Suomessa toimivat puhelinoperaattorit ovat viime vuosina karsineet nopeimmilla datayhteyksillä varustettujen 4G-liittymien tarjontaa. Kannattaako liittymän vaihtajan valita suoraan 5G-liittymä vai voisiko 4G-nopeuksista löytyä edelleen riittävästi vauhtia omiin tarpeisiin? Ainakin nämä asiat liittymien hintoja ja nettinopeuksia vertailtaessa kannattaa huomioida.
Millaisia nopeuseroja puhelinliittymien välillä on?
Jos vertailuun otetaan operaattorien verkkokaupoissa myynnissä olevat liittymävaihtoehdot, 4G-liittymille luvatut maksiminopeudet pyörivät pääsääntöisesti 5–150 Mbit/s välillä, mutta yksittäisiä vaihtoehtoja nopeammistakin 4G-liittymistä löytyy. 200 Mbit/s -nopeudella varustettu 4G-liittymä on varsin yleinen näky operaattorien tarjouskampanjoiden yhteydessä. Nopeimpien 4G-liittymien valikoima on silti supistunut selvästi viimeisen parin vuoden aikana.
5G-liittymien nopeudet puolestaan vaihtelevat useimmiten 300–1000 Mbit/s välillä. Vertailijan kannattaa muistaa, että liittymien yhteydessä mainitut nopeudet ovat teoreettisia maksiminopeuksia. Todellinen nopeus voi vaihdella käyttöpaikan, verkon kuormituksen ja päätelaitteen mukaan, ja nopeudelle luvattu vaihteluväli kannattaa tarkistaa sopimusehdoista.
Vertailun perusteella 4G-liittymien listahinnat lähtevät tunnetuimmilla operaattoreilla noin 15 eurosta ylöspäin, kun taas 5G-liittymästä löytyy yleensä pulittamaan vähintään jonkin verran yli 20 euroa kuukaudessa. Hinnaltaan paras tarjous puhelinliittymästä ei kuitenkaan yleensä ole saatavilla verkkokaupasta, vaan winback-tarjouksen kautta tai operaattorin kivijalkaliikkeestä.
Onko 5G-nopeudesta hyötyä puhelimen peruskäyttäjälle?
Tavalliselle peruskäyttäjälle 5G-liittymän netin nopeus ei useimmiten tuo lisäarvoa. Jos puhelinta käytetään pääasiassa verkkosivujen selailuun, sähköpostien lukemiseen, WhatsApp- tai tekstiviestittelyyn sekä videoiden ja suoratoistopalveluiden katseluun HD-laadulla, hitaimmatkin 4G-nopeudet riittävät yleensä mainiosti.
Sen sijaan 5G-liittymä voi nopeutensa puolesta olla perusteltu valinta, jos puhelimella ladataan jatkuvasti suuria tiedostoja, jaetaan nettiyhteyttä useille laitteille tai jos perheessä useampi henkilö käyttää liittymän nettiyhteyttä pelatakseen tai katsoakseen samanaikaisesti suoratoistopalveluita parhaalla mahdollisella kuvanlaadulla.
5G-liittymään vaihtaville uusille asiakkaille operaattorit tarjoavat usein myös parempia kylkiäisiä, kuten lahjakortteja ruokakauppaan tai operaattorin omaan myymälään. Tämäkin asia kannattaa huomioida, jos hintaero 4G- ja 5G-liittymän välillä on pieni.
Myös suurissa yleisötapahtumissa 5G-verkon suurempi kapasiteetti 4G-verkkoon verrattuna mahdollistaa paremman toimintavarmuuden. Käytännössä tämä tarkoittaa, että viestit ja kuvat liikkuvat sutjakammin, puhelut yhdistyvät varmemmin ja netti toimii sujuvasti, vaikka verkossa olisi massoittain ihmisiä samaan aikaan.
Toimiiko 4G-liittymä 5G-puhelimessa?
Käytännössä jo kaikki uudet puhelinmallit ovat 5G-puhelimia eli ne tukevat 5G-verkkoa. 5G-puhelimeen ei silti ole mikään pakko hankkia 5G-liittymää.
Ennen liittymän päivittämistä kannattaa pohtia, riittääkö nykyinen liittymä omiin tarpeisiin nopeutensa ja toimintavarmuutensa puolesta. Nykyisen liittymän nettiyhteydelle luvatun maksiminopeuden voi tarvittaessa tarkistaa operaattorin verkkopalvelun kautta.
Todellinen nopeus kannattaa aina selvittää nopeustestin avulla. Jos nopeus on riittänyt hyvin kaikkeen arjen peruskäyttöön, nopeampaan 5G-liittymään ei ole kiirettä vaihtaa.
Riittävä netin nopeus säästää hermoja
5G-nopeuden hyödyt tavallisessa kuluttajakäytössä alkavat todennäköisesti nousta esiin vasta tulevina vuosina, kun esimerkiksi entistä tarkemmat videopalvelut, lisätyn todellisuuden sovellukset ja pilvipelaaminen yleistyvät sekä vaativat entistä nopeampia ja viiveettömämpiä yhteyksiä.
Jo nyt 5G-nopeus puhelimessa voi kuitenkin tuoda hyötyä todelliselle tehokäyttäjälle, joka jakaa yhteyttä eteenpäin tai lataa jatkuvasti isoja tiedostoja. Myös verkon ruuhkatilanteissa 5G:n toimintavarmuus on parempi. Liittymiä vertaillessa kannattaa valita mieluummin liian nopea kuin liian hidas nettiyhteys, jotta yhteys toimii sujuvasti kaikissa tilanteissa.