Oulun yliopiston professorit Aarno Pärssinen ja Mika Ylianttila ovat saaneet merkittävän kansainvälisen huomionosoituksen.
Maailman johtava teknologiaa edistävä ammatillinen järjestö IEEE on myöntänyt heille IEEE Fellow -arvonimen, joka myönnetään henkilöille, joilla on erityisen merkittäviä ansioita teknologian kehittämisessä maailmanlaajuisesti.
Sekä Pärssinen että Ylianttila työskentelevät Suomen Akatemian 6G-lippulaivaohjelmassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vuosittain IEEE myöntää arvostetun Fellow-nimityksen alle 0,1 prosentille jäsenistään.
On erityistä, että yhdessä tutkimusorganisaatiossa on viisi IEEE Fellow -jäsentä, kuten Oulun yliopiston langattoman tietoliikenteen keskuksessa (Centre for Wireless Communications) nyt on. Suomesta arvonimen on saanut vain kolmisenkymmentä henkeä. CWC:llä Aarno Pärssinen on professorina Radioteknologiat-yksikössä ja Mika Ylianttila Verkot ja järjestelmät -yksikössä.
Professori Pärssinen johtaa radiotekniikan (RF) tutkimusryhmää, joka keskittyy alan eri teknologioihin integroiduista RF-piireistä ja antenneista kokonaisiin RF-järjestelmiin. Keskiössä on luonnollisesti 6G ja esimerkiksi RF-mittaustekniikat ja algoritmit. Hänen nimityksensä liittyy innovaatioihin liittyen suoramuunnos ja digitaalisiin RF-lähetin-vastaanottimiin ja laitteistorajat huomioivaan radiojärjestelmäsuunnitteluun.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Minulla on ollut etuoikeus työskennellä viimeisten 30 vuoden aikana monien lahjakkaiden, omistautuneiden ja ahkerien ihmisten kanssa sekä korkeakouluissa että teollisuudessa, ja joskus siinä välissä. Kollegat, opiskelijat, opettajat ja ystävät, joiden kanssa olen saanut jakaa ajatuksia, pohtia, oppia ja saavuttaa jotain yhdessä, ansaitsevat kiitokseni”, Pärssinen kiittää.
Pärssisen varhaiset saavutukset liittyvät 3G-vastaanottimiin ja myöhempiin tekniikoihin digitaalisissa RF-lähetin- ja vastaanotinarkkitehtuureissa. Osana Nokia Research Centerin tiimiä hän oli myös yksi alkuperäisistä keksijöistä Bluetooth low energy -laajennuksessa, jota nykyään kutsutaan nimellä Bluetooth LE. Lisäksi hän vaikutti moniin yksityiskohtiin, jotka mahdollistivat IoT-radioille erittäin pitkän nappipariston käyttöiän RF-suorituskykyä optimoiden.
Viimeisten kymmenen vuoden aikana Oulun yliopistossa Pärssinen on laajentanut ja syventänyt RF-tutkimuksen alaa CWC:llä ja osallistunut 5G- ja 6G-teknologioiden tutkimiseen ja kehittämiseen. Taajuuksissa liikutaan mmW-spektristä 300 GHz:iin asti.
”Omalla alallani teoreettiset ideat on todistettava kokeiluilla, jotka vaativat usein uusia ratkaisuja mikroelektroniikassa integroiduista piireistä antenneihin. Toisinaan myös prototyypeistä tehdyt kokeelliset löydöt johtavat uusiin teoreettisiin havaintoihin. Tämä on aikaa vievää ja vaatii sitkeyttä ja sinnikkyyttä. Monitieteinen lähestymistapa ja avoin keskustelu eri tieteenalojen asiantuntijoiden välillä on avain uuden löytämiseen. Tuloksen pitäisi olla jotain, joka voidaan lopulta toteuttaa ja mitata. En voi liikaa korostaa tiimityön ja -hengen arvoa ryhmän sisällä ja myös yhdessä muiden ryhmien kanssa CWC:ssä ja muissa tutkimusyksiköissä,” Pärssinen kertoo.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Professori Ylianttila johtaa verkkojen tietoturvan, luottamuksen ja yksityisyydensuojan NetSEC-tutkimusryhmää, joka tutkii muun muassa tekoälyavusteisten tietoliikennejärjestelmien tietoturvaa. Hän on ohjannut 16 väitöskirjaa pääohjaajana, yli 90 diplomityötä, ja hän on Google Scholarin mukaan Oulun yliopiston 30 siteeratuimman tutkijan joukossa.
”Kiitän CWC-tutkimuskeskusta, ja kaikkia yhteistyötä tehneitä tutkijoita ja kollegoita erityisesti verkkojen saumattoman yhteistoiminnan ja verkkojen tietoturvan alueilla, johon oma nimitykseni pohjautui. Tahdon muistaa erityisesti vastikään edesmennyttä professori Kaveh Pahlavania Worcester Polytechnic Institutesta (USA) joka toimi aikanaan väitöstutkimukseni pääohjaajana ja teki myös esityksen Fellow-jäseneksi. Nimitys kertoo tutkittujen aiheiden merkittävyydestä ja saavutettujen tulosten vaikuttavuudesta julkaisujen saamien sitaattimäärien kautta. Mobiliteettitutkimuksemme osui 3G- ja 4G- teknologioiden murrosvaiheeseen, jolloin keskenään erilaisten langattomien verkkojen saumaton yhteistoiminta oli keskeinen tutkimusaihe, johon oma väitöskirjani aikanaan myös keskittyi. Sittemmin langattomien verkkojen tietoturvan merkitys on korostunut. Viime vuosien tutkimustuloksemme koskevat 5G- ja 6G -järjestelmien tietoturvaa”, Ylianttila kertoo.
Ylianttila on tutkimusryhmineen käsitellyt yli 200 vertaisarvioidussa tutkimusjulkaisussa muun muassa ohjelmisto-ohjattuja verkkoratkaisuja, mobiiliverkkojen reunalaskentaa, lohkoketjutekniikkojen hyödyntämistä, esineiden Internetin (IoT) ratkaisuja, ja niiden tietoturvaa, sekä arvioinut näiden yhteisvaikutuksia suorituskykyyn ja energiakulutukseen 5G- ja 6G -järjestelmien vaatimuksissa. Viime aikojen tutkimus on keskittynyt hajautettujen tekoälymenetelmien tietoturvan tutkimukseen. Siinä huomioidaan uusien tekoälymenetelmien mukanaan tuomat haavoittuvuudet, ja se miten niitä vastaan voidaan suojautua lisäämällä järjestelmän sisäisiä puolustusmekanismeja.
”Elämme nyt hyvin mielenkiintoista uutta murrosvaihetta, missä tekoälymenetelmiä ja niitä hyödyntäviä työkaluja kehitetään laajasti tietoliikennejärjestelmiin, jotka mahdollistavat osaltaan sekä uudenlaisia hyökkäyksiä että puolustusmekanismeja. Tekemämme tutkimus auttaa osaltaan kehittämään ratkaisuja, jotka lisäävät järjestelmien kykyä puolustautua ja toipua nopeasti hyökkäyksistä”, Ylianttila painottaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
IEEE on maailman johtava sähkötekniikan, elektroniikan ja tietotekniikan tieteellinen seura ja ammatillinen järjestö. Sillä on lähes 500 000 jäsentä 160 maassa. Suomessa jäseniä on yli tuhat. IEEE julkaisee noin 30 prosenttia maailman sähkötekniikan, elektroniikkatekniikan ja tietotekniikan kirjallisuudesta. Järjestö on kehittänyt yli 1 300 teollisuusstandardia sekä on mukana vuosittain noin 1 700 konferenssin järjestämisessä.
Viime vuosina Oulun yliopistosta nimityksen ovat saaneet professorit Matti Latva-aho (2024), Guoying Zhao (2022), Mehdi Bennis (2021), Markku Juntti (2020) ja aiemmin Matti Pietikäinen (2011).
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »