Digi- ja väestötietovirasto varoittaa Suomi.fin nimissä parhaillaan laajasti liikkeellä olevista huijausviesteistä.
Viesteissä voidaan esimerkiksi kertoa poliisilta saapuneesta ilmoituksesta Suomi.fi-viesteihin tai pyytää käyttäjää pyydetään päivittämään omaa Suomi.fi-tiliään sähköpostiviestissä olevan linkin kautta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huijausviesteissä voidaan myös jäljitellä Suomi.fi-viestien lähettämää ilmoitusta, joka kertoo, että sinulle on saapunut uusi viesti Suomi.fi-viesteihin. Ilmoituksessa voidaan vedota viestin arkaluonteisuuteen ja pyritään saamaan vastaanottaja klikkaamaan viestissä olevaa linkkiä, joka kuitenkin todellisuudessa vie huijaussivulle.
Liikkeellä on myös huijauksia, joissa lähestytään vastaanottajaa Suomi.fi-asiakaspalvelun nimissä. Viesteissä pyydetään käyttäjää kirjautumaan Suomi.fi-tilille 48 tunnin kuluessa, jotta tilin käyttöoikeus säilyy. Joissakin viesteissä puolestaan kerrotaan, että Suomi.fi-viestit palvelun mobiilisovelluksessa olisi tekninen häiriö, ja ohjataan klikkaamaan viestissä olevaa linkkiä Suomi.fi-viestien verkkopalveluun.
Suomi.fin nimeä tai ilmettä hyödyntäviä huijausviestejä on liikkeellä myös muun muassa Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH), oikeusministeriön, OmaKannan ja TE-keskuksen nimissä. Viesteissä on usein linkki, joka johtaa väärennetylle, Suomi.fi-tunnistusta jäljittelevälle sivulle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Joissakin viesteissä pyydetään päivittämään terveystiedot OmaKantaan. Linkki vie Suomi.fi-tunnistuksen näköiselle sivulle. Huijauksen tavoitteena on kaapata verkkopankkitunnukset.
Liikkeellä on myös viestejä, joissa kerrotaan esimerkiksi automaattisen veronpalautuksen valmistumisesta. Viestissä tarjotaan tilapäistä salasanaa, jolla voi tarkastella yhteenvetoa veronpalautuksesta.
Kaikissa näissä viesteissä on kyse on kalasteluviesteistä, joilla rikolliset yrittävät saada vastaanottajan avaaman viestissä olevan linkin ja luovuttamaan pankkitunnukset.
Digi- ja väestötietovirasto muistuttaa, että viranomaiset eivät lähetä linkkejä sivustoilleen sähköpostilla tai tekstiviestillä. Suomi.fi ei myöskään lähetä vastaanottajille tekstiviestejä lainkaan.
Samalla viranomainen on varoittanut yleisesti, ettei palveluihin tulisi siityä linkkien tai hakukoneen tulosten kautta, vaan kirjoittamalla verkkosivun osoite kokonaisuudessaan osoiteriville. Tärkeimpien palveluiden verkko-osoitteet on hyvä tallentaa selaimesi kirjanmerkkeihin tai suosikkeihin, joiden kautta niihin on turvallista siirtyä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »