniikkaan ja sitä kautta ääneen.
Äänenlaatuun ja muihin ominaisuuksiin perehdytään arvostelussa tuota pikaa, mutta jo tässä vaiheessa paljastettakoon, että Huawei FreeBuds Pro 4 tarjoaa erittäin kirkkaan, korkealaatuisen äänen olosuhteista riippumatta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yksittäinen kuuloke painaa vain 5,8 grammaa pyöreän latauskotelonkin ollessa vain 47 gramman painoinen. Kuulokkeen pitkulainen rakenne on edeltäjistä tuttu, mutta paino tuntuu nyt jakautuvan hieman paremmin, mikä puolestaan kohentaa istuvuutta: testimme aikana kuulokkeita kokeili kaikkiaan viisi henkilöä, jotka kaikki totesivat käytön mukavaksi.
Myyntipakkaus sisältää itse kuulokkeiden, latauskotelon ja USB-C-kaapelin lisäksi erikokoisia silikonisia sekä poikkeuksellisesti myös vaahtomuovisia kuulokepäitä. Vaahtomuoviset tulpat (kolme eri kokoa) mukautuvat korvakäytävän muotoon yksilöllisesti niin kutsutun, esimerkiksi kengänpogjallisista tutun memory foamin tavoin, mutta myös silikonisilla päillä (neljä eri kokoa) oikea istuvuus on helppo saavuttaa.
Myyntipakkaus sisältää USB-C-kaapelin ja sekä silikonisia että korvan muotoon mukautuvia kuulokepäitä.
Huawei FreeBuds Pro 4 -kuulokkeita voi huoletta käyttää tunnista toiseen korvien väsymättä. Korvakäytävän muoto on toki jokaisella yksilöllinen, mutta vuosia täyslangattomia nappikuulokkeita valmistanut Huawei vaikuttaa joka tapauksessa onnistuneen muotoilussa varsin hienosti.
Huawei-logo koristaa sekä latauskoteloa että kumpaakin kuuloketta. Lisäksi mukana on uusi Huawei Sound -brändäys, joka viittaa muun muassa yhtiön omaan L2HC 4.0 -äänikoodekkiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Laatutuntuma on mainio, ja mustan värin vastapainona kultaiset yksityiskohdat luovat kiehtovaa kontrastia. Kotelon kansi naksahtaa kiinni luotettavasti, ja muovinen mattapinta sekä tuntuu että näyttää laadukkaalta, jos kohta vaikuttaakin naarmuttuvan melko helposti.
Latauskotelon alareunassa on USB-C-liitäntä, oikealla kyljellä taas tuttu yhteyspainike, jota napauttamalla kuulokkeet siirtyvät parinmuodostustilaan. Edessä oleva LED-valo kertoo akun varauksesta uuden, eri tilanteissa kilahtavan merkkiäänen tavoin.
Huawei FreeBuds Pro 4 soveltuu roisketiiviinä (IP54) sekä hienostuneisiin tilaisuuksiin että treeniseuraksi. Mikä tärkeintä, myös äänenlaatu on erinomainen.
Kuulokkeiden teknisenä perustana on Huawein oma Kirin A2 -piiri, joka mahdollistaa korkealaatuisen äänensiirron ja -toiston. Mukana on tuki tavanomaisille SBC- ja AAC-äänikoodekeille sekä korkean laadun takaavalle LDAC-koodekille useiden eri laitteiden kanssa. Lisäksi mukana on tilaäänituki, joka haluttaessa reagoi myös pään liikkeisiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaikkia toisto- ja ohjausominaisuuksia voi kattavasti mukauttaa Huawei AI Life -sovelluksella, jota käsitellään tarkemmin arvostelun loppupuolella.
Mainittu Kirin A2 -piiri mahdollistaa yhdessä Huawein oman L2HC 4.0 -äänikoodekin kanssa myös ennätyksellisen 2,3 Mbit/s -bittinopeuden häviöttömän äänensiirron (48 kHz / 24-bit) sekä täten tavanomaista kirkkaamman ja luonnollisemman kuuntelukokemuksen. Ikävä kyllä L2HC 4.0 on kuitenkin tuoreiden Huawei-älypuhelinten erikoisuus, joten useimmat käyttäjät eivät siitä päässe nauttimaan. Suomessa Huawei ei ole älypuhelimiaan myynyt vuosiin.
L2HC 4.0 -äänikoodekki on tuettuna HarmonyOS 4.0:lla ja sitä uudemmilla Huawei-ohjelmistoilla varustetuissa älypuhelimissa, joten esimerkiksi vanhat, Suomessa aikanaan myydyt Huawei-älypuhelimet eivät sitä tue.
Kaikkein laadukkain ääni on siis Huawei-erikoisuus, mikä on luonnollisesti harmillista. Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että muun tuetut äänikoodekit (myös laadukas LDAC) toimivat kaikilla sitä tukevilla laitteilla valmistajasta riippumatta.
Kuulokkeet yhdistyvät muihin laitteisiin Bluetooth 5.2 -yhteyden kautta, eikä arvostelujakson aikana ilmennyt minkäänlaisia poikkeuksellisia häiriöitä käytetystä laitteesta riippumatta. Kantama on erinomainen, eivätkä yksittäiset seinätkään haittaa käyttöä.
Huawei FreeBuds Pro 4:ssä on kaksitieäänentoisto, joka yhdistää 11 millimetrin nelimagneettisen elementin sekä diskanttielementin. Laaja taajuusvaste yltää 14 hertsin matalista äänista 48 kilohertsin korkeisiin ääniin, ja kaikenlainen sisältö musiikista puheeseen kuulostaa mainiolta.
Ääni on kirkas ja selkeä, ja esimerkiksi klassista musiikkia kuunneltaessa on helppo erottaa taustalta eri soittimet. Laatuero esimerkiksi vajaan satasen hintaluokassaan hyvin pärjäävään Huawei FreeBuds 6i:hin on merkittävä.
Täyslangattomien nappikuulokkeiden äänenlaatu on yleisestikin kehittynyt viime vuosina. Äänen syvyys on jo monin paikoin verrattavissa sankakuulokkeisiin, jos kohta pieni koko tuokin luonnollisesti omat rajoitteensa teknisten ratkaisujen toteuttamiseen.
Huawei FreeBuds Pro 4:n ääni on noin parinsadan euron hintaluokkansa parhaimmistoa. Myös muilta valmistajilta on toki saatavilla erittäin laadukkaita kuulokenappeja, joiden kanssa FreeBuds Pro 4 on kuitenkin karkeasti samalla tasolla.
Äänenlaadun ohella melunvaimennus on nappikuulokkeissa kehittynyt harppauksin, mikä on ilahduttavaa esimerkiksi paljon puhuville. Puhelukokemuksessa Huawei FreeBuds Pro 4 hakee vertaistaan.
Loistava melunpoisto – etenkin puheluissa
Aktiivinen melunvaimennus on yleinen toiminto sekä sankamallisissa että täyslangattomissa nappikuulokkeissa. Siinä missä sankakuulokkeiden kupit eristävät ääntä myös luonnollisesti, ei pienikokoisilla napeilla ole silikonitulpista huolimatta samaa etua.
Taustahälyä vaimennettaessa ohjelmistolla on merkittävä rooli, ja FreeBuds Pro 4:ssä algoritmia on päivitetty monin tavoin. Melunvaimennuksen tulisikin olla jopa 30 prosenttia aiempaa tehokkaampaa, Huawei lupailee.
Huawei FreeBuds 4 Pro sisältää kaikkiaan neljä mikrofonia, joista yksi on erityinen, luujohdeteknologiaan perustuva ja ääntä keräävä voice pickup -mikrofoni. Tavanomaisen tilan, melunpoiston ja ääniä läpi päästävän tilan välillä vaihdellaan kuulokkeiden sankaa pitkään koskettamalla, minkä ohella AI Life -sovelluksella voi valita dynaamisen ja manuaalisen vaimennuksen väliltä.
Dynaaminen tila mukautuu ympäristöön toimien eri vahvuudella esimerkiksi hiljaisessa kirjastossa ja meluisalla kadulla. Periaatteen tasolla dynaamisuus onkin kätevä idea, mutta käytännössä manuaalinen mukautus on huomattavasti toimivampaa: dynaamisessa tilassa melunvaimennukselle tyypillinen, hiljainen kohina vaihtelee ajoittain, mikä häiritsee esimerkiksi musiikin kuuntelua.
Manuaalisesti vaimennukselle on valittavissa kolme tilaa, Kotoinen, Yleinen ja Ultra, joista viimeisin on allekirjoittaneen makuun selvästi paras. Ultra-tilassa esimerkiksi autojen humina ja yleisille tiloille ominainen kohina himmenevät selkeästi, muilla tiloilla eivät taas niinkään.
Kummassakin kuulokkeessa on kaikkiaan neljä mikrofonia. LED-merkkivalo ilmoittaa muun muassa akun varauksesta.
Terävät äänet, kuten lasten kiljahdukset tai koiran haukunta, kuuluvat selkeästi läpi tilasta riippumatta, ja kaiken hälyn vaimentaminen lieneekin pienikokoisille kuulokkeille mahdoton tehtävä. Aktiivinen melunvaimennus toimii joka tapauksessa hienosti FreeBuds Pro 4:llä auttaen keskittymään vaikkapa kahvilassa.
Puheluissa Huawei FreeBuds Pro 4 on erinomainen. Puhekumppani kuulee kuulokkeita käyttävän äänen selkeästi, ja kaikenlainen meteli himmenee taustalta jopa hätkähdyttävän tehokkaasti. Liikenteen melua, astioiden kolinaa tai muuta vastaavaa ei juuri taustalla kuulu, kuten Huawein lupaus jopa 100 desibelin hälinän tai 10 metriä sekunnissa puhaltavan tuulen vaimentamisesta antaa odottaa.
Kaikkein meluisimmassa ympäristössä puhujan ääni säröilee hienoisesti pysyen kuitenkin helposti ymmärrettävänä. Monille napeille tyypillistä tynnyrimäistä kaikua ei ilmene, ja puheluja sekä etäpalavereja varten Huawei FreeBuds Pro 4 onkin markkinoiden parhaita vaihtoehtoja.
Entistä monipuolisempi eleohjaus
Laadukasta äänentoistoa on helppo hallinnoida malliston edeltäviltä kuulokkeilta tutuilla puristus- ja pyyhkäisyeleillä. Myös pään nyökytystä tukevat komennot on uutuutena saatu mukaan FreeBuds Pro 4 -kuulokkeisiin.
Kuulokkeen varressa on pieni, mutta sormilla selkeästi havaittava uurre, jota puristamalla voi vaikkapa vastata puheluun tai aktivoida valitsemansa avustajan, kuten Googlen Geminin. Sekä pitkät että lyhyet painallukset ovat mukautettavissa AI Life -sovelluksella, ja kuulokkeen yläosassa on vielä erikseen pieni, napautuksia tunnistava alue. Myös äänenvoimakkuutta voi totutusti säätää pyyhkäisyeleillä.
Yksittäisille napautuksille ei toimintoja voi asettaa, jotta vahinkokomentoja ei tapahtuisi kuulokkeita korviin soviteltaessa. Minkä hyvänsä hallintaeleen voi muutenkin halutessaan kytkeä myös kokonaan pois päältä AI Lifen kautta.
Täysin vapaasti eleitä ei voi mukauttaa, sillä esimerkiksi melunvaimennuksen ja ääntä läpi päästävän tilan hallinnointi käy vain pitkällä puristuseleellä, sekä tietenkin AI Lifellä, mutta eleiden ja toimintojen valikoima on silti kiitettävä – etenkin uuden pääohjauksen ansiosta.
FreeBuds Pro 4:llä on helppo vastata puheluun päätä nyökyttämällä sivuille heiluttamisen vastatessa oletuksena punaista luuria. Eleet myös toimivat sujuvasti, istuipa sitten paikallaan tai käveli, kunhan ne vain muistaa ensin aktivoida AI Lifen kautta.
Huawei AI Life on suunniteltu kaikkien Huawein älylaitteiden yhteiseksi keskukseksi, ja samaan palveluun voi kuulokkeiden lisäksi kytkeä muita tuotteita. Kuulokkeiden hallinnointiin sovellus soveltuu mainiosti.
AI Lifen kautta voi säätää eleitä, toistaa hälytysäänen kadonneessa kuulokkeessa tai valita sopivan ääniprofiilin. Omaan makuuni oletusasetukset sopivat hienosti kaikenlaiseen musiikin kuunteluun, mutta myös omia taajuuskorjaimia voi halutessaan asettaa useita.
Lisäksi AI Life näyttää prosentin tarkkuudella kuulokkeiden ja latauskotelon akun varauksen avittaen myös erillisellä toiminnolla täydellisen istuvuuden löytämisessä. Nopeasti omaksuttavan sovelluksen koko lailla ainut haittapuoli on tavanomaista monimutkaisempi käyttöönotto.
Huawei AI Life on asennettava Androidille Google Playn ulkopuolelta, mitä ei tavanomaisesti suositella.
Ikävä kyllä Huawei AI Lifeä ei voi ladata Google Playsta, vaan se on asennettava joko Huawein omasta AppGallery-sovelluskaupasta tai vaihtoehtoisesti Huawein verkkosivuilta. Nykyaikaiset Android-älypuhelimet varoittavat Play-kaupan ulkoisista latauksista, mikä saattaa säikäyttää tottumattoman, mutta asennuksen jälkeen käyttö on sujuvaa sekä Androidilla että iOS:llä.
Myös akunkesto on kuulokkeissa hyvällä tasolla. Huawei itse lupaa kuulokkeilleen korkeimmalla äänenlaadulla jopa 6,5 tuntia ja matalammalla äänenlaadulla 7 tuntia kuunteluaikaa yhdellä latauksella ilman melunvaimennusta tai vastaavasti 4,5 tai 5 tuntia melunvaimennusta käytettäessä. Lukemat vaikuttavat pitävän kohtalaisen hyvin paikkansa.
Kuulokkeet latautuvat kotelossaan täyteen noin 30-40 minuutissa, ja kotelon tukemana käyttöaika kohoaa noin 23 tai 33 tuntiin melunpoistoa käytöstä riippuen. Puheluissa luvattu käyttöaika on vastaavasti 3,5 tai 4,5 tuntia, ja noin kaksituntisen, ilman melunvaimennusta käydyn turinan jälkeen varausta oli jäljellä noin 55 prosenttia.
Huawei FreeBuds Pro 4 latautuu sekä USB-C-liitännällä että langattomasti enintään viiden watin teholla, ja kokonaisuutena kyseessä ovat kaikin puolin laadukkaat täyslangattomat nappikuulokkkeet tutulta valmistajalta.
Yhteenveto: Erinomaiset nappikuulokkeet hyvällä hinta-laatusuhteella ja harvoilla puutteilla
Täyslangattomat nappikuulokkeet ovat viime vuosina löytäneet tiensä yhä useamman taskuun, ja kymmenien, jopa satojen kuulokkeiden valikoimassa on jotakin jokaiseen makuun ja budjettiin. Huawei FreeBuds Pro 4 on 229 euron suositushinnallaan houkutteleva ylemmän hintaluokan vaihtoehto.
Huawei FreeBuds Pro 4:ssä yhdistyvät täyteläinen ääni, hyvä akunkesto, tyylikäs ulkoasu ja monipuolinen, mukautettava eleohjaus. Paljon puhuville kuulokkeet ovat loistava vaihtoehto paikoin hätkähdyttävän hyvin toimivan melunvaimennuksen ansiosta. Myös musiikkia kuunneltaessa aktiivinen vaimennus toimii luotettavasti.
Mahdollisia kompastuskiviä ovat AI Life -sovelluksen hankala asennusprosessi sekä korkeimman äänenlaadun takaavan L2HC 4.0 -äänikoodekin yhteensopivuus vain tuoreiden Huawei-älypuhelinten kanssa.
Huawei FreeBuds Pro 4 on oiva vaihtoehto uusiksi täyslangattomiksi nappikuulokkeiksi, vaikka kilpailu erittäin kovaa onkin. Useimmilla muillakin puhelinvalmistajilla, kuten Samsungilla, OnePlussalla ja Applella on tarjota yhdet tai useammatkin kuulokkeet, minkä ohella monet muut yhtiöt sekoittavat pakkaa omalla tarjonnallaan.
Uusia täyslangattomia nappikuulokkeita etsivällä on alkuvuodesta 2025 varaa mistä valita. Täyteläistä ääntä, erinomaista puhelukokemusta ja rakenteellista laatua arvostavalle Huawei FreeBuds Pro 4:ää on helppo suositella yhtenä hyvänä vaihtoehtona.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »