Suomessa tunnetun OnePlussan emobrändin Oppon älypuhelimia on pikku hiljaa ilmestynyt kasvavissa määrin myös Suomen markkinoille.
Maailmalla Oppo on aktiivinen jokaisessa hintaluokassa, mutta Suomeen brändi on tuotu pääosin edullisten älypuhelinten voimin. Myös Oppo A40m on teknisesti perustasoinen älypuhelin, jonka kiintoisimpia ominaisuuksia ovat suuri näyttö, 50 megapikselin takakamera ja pitkä akunkesto puhelimen hintaan nähden tehokkaalla ja nopealla 45 watin pikalatauksella.
Oppo A40m
- Android
- Muovi
- 6,67" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 50 Mpiks. kamera
- Qualcomm® Snapdragon 6s 4G Gen 1 -piiri
- 5100 mAh akku
Merkittävimpiä puutteita on sen sijaan ovat 5G-tuki, joten moderneja 5G-verkkoja puhelin ei tue. Myös ultralaajakulmakamera puuttuu, vaikka yhteen kameraan panostaminen ei edullisessa hintaluokassa välttämättä kehno ratkaisu olekaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Oppo A40m tuli saataville 159 euron suositushinnalla marraskuussa 2024. Värivaihtoehtoja ovat mattapintainen musta Sparkle Black sekä valkoinen Starlight White kimaltelevilla yksityiskohdilla.
Oppo A40m:n tekniset tiedot
- 6,67 tuuman LCD-näyttö 1604×720 pikselin tarkkuudella (264 PPI), 16,7 miljoonan sävyn väritoistolla, 90 hertsin virkistystaajuudella ja 1 000 nitin enimmäiskirkkaudella, näyttö-runkosuhde 89,9 prosenttia
- Sormenjälkilukija virtapainikkeessa puhelimen oikealla sivulla
- Qualcomm Snapdragon 6s 4G Gen 1 -järjestelmäpiiri (4x 2,1 GHz Arm Cortex-A73 + 4x 1,8 GHz Arm Cortex-A53, Adreno 610 -grafiikkasuoritin)
- 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
- 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (eMMC 5.1) ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 1 teratavuun asti)
- Takana 50 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 76 asteen kuvakulmalla ja f/1,8-aukolla
- Videokuvaus 1080p 30 fps ja 720p 30 fps, hidastuskuvaus 720p 120fps
- Edessä 5 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera 78 asteen kuvakulmalla ja f/2,2-aukolla
- Videokuvaus 1080p 30 fps ja 720p 30 fps
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 5 (2,4 ja 5 GHz, 802.11a/b/g/n/ac) / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / Galileo / BDS / QZSS -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin edessä ja takana
- 5 100 milliampeeritunnin akku 45 watin SuperVOOC-pikalatauksella
- USB-C-liitäntä ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä
- IP54-luokitellusti pölysuojattu ja roiskevedenkestävä rakenne
- Mitat 165,77 x 76,08 x 7,68 millimetriä ja paino 186 grammaa
- Android 14 -käyttöjärjestelmäversio osana ColorOS 14.0 -ohjelmistoa
Hyvää Oppo A40m:ssä
- Edullinen hinta. Vain 159 euron suositushinta tekee Oppo A40m:stä tarpeeksi edullisen useimmille, ja hinta painunee ajan myötä alemmaksi. Pienellä budjetilla shoppailevilla on nykyään mukavasti valinnanvaraa, ja kilpailu on kiristymään päin myös alle 200 euron hintaluokassa.
- Hyvä, suuri näyttö. Verrattain suuri 6,67 tuuman LCD-näyttö tarjoaa hyvät katselukulmat ja peruspätevän värintoiston sekä 90 hertsin virkistystaajuuden. Vaikkapa elokuvia onkin mukavaa katsella, ja käytettävissä on myös perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, joka alkaa olla yhä harvinaisempi.
- Mainio akunkesto. Oppo A40m on varsin virtapihi tekniikaltaan, joten 5 100 milliampeeritunnin akusta riittää virtaa kahdeksikin päiväksi. Edullisen hintaluokan tyypillinen vahvuus on täten myös Oppo A40m:n etuja.
- Mittavasti muistia. Sisäistä tallennusmuistia on edullisesta hinnasta huolimatta kiitettävät 256 gigatavua, ja microSD-muistikorttipaikan ansiosta lisätilaa saa vaikka teratavun verran. Tallennustila ei Oppo A40m:llä lopu heti kesken.
Huonoa Oppo A40m:ssä
- Takkuinen käyttökokemus. Oppo A40m kellottaa odotetun tasoisia tuloksia suorituskykytesteissä, mutta käyttökokemus ailahtelee yllättävän paljon. Älypuhelin takkuilee ajoittain esimerkiksi valikoita selailtaessa, mikä ei ole mukavaa. Myös viivyttelyä vaikkapa näytön lukitusta poistettaessa ja sovelluksia avattaessa esiintyy.
- Heikohko kamera. Hintaluokassaankin Oppo A40m:n kamera on vain perustasoa. Yhdestä taka- ja etukamerasta koostuva kaksikko ei yllä ihmeisiin, ja etenkin videot jättävät paljon toivomisen varaa. Yllättävän hyvä hämäräkuvaus ja monipuolinen kamerasovellus ovat parhaita puolia.
Perustason älypuhelin
Laajemmin Oppo-älypuhelimia alkoi ilmestyä Suomen markkinoille loppuvuodesta 2022, ja hiljalleen valikoima on laventunut. Marraskuussa 2024 maailman suurimpiin älypuhelinvalmistajiin lukeutuva Oppo toi kerralla myyntiin neljä uutta puhelinta Suomessa – Oppo A40:n, Oppo A40m:n, Oppo A60 5G:n ja Oppo Reno12 F 5G:n, jotka ovat saatavilla laajasti eri operaattorien ja muiden jälleenmyyjien kautta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suomessa Oppon puhelinvalikoima on keskittynyt ainakin toistaiseksi edullisempiin vaihtoehtoihin, ja myös Oppo A40m on teknisiltä ominaisuuksiltaan perustasoa. Muovirunkoinen älypuhelin on kookas ja tyylikäs, vaikkakin samalla melko halvan tuntuinen myös kehyksen ollessa muovia.
Laatutuntumassa ei sinällään ole kuitenkaan vikaa – Oppo A40m on jämäkkä sekä tukevan oloinen, ja roiskeenkestävyydestä kertova IP54-luokitus on mukava lisä. Valkoinen Starlight White -värivaihtoehto säteilee nimelleen uskollisesti tähtitaivasta muistuttaen, ja tyyliltään puhelin onkin ihan nätti.
Puhelimen oikealla sivulla sijaitsevat perinteiset äänenvoimakkuus- ja virtapainikkeet, joista jälkimmäiseen on sisällytetty myös sormenjälkilukija. Lukija toimii erittäin luotettavasti, joskin hieman hitaasti, tunnistuksen kestäessä noin sekunnin.
Pohjassa ovat sekä USB-C- että erillinen kuulokeliitäntä (3,5 mm), joista jälkimmäinen on viime vuosina vakiintunut lähinnä alimpien hintaluokkien erikoisuudeksi muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Kahden nano-SIM-korttipaikan ohella Oppo A40m sisältää microSD-muistikorttipaikan, mikä on niin ikään ilahduttavaa laajan 256 gigatavun sisäisen tallennusmuistin ohella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Oppo A40m on 4G-älypuhelin, joten sillä ei pääse nauttimaan 5G-verkkojen mahdollisesti korkeammista nopeuksista. Muilta osin yhteydet ovat hintaluokka huomioiden kunnossa, sillä Wi-Fi 5:n ja Bluetooth 5.0:n ohella Oppo A40m tukee lähimaksuissa hyödynnettävää NFC:tä.
Valituilla markkinoilla Oppo A40m:ää kaupataan myös myös ilman NFC-yhteyksiä, mikä on hyvä huomioida verkkokaupoista hintoja vertailtaessa. Myös muistimäärät saattavat markkinoilla vaihdella, ja Suomessa myytävä älypuhelin on varianteista muisteja ja yhteyksiä vertailtaessa kehittynein.
Oppo A40m:n myyntipakkaus sisältää itse älypuhelimen ohella USB-A-USB-C-kaapelin lataamista varten. Laturi sen sijaan on hankittava erikseen, mikä pätee myös esimerkiksi näytön suojakalvoon ja suojakuoreen, jos sellaiset kiinnostavat.
Edulliseksi älypuhelimeksi Oppo A40m sisältää kuitenkin mukiinmenevän näytön. Verrattain kookkaan 6,67-tuumaisen, LCD-teknologialla toteutetun paneelin tarkkuus on 1604×720 pikseliä (HD+) ja väritoisto kelpo tasolla: eron kalliimpiin näyttöihin huomaa toki helposti, mutta hintaluokkansa älypuhelimeksi se toistaa kaikenlaisen sisällön tyylikkäästi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Katselukulmat ovat erittäin laajat, eivätkä värit vääristy missään tilanteessa. Mukana on myös kiitettävästi asetuksia esimerkiksi värien mukauttamiseksi ja silmien suojelemiseksi siniseltä valolta.
Enimmäiskirkkaus on 1 000 nitiä, mikä on tietenkin alhainen lukema kirkkaampiin OLED-näyttöihin verrattuna, mutta LCD-näytöksi varsin paljon. Kirkkauden tulisi riittää useimmissa olosuhteissa, mutta aurinkoisena kesäpäivänä luettavuus saattaa kärsiä.
Virkistystaajuus puolestaan on 90 hertsiä, joten vaikkapa somesyötteet rullaavat ruudulla sulavasti – mikäli suorituskyky vain antaa myöten.
Oppo A40m sisältää Qualcommin perustasoisen Snapdragon 6s 4G Gen 1 -järjestelmäpiirin, joka on käytännössä 2,1 gigahertsiin kellotettu versio aiemmasta Snapdragon 662:sta. Piiri ei ole suorittimista heikoimpia, ja hintaluokka huomioiden tehoja tulisi olla mukavasti, mutta käytännön tasolla älypuhelimen käyttö on monesti takkuilevaa.
Sovellukset avautuvat pääosin nopeasti, kamera räpsii kuvia luotettavasti ja perustasoiset mobiilipelitkin toimivat, mutta esimerkiksi jopa asetusten ja sovellusvalikoiden selailu tuottaa toisinaan ongelmia Oppo A40m:lle. Tilanne on hieman hämmentävä, sillä yleensä ongelmia aiheuttavat nimenomaan kolmannen osapuolen sovellukset, mutta nyt asia on päinvastoin.
Suorituskykytesteissä Oppo A40m menestyy pitkälti hintaluokkansa luomien odotusten mukaisesti. Tulokset ovat melko vaatimattomia, mutta perustasoiseen käyttöön tehoa on kuitenkin välttävästi.
Oppo A40m ei pitkässäkään rasituksessa lämpene, mikä on ilahduttavaa. Liioin suorituskyvyn alenemista ei merkittävästi esiinny, mutta esimerkiksi monipuoliseen työhön tai mobiilipelaamiseen puhelin ei joka tapauksessa sovellu.
Peruskäyttäjiä ajatellen ajoittain ilmenevä takkuilu on käyttöä selkeimmin häiritsevä tekijä. Toivoa sopii, että tilanne kohenee ohjelmistopäivitysten myötä, sillä ainakaan ohjelmiston monipuolisuudesta Oppo A40m:n menestys ei jää kiinni.
Värikäs Android-kokemus – mutta entä päivitykset?
Vaikka Oppo olisi itselle tuntematon merkki, ovat monet suomalaiset kiinalaisjätin älypuhelimissa heti kuin kotonaan, sillä ohjelmistona toimiva ColorOS 14 kun on nykyisin sekä ulkoisesti että ominaisuuksiltaan hyvin lähellä OnePlus-puhelimista tuttua OxygenOS:ää. Kyse ei ole sattumasta tai kopioinnista, vaan puhelinten yhteisistä juurista – onhan Oppo myös OnePlussan emobrändi.
ColorOS 14 on miellyttävä ja sulava Android-ohjelmisto, jonka oletuksena värikästä yleisilmettä on kohtalaisen helppo mukauttaa ja yksilöidä. Puhelimeen voi nopeasti asentaa uuden teeman, minkä ohella esimerkiksi sovelluskuvakkeet, korostevärit ja fontit ovat muokattavissa myös oletusasetuksista selkeästi tavanomaista Androidia monipuolisemmin.
Oppo itse korostaa ColorOS:n ”akvamorfista muotoilua”, millä se viittaa muun muassa omien sovellustensa vuorokaudenaikojen vaihtuessa mukautuviin liukuväreihin. Oppo-sovelluksia onkin saatavilla runsain mitoin aina galleriasta muistiinpanoihin.
Oppo A40m sisältää kuitenkin esiasennettuna myös verrattain laajan valikoiman kolmannen osapuolen tarjontaa. Sovellusvalikossa odottelee valmiina esimerkiksi useiden pelien demoja ja sosiaalisen median alustoja, mikä ei kenties luo parasta ensivaikutelmaa. Kaikeksi onneksi esiasennetut ohjelmat on helppo poistaa niin halutessaan.
Lukuun ottamatta edellä kuvailtua, ajoittain ilmenevää takkuilua on Oppo A40m:n käyttö mukavaa. Vaatimattomista tehoista huolimatta älypuhelin tukee monia tyyriimpien Oppo-puhelinten ominaisuuksia, kuten jopa kolmen sovelluksen samanaikaista rinnakkaiskäyttöä. Moniajo on vaatimattomat tehot huomioiden yllättävän sulavaa.
Viime vuosina Android-älypuhelinten päivitystuet ovat muun muassa Samsungin tähdittämänä kohentuneet selkeästi kaikissa hintaluokissa, ja myös Oppo on luvannut osalle mallistostaan jopa viittä vuotta ohjelmisto- ja tietoturvaparannuksia. Edullisen Oppo A40m:n tilanne on kuitenkin kyseenalaisempi.
Oppo ei ole erikseen täsmentänyt päivitystuen kestoa, mutta Android 14 -pohjaisella ColorOS 14 -ohjelmistolla julkaistu A40m saanee aikanaan Android 15 -päivityksen sekä jonkin aikaa tietoturvakorjauksia.
Arvostelun julkaisuhetkellä Oppo A40m:n tietoturva on marraskuun 2024 tasolla, mikä on lupaava merkki. Varmuutta päivitystuen kestosta ei kuitenkaan ole.
Erinomainen akunkesto
Älypuhelinta valittaessa on miltei aina jouduttava joustamaan joillakin osa-alueilla tiettyjen mallien erottuessa kameroineen, toisten tarjotessa hintaluokassaan poikkeuksellista suorituskykyä ja kolmansien erottuessa esimerkiksi päivityslupauksillaan. Oppo A40m:n suurin vahvuus on edulliselle hintaluokalle tyypillinen: pitkä käyttöaika.
Puhelimessa on 5 100 milliampeeritunnin akku, ja ominaisuuksiin nähden suuri kapasiteetti riittää vaivatta kahden päivän yhtäjaksoiseen käyttöön. Arvostelujaksomme aikana Oppo A40m:ää käytettiin aktiivisesti videoiden katseluun, valokuvaamiseen, verkkoselailuun ja muuhun jokapäiväiseen, mutta virtaa oli silti päivän päätteeksi jäljellä noin 45 prosenttia.
Akunkestoon vaikuttavat akun kapasiteetin ohella muun muassa ohjelmistoon tehdyt optimoinnit, näytön tarkkuus ja kirkkaus, suorituskyky sekä monet muut ominaisuudet, ja perustason älypuhelimet ovat vertailussa usein huippupuhelimia edellä. Puhelimet eivät välttämättä ole yhtä monipuolisia tai sulavia, mutta toisaalta parin päivän reissulle voi lähteä jopa ilman laturia.
Yksi merkittävimpiä vahvuuksia Oppo A40m:ssä on tehokas pikalataus: Oppo A40m latautuu verrattain nopeasti 45 watin teholla. Puhelin kestää vertailun myös kalliimpiin haastajiinsa, kuten alla oleva taulukko paljastaa.
Niin Oppo kuin OnePlus luottavat yhteiseen SuperVOOC-pikalataukseen, joten OnePlussan laturit toimivat pääosin myös Oppon älypuhelinten kanssa. Oppo A40m latautuu täyteen vajaassa tunnissa, ja jo vartissa kertyvä 35 prosenttia riittää hieman säästellen aamusta iltaan. Laturi on kuitenkin hankittava erikseen, kuten aiemmin mainittiin.
Vaatimaton kamerakokemus
Siinä missä akunkestovertailut suosivat vaatimattomasti varusteltuja edullisia älypuhelimia, on valo- ja videokuvaus toisenlainen tarina. Oppo A40m, kuten muutkaan hintaluokkansa edustajat, ei yllä ihmeisiin.
Oppo A40m:ssä on yksi kuvia tallentava takakamera 50 megapikselin tarkkuudella, f/1,8-aukolla ja 76 asteen kuvakulmalla. Teknisesti kamera ei ole kummoinen.
Hienoisesti takapinnasta kohoavalla kamera-alueella näyttää olevan toinenkin kamera, mutta ainakaan erikseen se ei ole käytettävissä. Kuvauksessa kameraa ei voi siis käyttää, eikä Oppon virallisilla verkkosivuillakaan ole siitä mainintaa. Myös Android-älypuhelinten ominaisuuksia listaavat sovellukset tunnistavat älypuhelimesta vain yhden kameran.
Pääkameran otokset ovat pehmeitä, mutta kuitenkin sopivia vaikkapa viestittelyyn ja sosiaalisessa mediassa jaettavaksi. Kohtalaisen vaaleat varjot latistavat otoksia jonkin verran, vaikka aurinkoisena päivänä otettuja kuvia katseleekin mielellään.
Oppo A40m pärjää kelvollisesti hämärässä, eikä kuvanlaatu ulkotiloissa aivan romahda valon huvetessa, mikä on hintaluokka huomioiden hieno suoritus. Sisällä kuvat ovat sen sijaan melko suttuisia valaistuksesta riippumatta.
Videoita takakamera tallentaa parhaimmillaan 1080p-tarkkuudella 30 ruutua sekunnissa, minkä ohella käytössä on 120 ruutua sekunnissa vangitseva 720p-hidastuskuvaus. Videot ovat väritykseltään tasapaksuja, eikä äänimaailmakaan vakuuta – valokuvaus on älypuhelimella huomattavasti paremmalla tasolla.
Etukameran tarkkuus on viisi megapikseliä, ja vaatimattomiin teknisiin ominaisuuksiinsa nähden se tekee hyvää jälkeä. Muotokuvatila on käytettävissä vain etukameralla, ja kohde todella erottuu taustasta melko selkeästi. Videoihin etukameraakaan ei kuitenkaan voi suositella.
On selvää, ettei Oppo A40m pärjää kuvaamisessa kovin hyvin. Tähän nähden onkin yllättävää, että kamerasovellus sisältää kohtalaisen kattavan ammattilaistilan, kohteita tarroiksi muuttavan kuvaustilan ja muutamia muitakin mahdollisuuksia tavanomaisen kuvaamisen rinnalle.
Kelvollisesti toimivaa hämäräkuvausta lukuun ottamatta Oppo A40m ei kaikesta huolimatta ole erityisen etevä kamerapuhelin. Alle parinsadan euron hintaluokassa ei toki sovi ihmeitä odottaakaan, mutta kokonaisvaikutelma on silti melkoisen lattea etenkin rohisevien videoiden muistuttaessa jopa takavuosien Nokian Symbian-puhelinten ajoista…
Kokonaisuutena Oppo A40m on kuitenkin älypuhelin, jossa on paljon hyvääkin. Edullisella hinnalla saa taskuunsa suuren ja tyylikkään älypuhelimen, jonka akku kestää pitkään.
Yhteenveto: Perustason älypuhelin ei yllä ihmeisiin – hankintaa on syytä harkita tarkkaan
OnePlussan emobrändi Oppo laajentaa hiljalleen läsnäoloaan Suomessa, ja on päättänyt panostaa toistaiseksi erityisesti edullisiin hintaluokkiin OnePlussan samalla pysyessä Suomessa ensisijaisena brändinä.
Oppo A40m on 159 euron suositushintansa vastineeksi perustasoinen 4G-älypuhelin, jonka vahvuuksia ovat pitkä akunkesto, hintaluokassaan erityisen nopea pikalataus, mittava 256 gigatavun tallennusmuisti ja suuri näyttö. Puuttuva 5G-tuki, ajoittain takkuileva käyttökokemus ja lattea kamera sen sijaan ovat heikompia osa-alueita kyseenalaisen päivitystuen ohella.
Hieman suuremmalla panostuksella taskuunsa saa huomattavasti paremmin varustellun älypuhelimen, ja esimerkiksi Samsung Galaxy A16 5G tarjoaa alkaen noin 170 euron hinnalleen enemmän vastinetta pitkällä päivitystuellaan ja esimerkiksi 5G-yhteystuellaan.
Vahvoja edullisia vaihtoehtoja ovat myös esimerkiksi Honor 200 Smart sekä OnePlus Nord CE 4 Lite 5G, joista molemmat tukevat 5G-verkkoja ja tarjoavat myös esimerkiksi runsaasti enemmän suorituskykyä ja paremman kuvauskokemuksen – tämän arvostelun julkaisuhetkellä Oppo A40m:ää edullisemmalla hinnallakin.
Kilpailu tuntuu olevan kiristymässä myös alle 200 euron hintaluokassa. Myös muut edulliset älypuhelimet tarjavat tyypillisesti pitkän akunkeston, joten Oppo A40m ei erotu tässä suhteessa kovinkaan paljon muista.
Tiivistettynä Oppo A40m on älypuhelin, joka sopii suuren näyttönsä ja hyvän akunkestonsa ansiosta kuitenkin peruskäyttäjille, jotka eivät välitä pelaamisesta tai mittavammin valokuvaamisesta.
Ajan myötä Oppo A40m voi muuttua houkuttelevammaksi sen hinnan laskiessa merkittävästi. Suositushinta puhelimesta tuntuu liian korkealta myös Oppon ja OnePlussan omasta leiristä löytyviin vaihtoehtoihin verrattuna.
—
Arvostelun lopuksi vielä muutamia esimerkkikuvia Oppo A40m:n kameralla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversiona. Kuvat ovat saatavilla lähemmin tarkasteltavaksi myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »