Google on julkaissut omat monopolituomion jälkeiset ratkaisuehdotuksensa.
Yhdysvalloissa liittovaltion tuomioistuin näki aiemmin päätöksessään Googlen käyttäneen monopoliasemaansa väärin markkina-asemansa säilyttämiseen ja vahvistamiseen verkon hakukone- ja mainosmarkkinoilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Asiaa ajava oikeusministeriö esitti marraskuussa oikeudelle omat ehdotuksensa siitä, miten Googlen tulisi sen näkemyksen mukaan muuttaa toimintaansa Androidin, Chromen ja oletushakukonesopimusten osalta. Oikeusministeriön ehdotukset olivat pitkälle meneviä, sisältäen muun muassa vaatimuksen Googlelle myydä pois kehittämänsä Chrome-verkkoselain.
Myös Android-käyttöjärjestelmän suhteen oikeusministeriö on ehdottanut merkittäviä muutoksia. Oikeusministeriön mukaan selkein ratkaisu olisi erottaa myös Android Googlesta, mutta kertoi samalla ymmärtävänsä ehdotuksen törmäävän mitä luultavimmin laajaan vastustukseen. Tavalla tai toisella oikeusministeriö haluaisi kuitenkin rajoittaa Googlen valtaa hallinnoida Android-ekosysteemiä.
Omissa ehdotuksissaan Google on nyt kertonut olevansa valmis muutokseen, jonka myötä Android-laitevalmistajien ei tulisi enää lisensoida Google-hakua ja Chromea laitteisiinsa saadakseen mukaan Google Play -kaupan sekä muita Googlen sovelluksia. Google on perinteisesti edellyttänyt valmistajilta haluamansa sovelluskokonaisuuden sisällyttämistä esiasennettuna.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi Googlen mukaan Android-laitevalmistajat voisivat myös esiladata laitteisiinsa muita hakukoneita ja kolmansien osapuolten selaimia.
Android-laitevalmistajilla olisi myös Googlen ehdotuksen mukaan jatkossa mahdollisuus lisensoida laitteisiinsa Google Play, Google-haku ja/tai Chrome ilman tarvetta lisensoida samalla Googlen Gemini-tekoälypalvelun sovellusta.
”Emme ehdota näitä muutoksia kevyesti. Ne maksaisivat kumppaneillemme säätelemällä, kuinka heidän on valittava paras hakukone asiakkailleen. Ja ne asettaisivat raskaita rajoituksia ja valvontaa sopimuksille, jotka ovat alentaneet laitteiden hintoja ja tukeneet kilpailevien selainten innovaatioita, mikä on molemmilta osin ollut hyödyksi kuluttajille”, Google toteaa.
Googlen mukaan se haluaa edelleen säilyttää mahdollisuuden tehdä sopimuksia oletushakukoneena toimimisesta selaisimissa, mutta on valmis rajoittamaan nämä sopimukset vuoden mittaisiksi kilpailun toteutumista tukeakseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi Googlen mukaan sille kävisi. että selaimet voisivat asettaa eri hakukoneita oletukseksi eri alustoilla (esimerkiksi iPhonet ja iPadit erikseen) sekä eri selaustiloissa, kuten yksityisen selauksen, osalta.
Oikeusministeriön aiemmissa ehdotuksissa rajoitusten Googlelle esitettiin olevan voimassa 10 vuotta, mutta Google ehdottaa vain kolmivuotisia rajoituksia.
Googlen mukaan myös muut oikeusministeriön ehdotukset liittyen esimerkiksi hakukoneen ja mainosten datan jakamiseen kolmansien osapuolten kanssa ovat liian laajoja.
Lisäksi Google yksiselitteisesti vastustaa Chromen ja/tai Androidin pakkomyyntiä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Googlea ja oikeusministeriötä tullaan kuulemaan oikeudessa huhtikuussa 2025, ja oikeuden päätöstä Googlelta vaadittavista muutoksista odotetaan syyskuussa 2025. Käytännössä prosessi tulee olemaan vielä tätä merkittävästi pidempi, sillä Google on valittamassa myös alkuperäisestä monopolituomiosta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »