Kuhina TikTokin ympärillä Yhdysvalloissa käy kovana. Suositun videopalvelun liiketoiminnalle Yhdysvalloissa haetaan uutta omistusratkaisua.
Donald Trump allekirjoitti presidentiksi 20. tammikuuta noustuaan presidentin asetuksen, joka määrää oikeusministeriön olematta 75 päivän ajan toimeenpanemasta TikTokiin liittyvää lakia, joka on edellyttänyt kiinalaisen omistajan ByteDancen myyvän palvelun kiellon uhalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
TikTok pimeni Yhdysvalloissa noin viideksitoista tunniksi sunnuntaina 19. tammikuuta, kun ”TikTok-laki” astui voimaan. TikTok palasi toimintaan, kun sen palveluntarjoajat saivat riittäväksi katsomansa lupauksen Trumpilta siitä, että lain toimeenpanoa lykätään niin, etteivät TikTokin yhteistyökumppanit tule saamaan rangaistuksia yhteistyön jatkumisesta toistaiseksi. Lain mukaan sakkoja TikTokin toiminnan mahdollistaville voisi tulla jopa 5 000 dollaria käyttäjää kohden.
Vaikka Trumpin asetuksen laillinen perusta on kyseenalainen, toistaiseksi TikTokin toiminta jatkuu Yhdysvalloissa ja liiketoiminnalle haetaan nyt toden teolla uutta omistusratkaisua.
Trump ajaa pidemmän tähtäimen ratkaisuna palvelun toiminnan jatkumiselle Yhdysvalloissa TikTokin siirtymistä uuteen omistukseen. Sunnuntaina Trump esitti ajatuksen jonkinlaisesta yhteisyrityksestä nykyisten omistajien ja/tai uusien omistajien välillä niin, että yhdysvaltalainen omistus on vähintään 50 prosenttia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Haluaisin, että Yhdysvalloilla olisi 50 prosentin omistusosuus yhteisyrityksessä. Tekemällä tämän säästämme TikTokin, pidämme sen hyvissä käsissä ja annamme puheen jatkua. Ilman Yhdysvaltain hyväksyntää ei ole Tik Tokia. Meidän hyväksyntämme kanssa sen arvo on satoja miljardeja dollareita – ehkä biljoonia”, Trump totesi Truth Social -julkaisussaan.
Trumpin kommentit ovat olleet monitulkintaisia, mutta Trump näyttää todella haluavan Yhdysvalloille eli liittovaltiolle 50 prosentin omistuksen yhteisyrityksessä.
Tiistaina Trump jatkoi kommenttejaan aiheesta todeten olevansa avoin Elon Muskin tai Oraclen perustajan ja hallituksen puheenjohtajan Larry Ellisonin osallistumiselle yhteisyritykseen Yhdysvaltojen hallinnon kanssa.
”Minulla on oikeus tehdä diili”, Trump kommentoi Ellison vierellään Valkoisessa talossa tiistaina, kertoo Bloomberg.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Joten mitä ajattelen on sanovani jollekin, että osta se ja anna puolet Amerikan Yhdysvalloille, puolet, niin annamme sinulle luvan, ja heillä on loistava kumppani”, Trump kommentoi.
Sekä Trumpin hallinnossakin hallintoa tehostavaa DOGE-osastoa johtava Elon Musk että Larry Ellison ovat Trumpin merkittäviä tukijoita. Musk on maailman rikkain ihminen yli 400 miljardin dollarin omistuksillaan, ja Ellison sijoittuu tällä hetkellä täpärästi kolmanneksi rikkaimmaksi Forbesin ylläpitämällä miljardöörilistalla yli 200 miljardin dollarin omistuksillaan.
Trumpin ilmoille heittämien Muskin ja Ellisonin lisäksi TikTokin Yhdysvaltojen toiminnan ympärillä pyörii runsaasti muitakin kiinnostuneita ostajaehdokkaita. Lukuisten erilaisten sijoittajaryhmien lisäksi viime viikonloppuna esimerkiksi tekoäly-yhtiö Perplexity AI ehdotti yhdistymistä TikTokin Yhdysvaltojen toiminnan kanssa.
Kuluvalla viikolla ostajaehdokkaiden joukkoon on ilmoittautunut myös sijoittajaryhmä, jota johtaa Employer.comin perustaja Jesse Tinsley. Erityistä huomiota tälle ryhmälle tuo maailman suosituimman tubettajan MrBeastin, viralliselta nimeltään Jimmy Donaldson, mukana olo.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
TikTokin pelkän Yhdysvaltojen toiminnan arvoksi on arvioitu kymmeniä miljardeja dollareja.
Nähtäväksi jää, syntyykö TikTokin Yhdysvaltojen toiminnasta lopulta kauppoja. Valmiutta niihin näyttäisi kuitenkin myyjäpuolellakin nyt olevan entistä enemmän.
TikTokin omistaja ByteDance ei ole aiemmin ollut valmis myymään kaupan osana TikTokin toiminnan taustalla olevaa algoritmia eikä ole edennyt pidemmälle myyntineuvotteluissa monista ostajaehdokkaista huolimatta. Algoritmi ei välttämättä lopulta ole mukana TikTokin Yhdysvaltojen liiketoiminnan omistusjärjestelyissä.
Aiemmin kategorisesti kauppaa vastustanut Kiina on myös hetkellisen kiellon toteutumisen ja Trumpin ehdotusten jälkeen suhtautunut asiaan avoimemmin.
Syynä Yhdysvaltojen ”TikTok-lakiin” olivat huolet TikTokin omistuksesta. Yhdysvalloissa ollaan pitkään oltu huolissaan TikTokista johtuen sen kiinalaisomistuksesta. Yhdysvaltalaisten tietojen on pelätty päätyvän Kiinaan, minkä lisäksi on nostettu esille mahdollisuus, että Kiina voisi käyttää TikTokia propagandavälineenä. TikTok on kiistänyt Yhdysvaltojen huolet sovellukseen liittyen.
Lopulta TikTokin pelastukseksi voi koitua nimenomaan Trump, vaikka aiemmalla presidenttikaudellaan juuri Trump ajoi alun perin TikTokin kieltämistä sittemmin tyssähtäneessä hankkeessa. Nykyisellään Trump on profiloitunut TikTokin kannattajaksi – muun muassa, koska hänen ja kannattajiensa videot menestyvät palvelussa niin hyvin.
TikTokilla on Yhdysvalloissa yli 170 miljoonaa käyttäjää, ja vuonna 2023 se keräsi maasta yli 16 miljardin dollarin liikevaihdon. TikTokin tuloksen on kuitenkin kerrottu olevan yhä tappiollinen kasvupanostuksista johtuen.
Suoraan Yhdysvaltojen toimet TikTokia vastaan eivät koske muuta maailmaa. Jos kielto ja palvelun toimimattomuus Yhdysvalloissa kuitenkin myöhemmin jatkuisivat, vaikuttaisi se todennäköisesti palvelun suosion heikkenemiseen muuallakin. Palvelun Yhdysvaltojen liiketoiminnan erottamisella muusta maailmasta voi myös olla omat vaikutuksensa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »