Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kertoo valvovansa tiiviisti 3G-verkkojen alasajon vaikutuksia ja puuttuvansa kuuluvuusongelmiin yhteistyössä teleyritysten kanssa. Samalla virasto edistää 3G-taajuuksien hyödyntämistä uusimmissa teknologioissa, kuten 4G- ja 5G-verkoissa.
Traficomin mukaan sen vastaanottaessa ilmoituksia käyttäjien kuuluvuusongelmista, jokainen asiakasyhteydenotto käsitellään yksilöllisesti, ja teleyrityksille asetetaan määräaika ongelman selvittämiseksi. Lisäksi Traficom tekee tarvittaessa omia kuuluvuusmittauksia alueilla, joista on saatu ilmoituksia. Esimerkiksi syksyllä 2024 mittauksia tehtiin Etelä-Savossa ja vuotta aiemmin Itä-Suomessa.
Traficom valvoo, että 3G-verkoilta vapautuvat taajuudet otetaan viivytyksettä käyttöön 4G- ja 5G-teknologioille. Selvitys tilanteesta valmistuu alkuvuonna 2025. ”Taajuuksien tehokas käyttö on välttämätöntä, jotta suomalaisilla on mahdollisuus hyödyntää moderneja ja nopeita mobiiliyhteyksiä kaikkialla maassa. Siirtymä on kuitenkin tehtävä hallitusti käyttäjille mahdollisimman vähän haittaa aiheuttaen”, toteaa Traficomin pääjohtaja Jarkko Saarimäki.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Verkkokuuluvuus on erityisen tärkeää haja-asutusalueilla, joilla kuuluvuusongelmat voivat haitata arkea ja elinkeinoa. Traficom kertoo selvittäneensä asiaa liikenne- ja viestintäministeriön, maa- ja metsätalousministeriön, sisäministeriön ja teleyritysten kanssa. Teleyritysten kanssa keskusteluja jatketaan alkuvuodesta 2025. ”Mobiilipalveluiden laatu on teleyrityksille keskeinen kilpailutekijä. Asiakkaiden kannattaakin vertailla eri operaattoreiden palveluiden kuuluvuutta alueellaan”, Saarimäki sanoo.
3G-verkon käyttö on vähentynyt siinä määrin, että teleyritysten ei ole enää kustannustehokasta ylläpitää verkkoa. 3G:n alasajon kautta teleyritykset saavat taajuudet 4G-/5G-verkon käyttöön, mikä osaltaan parantaa matkaviestinverkkojen kokonaiskapasiteettia ja yhteyksien nopeutta.
Liikenne- ja viestintäministeriö on lisäksi antanut Traficomille toimeksiannon selvittää kiinteän laajakaistan tulevaisuutta. Selvityksen osana tutkitaan myös satelliittilaajakaistan mahdollisuuksia haja-asutusalueiden yhteyksien parantamisessa. Työ käynnistyy vuoden 2025 alussa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Operaattoreista Elisa ilmoitti sulkeneensa 3G-verkkonsa kokonaisuudessaan jo vuoden 2023 puolella ja myös DNA oman verkkonsa osalta jo tammikuussa 2024. Telia on kertonut oman 3G-verkkonsa osalta viimeisten tukiasemien sammuttamisesta lokakuussa. DNA:n ja Telian omistama Suomen Yhteisverkko on jatkanut vielä tämän jälkeen oman 3G-verkkonsa alasajoa.
Vaikka 3G-verkot on purettu, hätäpuheluiden toiminta ei ole riippuvainen yksittäisestä verkkoteknologiasta, Traficom toteaa. Hätäpuhelun voi myös aina soittaa, vaikka oman operaattorin verkko ei olisi käytettävissä. Matkapuhelin etsii automaattisesti toimivan verkon, mikä tarkoittaa, että yhteys hätäkeskukseen muodostuu myös toisen operaattorin matkaviestinverkon kautta. Lisäksi hätäpuhelu onnistuu ilman SIM-korttia, mikä varmistaa avunsaannin kaikissa tilanteissa.
Vaikka 3G-verkot ovat poistuneet käytöstä, vanhat laitteet, kuten palovaroittimet, jotka käyttävät mobiiliverkkoa, siirtyvät automaattisesti käyttämään 2G- eli GSM-verkkoa sen ollessa mahdollista. Traficomin mukaan 2G-verkko tarjoaa lähtökohtaisesti luotettavan yhteyden näille laitteille, ja sen toiminta on varmistettu aina vuoden 2029 loppuun saakka. Paloilmoitinlaitteiden toimivuus kannattaa testata Hätäkeskuslaitoksen tarjoamaa ILTA-palvelua hyödyntäen.
Traficom muistuttaa, että osoitekohtaiset tiedot kuuluvuusongelmista auttavat virastoa ja teleyrityksiä parantamaan palveluita tehokkaammin. Ilmoituksia voi tehdä Traficomin verkkosivujen kautta. Vuoden 2024 syksyn aikana Traficom on vastaanottanut noin 150 ilmoitusta häiriöistä. Määrä vastaa suuruudeltaan vuoden 2023 syksyn tilannetta. Ennen vuoden 2024 syksyä yhteydenottoja on tullut noin kymmenen kuukaudessa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »